30/9: Η Θεσσαλονίκη τα πάει πολύ καλά-30/10: Η Θεσσαλονίκη προς lockdown
Τι μεσολάβησε από τότε και επικαλούμαστε τη βοήθεια των Αγίων; Τι δεν εκτιμήθηκε σωστά; Ποιά λάθη έγιναν και η πόλη οδηγείται σε υγειονομικό όλεθρο;
Πέρασε ακριβώς ένας μήνα από την επίσκεψη του Σωτήρη Τσιόδρα στη Θεσσαλονίκη και τη δήλωση του: ”Στη Θεσσαλονίκη το μάθημα μας το πήραμε, η Θεσσαλονίκη πάει καλά ενώ η Αθήνα δεν πάει”
Ένα μήνα μετά η Θεσσαλονίκη οδηγείτε σε lockdown καθώς ο ιός καλπάζει ανεξέλεγκτα.
Ο δήμαρχος της πόλης δηλώνει:
”Να μας βοηθήσει και ο Άγιος Δημήτρης. Είμαστε στο τρίτο κύμα κορονοϊού που απειλεί την πόλη. Τα πήγαμε καλά στα δύο προηγούμενα κύματα. Τώρα, έχουμε ένα κύμα, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Στην τηλεδιάσκεψη που είχαμε με τον πρωθυπουργό, τα στατιστικά στοιχεία ήταν ενδιαφέροντα. Το 52% κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, είναι από 16 έως 29 ετών. Ο μέσος όρος της ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 33 έτη.”
Τι μεσολάβησε από τότε και επικαλούμαστε τη βοήθεια των Αγίων; Τι δεν εκτιμήθηκε σωστά; Ποιά λάθη έγιναν και η πόλη οδηγείται σε υγειονομικό όλεθρο;
- Το νεύμα εφησυχασμού και χαλάρωσης
Η δήλωση του κορυφαίου λοιμωξιολόγου λειτούργησε περίπου σαν καμπανάκι λήξης συναγερμού. Τα μέτρα χαλάρωσαν παντού στην πόλη από την επόμενη κιόλας μέρα. Μεγάλες συγκεντρώσεις πληθυσμού σε υπαίθριους χώρους άρχισαν να παρατηρούνται έντονα τις νύχτες. Στον περίβολο της Αγίας Σοφίας, στη Ρωμαϊκή Αγορά, το Πανεπιστήμιο εκατοντάδες νέοι άνθρωποι μέχρι τις 25 Οκτωβρίου, οπότε και επιβλήθηκε η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν το Πάμε Καλά λειτούργησαν σαν αποδέκτες και μεταδοτές του ιού χωρίς καμία προφύλαξη. Ταυτόχρονα τόνοι απορρίμματα έμεναν πίσω τα ξημερώματα στους υπαίθριους χώρους, προφανώς λειτουργώντας επίσης ως επιπλέον σημεία μόλυνσης. Υπολογίζεται ότι από τους 120 χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουν στη Θεσσαλονίκη στην πόλη ήρθαν περίπου 25.000 λόγω των τηλεμαθημάτων. Τα πάρτι στα πανεπιστήμια και σε μαγαζιά που συνεργάζονται με όσους τα διοργανώνουν έδωσαν και πήραν για δυο βδομάδες.
Αυξήθηκε κατακόρυφα η εικόνα των γεμάτων πλατειών και πεζόδρομων κυρίως, ακόμα και χθες βράδυ όπως βλέπετε στην εικόνα, χωρίς μάσκες. Η αίσθηση ότι οι νέοι περνούν την νόσο ελαφρά και η έλλειψη ενημέρωσης του ότι μπορεί να αποτελέσουν υπέρ-μεταδότες στους μεγαλύτερους που κινδυνεύουν έφερε ολέθρια αποτελέσματα. Υπολογίζεται πλέον ότι κάθε ένας που νοσεί μεταδίδει σε άλλους τρεις.
2. Η σφαγή στα λεωφορεία
Η εικόνα των συνοστισμένων ανθρώπων στα αστικά της πόλης, το μοναδικό μέσο συγκοινωνίας της Θεσσαλονίκης είναι πραγματικά τρομακτική. Παρά τις μεγαλόστομες δηλώσεις των ειδικών για ανανέωση του στόλου του ΟΑΣΘ η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη παραμένει εφιαλτική και η μετάδοση του ιού εντός των αστικών σίγουρη. Ακόμα και η αμφιλεγόμενη δήλωση του κ. Τσιόδρα περί μη δυνατότητας αγοράς λεωφορείων σοκάρει. Την ίδια στιγμή που πρόκειται να δοθούν στα κανάλια 2 εκ. ευρώ για ένα σποτ που όφειλε να παίζει δωρεάν για λόγους εθνικής ανάγκης και εφημερίδες που πήραν πακτωλό χρημάτων από τη λίστα Πέτσα (πχ Φιλελεύθερος) απλά κλείνουν διότι επιτέλεσαν το έργο τους.
3. Οι αρνητές
Η Ελλάδα βρίσκεται πίσω από τη Νιγηρία σε αριθμό αρνητών της πανδημίας και κατέχει τη δεύτερη θέση στον κόσμο. Η Θεσσαλονίκη έχει μεγάλη μερίδα από δαύτους που με αναρτήσεις τους στα social media επισημαίνουν πως ιός δεν υπάρχει ή και αν υπάρχει είναι μια απλή γρίπη και δεν χρειάζεται ανησυχία. Κυκλοφορούν ανάμεσα μας και παροτρύνουν συμπολίτες να βγάλουν τη μάσκα ενώ υπάρχουν και αρκετοί που έγιναν star χάρη στην υπέρ-προβολή τους όπως η διοργανώτρια συγκεντρώσεων Μαρία Θεοχαρίδου, προσκεκλημένη του Ευαγγελάτου.
4. Οι θρησκευτικές συνάξεις
Με αφορμή τη γιορτή του Πολιούχου της πόλης είδαμε τις προηγούμενες ημέρες εικόνες συνωστισμού αλλά και έλλειψη προφυλάξεων και επικίνδυνα φαινόμενα. Άνθρωποι χωρίς μάσκα, ιερείς χωρίς μάσκα, ιερείς που προτρέπουν να βγάλουμε τις μάσκες, άνθρωποι που φιλούν σκευοφυλάκια διαδοχικά, οργή πιστών εναντίον των συμβουλών των οργάνων.
5. Καμία πληροφόρηση για αύξηση ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη
Ενώ η εικόνα στα νοσοκομεία της πόλης είναι οριακή αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για τον αριθμό των νέων ΜΕΘ που απέκτησε τους τελευταίους μήνες η πόλη, των νέων προσλήψεων στα νοσοκομεία της και τις άλλες ενέργειες που έγιναν ώστε να αντιμετωπιστεί καλύτερα το κύμα που σαρώνει την πόλη.
6. Η οικονομία της πόλης υπό κατάρρευση
Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ένα δεύτερο lockdown σε όλη τη χώρα θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία. Ο δήμαρχος δήλωσε πως η Θεσσαλονίκη έχασε την τουριστική περίοδο, χάσαμε τη ΔΕΘ, χάσαμε το τριήμερο του Αγίου Δημήτριου, αν χάσουμε τα Χριστούγεννα θα χρειαστούμε ένα σχέδιο Μάρσαλ. Τέτοιο σχέδιο φυσικά δεν υπάρχει. Η Θεσσαλονίκη που μαστίζεται από μια τριαντακονταετή οικονομική κρίση, από τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και δώδε, οδηγείται στο χαμό. Με την εστίαση να αποτελεί την κύρια πηγή δραστηριότητας στην πόλη να κλείνει οσονούπω αντιλαμβάνεται κανείς πως οδηγείται πλέον σε απόλυτη οικονομική καταστροφή που θα επηρεάσει τις επόμενες γενιές και θα αποσαθρώσει πλήρως τον κοινωνικό ιστό της. Χωρίς καμία σοβαρή επένδυση σε υποδομές και ανάπτυξη η πόλη οδηγείται με την ευθύνη όλων στο χαμό.