Υγεία

Ευλογιά των πιθήκων: Τα νεότερα για την υγεία του ύποπτου κρούσματος

Παραμένει σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Parallaxi
ευλογιά-των-πιθήκων-τα-νεότερα-για-την-900467
Parallaxi

Νέες πληροφορίες υπάρχουν αναφορικά με την κατάσταση υγείας του 29χρονου που νοσηλεύεται στο “Αττικόν” ως ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο άνδρας είναι από τη Ρουμανία και όχι από τη Βρετανία και είχε ταξιδέψει στην Κεφαλονιά από τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο ασθενής παραμένει σε θάλαμο αρνητικής πίεσης για προληπτικούς λόγους. Η εικόνα που παρουσιάζει δεν εμπνέει ανησυχία.

Ο κ. Δημήτρης Παρασκευής, αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, τόνισε πως η κλινική εικόνα του ύποπτου κρούσματος είναι «ήπια».

Και η σύντροφος του 29χρονου παραμένει σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, αλλά είναι ασυμπτωματική.

Αναμένεται μέσα στη μέρα ανακοίνωση από τις υγειονομικές Αρχές όσον αφορά στην πορεία της ευλογιάς.

Για το ύποπτο κρούσμα μίλησε και ο Καθηγητής Μικροβιολογίας του νοσοκομείου “Αττικόν”, Σπυρίδων Πουρνάρας.

«Θα γίνουν εξετάσεις στη μονάδα μας. Γνωρίζαμε πως κάτι σχετικό υπάρχει. Μας είχαν ενημερώσει να περιμένουμε το περιστατικό πριν μέρες. Ακούγεται βαρύγδουπο, αλλά δεν είναι κάτι τραγικό. Η κοπέλα που τον συνοδεύει, δεν έχει συμπτώματα. Θα νοσηλευτεί μαζί του προληπτικά. Τα πρώτα δείγματα θα πάνε στο εργαστήριο αναφοράς του ΑΠΘ, εκεί είναι ειδικοί σε αυτούς τους ιούς και περιμένουμε τα αποτελέσματα πολύ γρήγορα, μάλλον και τη Δευτέρα» είπε ο κ. Πουρνάρας μιλώντας στο Open.

«Ο κος Σωτήρης Τσιόδρας είναι επικεφαλής στον έλεγχο του περιστατικού με την κ. Αναστασία Αντωνιάδου, την άλλη καθηγήτρια λοιμωξιολογίας του Αττικου», πρόσθεσε.

«Δεν είναι εξαιρετικά μεταδοτική πάθηση. Θέλει στενή επαφή από το αναπνευστικό. Δεν είναι συνηθισμένη πάθηση στον δυτικό κόσμο, περισσότερο έχει παρουσιαστεί στην Αφρική. Αν βγει θετικό το ύποπτο κρούσμα, θα νοσηλευτεί σε συνθήκες ασφαλείας», υπογράμμισε ακόμη. 

Για τη συμπτωματολογία, ο κ. Πουρνάς είπε: «Ξεκινά με πυρετό και συμπτώματα κρυώματος, κόπωση, κακουχία… Μετά ακολουθούν τα εξανθήματα. Έχει περίοδο επώασης μια με δυο εβδομάδες. Αρχικά, έχει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος. Είναι ελαφρώς τρομακτικά τα συμπτώματα στην όψη, αλλά δεν είναι βαριά η ασθένεια. Κάποιες φορές αφήνουν και σημάδια, όταν περνάει η ασθένεια. Είναι παραλλαγή της ευλογιάς, που έχει εξαφανιστεί πριν πολλά χρόνια. Υπάρχει εμβόλιο, που δεν είναι σίγουρο πως θα είναι αποτελεσματικό. Το εμβόλιο που κυκλοφορεί για την ευλογιά, είναι άλλο. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Εχει κάποια θνητότητα στην Αφρική».


Καρέ -καρέ η μεταφορά του ύποπτου κρούσματος από την Κεφαλονιά

Λίγο μετά τις 23.00 του Σαββάτου προσγειώθηκε C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο της Κεφαλλονιάς, για να παραλάβει τον Βρετανό που διαγνώσθηκε με συμπτώματα που παραπέμπουν στην ευλογιά των πιθήκων, αλλά και την σύντροφο του, που παραμένει ασυμπτωματική.

Με ειδικές στολές και το ιατρικό προσωπικό

Το ιατρικό προσωπικό φόρεσε τις ειδικές στολές και παρέλαβε τους δυο ασθενείς οι οποίοι τοποθετήθηκαν μέσα στις ειδικές αποστειρωμενες κάψουλες μεταφοράς και απομόνωσης «EpiShuttle», που προστατεύουν και το ιατρικό προσωπικό κατά την μεταφορά του ασθενούς, όπως αναφέρει το kefaloniapress.

krousma-efloghias-pithikon-metafora-1.jpeg
krousma-efloghias-pithikon-metafora-2.jpeg
krousma-efloghias-pithikon-metafora-3.jpeg
krousma-efloghias-pithikon-metafora-4.jpeg

Πηγές: ΣΚΑΪ, Open, in.gr, kefaloniapress

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα