5 ντοκιμαντέρ για τη Χρυσή Αυγή που θα σας κάνουν να κατανοήσετε καλύτερα τη δράση της

Ντοκιμαντέρ εγχώριας και ξένης παραγωγής που αξίζει να παρακολουθήσετε σχετικά με τη Χρυσή Αυγή και τη δράση της.

Parallaxi
5-ντοκιμαντέρ-για-τη-χρυσή-αυγή-που-θα-σ-667612
Parallaxi
Μάριος Δαδούδης

Η Χρυσή Αυγή ως ναζιστική οργάνωση είτε με τη μορφή της αμείλικτης συμμορίας είτε με τη μορφή κοινοβουλευτικού κόμματος, έχει έντονη δράση εδώ και δεκαετίες, από το 1980 που ιδρύθηκε, με πολλούς υποστηρικτές, μπροστά και πίσω από την πολιτική σκηνή.

Δεν είναι λίγες οι φορές που η πλέον εγκληματική οργάνωση και τα στελέχη της συγκέντρωσαν την προσοχή πολλών ερευνητών, δημοσιογράφων και σκηνοθετών. Έτσι, καταλήγουν στα χέρια μας έρευνες, άρθρα και ντοκιμαντέρ που αξίζουν την προσοχή μας. Εμείς, σας προτείνουμε πέντε αξιόλογες ελληνικές και ξένες παραγωγές για να μη ξεχάσουμε ποτέ τα απτά γεγονότα, όπως, μεταξύ άλλων, ότι το 2015 η Χρυσή Αυγή εκλέχθηκε τρίτο κόμμα εθνικές στις εκλογές, με 6,28%.

  1. The Rise of Golden Dawn (2012)

Πριν από τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η αγγλική εφημερίδα The Guardian πραγματοποίησε τη δική της έρευνα, την οποία και μετουσίωσε σε ένα 12λεπτο ντοκιμαντέρ για την άνοδο της Χρυσής Αυγής. Βασικός άξονας του φιλμ είναι οι βαθιές σχέσεις μεταξύ Χρυσής Αυγής και ΕΛ.ΑΣ. Επιβεβαιώνεται και από τη μαρτυρία ανώνυμου ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας, ο οποίος κατονομάζει αυτό που πολλοί υποψιάζονταν: Ότι η διείσδυση της ναζιστικής οργάνωσης στην ΕΛ.ΑΣ. και η ανοχή που απολαμβάνει είναι πολύ πιο βαθιές από ότι πιστευόταν.

2. Χρυσή Αυγή – Προσωπική Υπόθεση (2016) 

Ένα από τα φλέγοντα θέματα που ήταν τόσο κοντά, όσο και μακριά σε ό,τι αφορά την κατανόηση του πως η Χρυσή Αυγή επηρεάζει κόσμο, ήταν το τι σκέφτονται οι υποστηρικτές της. Οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, στην κυριολεξία, κατάφεραν να ανεβάσουν τη Χρυσή Αυγή σε αυτό που αντικρίζουμε σήμερα. Η Angelique Kourounis διεισδύει στο μυαλό του νεοναζί της διπλανής πόρτας μέσα από ένα ντοκιμαντέρ 90 λεπτών που αξίζει να παρακολουθήσετε. Η σκηνοθέτιδα εξετάζει το θέμα μέσα από την προσωπική της σκοπιά, ορμώμενη από τις προσωπικές της εμμονές, ανησυχίες και φόβους, έχοντας ήδη αφιερώσει αρκετά χρόνια και άλλες δύο τηλεοπτικές παραγωγές στην προσέγγιση του νεοναζιστικού κόμματος, που κατέλαβε την τρίτη θέση στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας ύστερα από τρεις δεκαετίες περιθωριακής, αλλά αιματηρής, παρουσίας.

3. Golden Dawn Girls (2018) 

Η τρομακτική άνοδος της ακροδεξιάς στην Γηραιά Ήπειρο δημιούργησε την ανάγκη να ερευνηθούν οι αιτίες του συγκεκριμένου φαινομένου. Η είσοδος της νεοναζιστικής, εγκληματικής, οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής στην Ελλάδα είναι ένα γεγονός που απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Νορβηγός σκηνοθέτης Χάβαρντ Μπάστνις εισχωρεί στον πυρήνα της ένωσης και σκιαγραφεί τα «Κορίτσια της Χρυσής Αυγής» (Golden Dawn Girls). Παρακολουθεί την κόρη του Νίκου Μιχαλολιάκου, Ουρανία, την σύζυγο του Γιώργου Γερμενή, Ευγενία και τη μητέρα του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, Δάφνη στην προσπάθεια τους να αναλάβουν κεντρικό ρόλο στις εκλογές του 2015. Μεταξύ άλλων ερωτημάτων, ο δημιουργός αναρωτιέται μήπως η αύξηση της δημοτικότητας του εξτρεμιστικού κόμματος οφείλεται και στο ότι οι γυναίκες βγήκαν στην εμπροσθοφυλακή. Η ταινία προβάλλεται από την πλατφόρμα Cinobo.

4. Φασισμός Α.Ε. (2014)

Οι δημιουργοί των ντοκιμαντέρ «Debtocracy» και «Catastroika», συνθέτουν το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Φασισμός Α.Ε.» Χωρίς δεσμεύσεις χρηματοδότησης και με διεισδυτική ματιά ανιχνεύουν και παρουσιάζουν τον ρόλο συγκεκριμένων επιχειρηματιών, πολιτικών και εκδοτικών συγκροτημάτων, που συνέβαλαν δραστικά στην άνοδο του φασισμού στη χώρα. Δεν περιορίστηκαν, όμως, στα εγχώρια γεωγραφικά σύνορα, με αποτέλεσμα να συμπεριλάβουν ομιλίες με αξιόλογους επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους και συγγραφείς όπως ο Ταρίκ Αλί, μέλος της συντακτικής επιτροπής του New Left Review και του Sin Permiso, και αρθρογράφος στα The Guardian, CounterPunch και London Review of Books.

5. Νεοναζί: Το Ολοκαύτωμα της Μνήμης (2013)

Σε μια σειρά από μαρτυρικές πόλεις της Ελλάδας, που είχαν καταστραφεί από τους ναζί, αλλά και τους συνεργάτες τους στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και ο πληθυσμός τους είχε εξολοθρευτεί, το κόμμα των νεοναζί κέρδισε σημαντικά ποσοστά στις εκλογές του 2012. Η είδηση κάνει τον γύρο των τηλεοπτικών σταθμών: η Χρυσή Αυγή έλαβε 1.000 ψήφους στα μαρτυρικά Καλάβρυτα και Δίστομο. Δυο πόλεις που σημαδεύτηκαν από τη ναζιστική θηριωδία, παρουσιάζονται να νομιμοποιούν με την ψήφο τους, τους «πολιτικούς απογόνους» των δολοφόνων τους, σύμφωνα με τα ΜΜΕ. Τις επόμενες μέρες, στην ερώτηση αν είναι νεοναζί και σχετίζονται με τον Χίτλερ, οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής απαντούν: «οι δημότες στα Καλάβρυτα και το Δίστομο απάντησαν ήδη, με την ψήφο τους». Η ιστορική μνήμη έχει εξασθενίσει ή πρόκειται για μια κατασκευασμένη είδηση; Ένα ντοκιμαντέρ που φέρνει το παρελθόν στο τώρα, και το σήμερα στο τότε, για να υπενθυμίσει πως οι πληγές του παρελθόντος εάν επουλωθούν, θάβονται στη λήθη.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα