Εκθέσεις

Έτσι αγκάλιασε η Θεσσαλονίκη την ομορφιά των ανθρώπων της!

Ζήσαμε στην καρδιά του Γενάρη μια πανέμορφη βραδιά.

Ιωάννα Πετρίδου
έτσι-αγκάλιασε-η-θεσσαλονίκη-την-ομορ-404406
Ιωάννα Πετρίδου

Λέξεις – εικόνες: Ιωάννα Πετρίδου

Την Κυριακή ακριβώς στα μέσα του Γενάρη, εμείς διανύσαμε μια απόσταση μόνο μέχρι το «Ξέφωτo» της Λυκούργου κι όμως η εκεί παρουσίαση του νέου βιβλίου-cd «Οι κύκλοι πουλιών», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μετρονόμος», μας ταξίδεψε στους τόσους κόσμους των δημιουργών και των ηρώων του.

Μέρος της βραβευμένης από το 2009 έμμετρης ποιητικής συλλογής «Νυκτερινές Ωδές» της ιατρού, συγγραφέως και ποιήτριας Μαρίας Συτμαλίδου συνάντησε το 2018 τις μελωδίες και τις φωνές της «Ρεβάνς», του μουσικού συγκροτήματος της πόλης μας που από τον Ιανουάριο του 2017 εμφανίζεται σε μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης αλλά και της Αθήνας, της Λάρισας, των Σερρών, της Λέρου, της Καρδίτσας κ.α.

Συναντήθηκαν «για να κάνουν την κάθε ανθρώπινη ιστορία τραγούδι, καθώς η κάθε ιστορία είναι στίχος και ο κάθε στίχος είναι νότα», όπως η ίδια η ποιήτρια έχει αναφέρει ∙ για να εκφράσουν στους «Κύκλους των πουλιών» συνεργατικά πια και μάλλον πληρέστερα τις ανησυχίες, τα βιώματα και τα κρατήματά τους, τις θέσεις τους απέναντι στο μεγαλείο και την απλότητα της πραγματικότητας που βιώνονται κάθε μέρα από τον κάθε έναν μας.

Καθημερινές ιστορίες ανθρώπων της διπλανής πόρτας αλλά και του αμφιλεγόμενου περιθωρίου ενέπνευσαν την ποιήτρια Μαρία Συτμαλίδου, τους συνθέτες και ερμηνευτές Αστέρη Κωνσταντίνου και Χρήστο Ελ. Παπαδόπουλο, την τραγουδίστρια Ναταλία Λαμπαδάκη, την χορωδία την αποτελούμενη από τις Ελένη Δημοπούλου, Μέλα Γεροφώτη, Νίκη Αποστολίδου, Μαριλένα Ζουμπούλογλου και Κατερίνα Αλεξοπούλου και τους μουσικούς Δημήτρη Κύρου (ηλ.κιθάρα), Αστέρη Τσαλίκη (πιάνο), Στέργιο Κόια (τύμπανα), Χρήστο Θωμαΐδη (ηλ.μπάσο), Χρήστο Δανά (βιολί), Βασίλη Ζιγκερίδη (κανονάκι), να αποτυπώσουν με την καλλιτεχνική δημιουργία τους τον αποχαιρετισμό, τον αποχωρισμό, τον πόνο της αγάπης, τα φθινόπωρα, τη φθορά, την πάροδο του χρόνου, τις μνήμες, τη μοναξιά, την εγκατάλειψη, το ως και μεταφυσικό δέσιμο, τη σιωπή, την απώλεια, το φόβο, την στέρηση, τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες.

Κι ύστερα, αφού οι συντελεστές συνδιαλέχθηκαν με τα παραπάνω, μοιράστηκαν την σκηνή για να τα ξορκίσουν ∙ τόσο στο 1ο Μέρος της βραδιάς με τις απαγγελίες των πεζών ή και ποιητικών κειμένων τα οποία συνέχισαν να συνοδεύουν και στην παρουσίαση όπως και στην έντυπη έκδοση το κάθε τραγούδι, όσο και στο 2ο Μέρος με τα γνωστά μεν στο κοινό, ακυκλοφόρητα δε τραγούδια της «Ρεβάνς».

Τα ξόρκισαν με τα αγκαλιάσματα από και προς το κοινό, στο οποίο μάλιστα παρευρίσκονταν και πολλοί φίλοι τους νέοι δημιουργοί, με τη σύμπραξη και τη συνεργασία πάνω και κάτω από την σκηνή, με τα νιάτα, το πάγωμα του χρόνου, την παρέα, τα χαμόγελα, το κέφι, το χορό, τη δράση, τη δημιουργία καινούριων κατοπινών αναμνήσεων, την ανανέωση των ραντεβού, την υπόσχεση της συνέχειας. Με το θάρρος της έκθεσης και της άποψης, τη σοβαρότητα και το σεβασμό προς τον ακροατή και το αντικείμενο της ακρόασης. Με τους ήχους του επιδέξιου κλαρίνου, της νοσταλγικής φυσαρμόνικας, τους παραδοσιακούς και σύγχρονους, τους κλασικούς, λαϊκούς, τζαζ, ροκ, ανατολίτικους που δέθηκαν σε ακούσματα άλλοτε οικεία, όπως το «Μανεδάκι» και το «Άδειο Δωμάτιο» κι άλλοτε ανεξερεύνητα, σε τραγούδια με καθαρές γραμμές και εύληπτο χαρακτήρα και άλλα που επιζητούν περισσότερο χρόνο και περισσότερη προσοχή από τον ακροατή μέχρι να ξεδιπλώσουν την ιδιοσυγκρασία τους.

Οι Ρεβάνς, η Μαρία Συτμαλίδου αλλά και οι ήρωες των ιστοριών της έχουν ένα κοινό: έζησαν, μεγάλωσαν και δημιούργησαν στη Θεσσαλονίκη. Ως κομμάτι της πόλης μας, λοιπόν, και της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας, αξίζει να τους παρακολουθούμε και να ακούμε τι έχουν να μας πουν. Διότι, χρησιμοποιώντας λόγια της ποιήτριας, ίσως «οι μικρές φωνές έχουν να πουν πολύ μεγάλα πράγματα».

* Το νέο βιβλίο-cd «Οι κύκλοι των πουλιών» μπορείτε να το βρείτε και στα βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα