Featured

7 ολοκαίνουργια άλμπουμ και 6 τραγούδια για να ακούσεις σήμερα, Κυριακή

Άκουσέ τα όλα ένα προς ένα.

Parallaxi
7-ολοκαίνουργια-άλμπουμ-και-6-τραγούδια-749072
Parallaxi

7 άλμπουμ και 6 ολοκαίνουργια τραγούδια θα σου κρατήσουν συντροφιά αυτές τις ημέρες. Γι΄ αυτό πάρε το κινητό στο χέρι ή άνοιξε τον υπολογιστή ή τάμπλετ και βάλε να παίζουν όλες οι νέες κυκλοφορίες τραγουδιών και άλμπουμ. Άκουσέ τα όλα ένα προς ένα:

#1 «Ρίτα»- Κωστής Μαραβέγιας

Η Ρίτα είναι το πρώτο single από ένα άλμπουμ που ετοίμασα στο home studio μου κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης καραντίνας. Με τα παλιά αναλογικά συνθεσάιζερ της εφηβείας μου, με την αγαπημένη μου Stratocaster κιθάρα, με groove box και διάθεση για παιχνίδι και πειραματισμό. Σχεδόν μόνος, στα πέριξ Μετς-Παγκρατίου, παρά κάποιες αραιές επισκέψεις των μουσικών γειτόνων μου. Η Ρίτα είναι η πρώτη μου νιότη, το πάθος και η παρόρμηση με τα καλά και τα κακά τους, η ατόφια σπίθα για ζωή, η μέθεξη και ο διονυσιασμός.

Η μοναχικότητα αυτής της διαδικασίας έφερε μια αναδρομή στο παρελθόν, στα πρώτα χρόνια της μουσικής μου περιπέτειας. Τότε που συστηνόμασταν, τρέχοντας με τα βανάκια σε κάθε φεστιβάλ, πόλη, χωριό, μπαρ, κλαμπ, ταβέρνα της ελληνικής επικράτειας. Με αυτοσχέδια μέσα και την έκδηλη χαρά του ξεκινήματος, της ανακάλυψης, την αυθεντική δίψα για ταξίδι και επικοινωνία μετά μουσικής.

Έτσι έφτιαξα τους ήχους και τους στίχους της Ρίτας. Αυτό το χρόνο που πέρασε, μου έλειψε η επαφή, η αγκαλιά, ο χορός. Στη Ρίτα και στο άλμπουμ συνολικά, η σωματικότητα είναι η βασική πυξίδα των τραγουδιών μου. Κι αν γκρεμιστούν όλα γύρω μας, εμείς θα τα καταφέρουμε αδέρφια. Κατάφαση για ζωή. Ας χορέψουμε. Κι ας έχει αλλάξει η Ρίτα.- Κωστής

#2 «Μέσα από τις φωνές των φίλων»- ΠΥΞ ΛΑΞ

Οι Πυξ Λαξ, έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση από οποιαδήποτε άλλο συγκρότημα στην ελληνική μουσική σκηνή, κάτι που προκύπτει όχι μόνο από τις πωλήσεις των albums τους, αλλά και από τη συνολική τους πορεία. Είναι ένα ιστορικό συγκρότημα το οποίο διέγραψε μία πορεία που στιγμάτισε το ελληνικό κοινό και δημιούργησε τη δική του σχολή, την οποία ακολουθούν πιστά πολλά συγκροτήματα του σήμερα.

Με αφορμή τα τριάντα χρόνια πορείας του συγκροτήματος, κυκλοφορεί ένα εξαιρετικό album «αφιέρωμα» που περιλαμβάνει συνολικά είκοσι τραγούδια. Τρία νέα τραγούδια- ένα του Φίλιππου Πλιάτσικα, ένα του Μπάμπη Στόκα και ένα με τη φωνή του Στέλιου Διονυσίου, μια διαφορετική διασκευή του αγαπημένου τους ΑΚΟΥ ΒΡΕ ΦΙΛΕ αλλά και δεκαέξι μεγάλες και κλασσικές επιτυχίες τους με τη συμμετοχή σημαντικών φίλων καλλιτεχνών που δίνουν τη δική τους ψυχή στα τραγούδια των ΠΥΞ ΛΑΞ, τα «πειράζουν» και μας τα παρουσιάζουν αλλιώς, με άλλη ματιά, πιο φρέσκο και σημερινό ήχο και με εξαιρετικές και πολύ ενδιαφέρουσες ενορχηστρώσεις! Μια ηχητική επανατοποθέτηση που κοιτάει μπροστά. Προς τα επόμενα χρόνια !

Σε αυτό το εξαιρετικό album συμμετέχουν οι: Θέμης Αδαμαντίδης, Φωτεινή Βελεσιώτου, Στέλιος Διονυσίου, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Νατάσα Θεοδωρίδου, Γιάννης Κότσιρας, Χρήστος Μάστορας, Πάνος Μουζουράκης, Γιώργος Νταλάρας, Πίτσα Παπαδοπούλου, Μίλτος Πασχαλίδης, Μαρίζα Ρίζου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Κώστας Τουρνάς, Joanna Drigo και BD FOXMOOR(ACTIVE MEMBER).

Ένα album που όλοι όσοι ακολουθούν και αγαπούν τους ΠΥΞ ΛΑΞ τόσα χρόνια, σίγουρα θα εκτιμήσουν και θα αγαπήσουν από την αρχή!

#3 «Η κασέτα του Μελωδία 99.2»- Γιώργος Νταλάρας

Η συλλογή με τις Κασέτες του Μελωδία μεγαλώνει. Ο Γιώργος Νταλάρας ανέβηκε στη μουσική σκηνή του Μελωδία και έφτιαξε ζωντανά τη δική του Κασέτα. Μια Κασέτα με δεκαεπτά τραγούδια κρυφά, κρυμμένα, κι αγαπημένα που μας καλούν να τα ανακαλύψουμε μέσα από μια νέα ματιά. Ως πού πάνε τα τραγούδια… Όσο τα αγαπάμε, έχουν μακρύ δρόμο.

«Αυτά τα τραγούδια είναι επιλογή δική σας και δική μου. Όταν ανακοινώθηκε η κασέτα του Μελωδία έλαβα πολλά «αιτήματα». Παίξαμε μερικά απ’ αυτά που ζητήσατε μαζί με κάποια τραγούδια που ξεχωρίζω και αγαπώ σχεδόν από παιδί μέχρι σήμερα. Ευχαριστώ τον Μελωδία και ιδιαίτερα τον Δημήτρη Βραχνό για την πρόταση. Ευχαριστώ πολύ τους μουσικούς Γιώργο Μάτσικα, Θανάση Σοφρά, Μάνο Γρυσμπολάκη, Ηλία Μαντικό, Στράτο Σαμιώτη για το μεράκι τους και την υπομονή τους. Το αποτέλεσμα των διασκευών μπορεί να φαίνεται εύκολο, αλλά δεν είναι. Απαιτείται δουλειά και χρόνος και κυρίως αγάπη για τα τραγούδια. Ευχαριστώ ακόμα τους τεχνικούς Αντώνη Ζαχόπουλο και Ηλία Λάκκα για τις ατέλειωτες ώρες… Είναι κι αυτοί ισότιμα μέλη της μουσικής μας οικογένειας. Ευχαριστώ την MINOS-EMI για το ενδιαφέρον να κάνει την κασέτα δίσκο, κάτι που στις μέρες μας είναι σπάνιο. Καλή ακρόαση.»- Γιώργος Νταλάρας

#4 «Απουσία»- Δέσποινα Ολυμπίου 

«Απουσία» λέγεται το νέο τραγούδι που αποτελεί μια συνεργασία έκπληξη του Χρήστου Αηδόνη και της Δέσποινας Ολυμπίου. Η καταξιωμένη ερμηνεύτρια με σημαντικές συνεργασίες και επιτυχίες στο πλούσιο ενεργητικό της συναντιέται σε μουσικά μονοπάτια με τον Χρήστο Αηδόνη μακριά από τα πολιτικά μονοπάτια που τον είχαμε συνηθίσει την προηγούμενη περίοδο. Ο Χρήστος Αηδόνης υπογράφει τη μουσική του νέου τραγουδιού “Απουσία” σε στίχους της πρωτοεμφανιζόμενης στιχουργού Στέλλας Δαναβασίλη. Έκπληξη αποτελεί το ύφος του τραγουδιού που μας ταξιδεύει σε ένα κόσμο γεμάτο από συναισθήματα. Συναισθήματα που μας πλημμυρίζουν μέσα από τη μοναδική ερμηνεία και μαγευτική φωνή της Δέσποινας Ολυμπίου.

Την ενορχήστρωση του τραγουδιού υπογράφουν οι Γιώργος Χατζής και Μιχάλης Κατσαρός δίνοντας μία μοντέρνα τζαζ – λάτιν διάσταση στο τελικό αποτέλεσμα. Η “Απουσία” αποτελεί ένα ακόμη τραγούδι της πετυχημένης πρωτοβουλίας στην οποία πρωτοστατούν οι Χρήστος Αηδόνης και Γιώργος Χατζής με σκοπό την ανάδειξη νέων στιχουργών. Την επιμέλεια και παραγωγή έχουν οι ίδιοι και η εταιρεία CICADART που αναζητά νέα ταλέντα στο χώρο της στιχουργικής. Μια εξ αυτών είναι και η πολλά υποσχόμενη Στέλλα Δαναβασίλη που υπογράφει τους στίχους της «Απουσίας».

#5 ORGAZMA

Η ανατρεπτική μπάντα κάνει το ντεμπούτο της στη δισκογραφία. Οι ORGAZMA δημιουργήθηκαν, λιγότερο από έναν χρόνο πριν, τον Μάιο του 2020. Συστήνονται ως ελληνόφωνη μπάντα με αιχμηρό, ακατέργαστο στίχο πλαισιωμένο από μουσική που αντλεί στοιχεία από punk- rock και διάφορα είδη ηλεκτρονικής μουσικής όπως idm, industrial, rave, dubstep. Το όνομα της μπάντας αντηχεί την ατμόσφαιρα του ήχου της και παραπέμπει στην υψηλή ζωτική ενέργεια που εκλύεται από την ακρόαση των τραγουδιών του album “ORGAZMA” και θα κυριαρχεί στις μελλοντικές ζωντανές εμφανίσεις του σχήματος.

Οι ORGAZMA εκφράζονται άλλοτε με τρόπο οξύ, άλλοτε πυρετώδη και κάποιες φορές με τρόπο βαθιά συναισθηματικό. Μέσα από τη δριμεία μουσική τους και την αιχμηρότητα των στίχων τους αποκαλύπτουν, στην ουσία, τη σφοδρή ανάγκη του ανθρώπου που ακροβατεί αναζητώντας τον δικό του τρόπο να ζήσει τη μία και μοναδική ζωή του. Τα 8 τραγούδια του album κυκλοφορούν ψηφιακά από το Ogdoo Music Group και μέσα στη χρονιά θα τυπωθούν και σε βινύλιο.

#6 «ΒΙΟΛΕΤΕΡΑ»- Χριστίνας Ψύχα

Έντεκα τραγούδια σε στίχους και μουσική της Χριστίνας Ψύχα και μια διασκευή στο γνωστό παραδοσιακό τραγούδι “Ο ήλιος βασιλεύει”. Την παραγωγή και ενορχηστρωτική επιμέλεια έχει αναλάβει ο Νικόλας Αναδολής διαμορφώνοντας ένα κινηματογραφικό περιβάλλον, έχοντας στόχο τη δημιουργία εικόνων, καθώς οι ιστορίες εκτυλίσσεται. Αφετηρία για το όνομα του δίσκου αποτέλεσε το ισπανικό τραγούδι La Violetera.

“Σαν τα πουλιά που φέρνουν την Άνοιξη, βγαίνουν στην Μαδρίτη τα κορίτσια µε τις βιολέτες (µενεξέδες) και καθώς διαλαλούν την πραμάτεια τους μοιάζουν µε χελιδόνια που πετούν τιτιβίζοντας” Βιολετ – έρα | Εποχή της βιολέτας

Η Βιολετέρα, το κορίτσι, η γυναίκα µε την Άνοιξη στα χέρια. Σύµβολο ροµαντισµού και αισιοδοξίας. Ενός ροµαντισµού µε επαναστατικό πρόσηµο, σε µια εποχή όπου η επιστροφή στο συναίσθηµα αποτελεί ύστατη προσπάθεια διαφύλαξης και ανάδειξης των πιο πολύτιµων και ανθρώπινων συστατικών µας.

#7  «Άσε με να σ΄αγαπάω»- Τίνα Τράκου

Η ταλαντούχα ερμηνεύτρια μας παρουσιάζει …. αλλιώς το αγαπημένο τραγούδι της Λίτσας Διαμάντη σε διασκευή του γνωστού Dj και μουσικού παραγωγού Νίκου Κουρή με την βοήθεια του Χρήστου Ταμπουρατζή, αξιοποιώντας στο έπακρο τις ερμηνευτικές ικανότητες και το κρυστάλλινο ηχόχρωμα της φωνής της. Φυσικά όργανα με μια ενορχήστρωση που καθόλου δεν θυμίζει το πρωτότυπο λαϊκό τραγούδι, με τον απαιτούμενο όμως σεβασμό στη μελωδική γραμμή του συνθέτη καθώς και στο μεγαλείο του στίχου.

https://youtu.be/MhAqnaYzHTU

#8 «Serenata»- Rémi Cavat

Τριάντα χρόνια μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού «Σερενάτα», σε στίχους του Λάκη Παπαδόπουλου και της Μαριανίνας Κριεζή και ερμηνευμένο από την Αρλέτα. O Rémi μας προτείνει μία νέα βερσιόν, στα γαλλικά. Σε αυτή την εκδοχή, ο Γάλλος τραγουδιστής μας μιλάει για την ίδια ιστορία, αλλά αυτή τη φορά απ’ την οπτική γωνία του άνδρα, του «Παναγιώτη», όπως τον είχε ονομάσει η Μαριανίνα στην αρχική βερσιόν. Σαν να είχαν χωρίσει οι δύο καλύτεροι φίλοι σας, να σας αφηγείται αρχικά η γυναίκα τη δική της εκδοχή και λίγο αργότερα να ακούτε την πλευρά του άνδρα.

Ποιος έφυγε και ποιος άφησε το κάθε αντικείμενο στο σπίτι που, λίγο πριν, ήταν η φωλίτσα του ζευγαριού. Και κυρίως τι έγινε με τη γέννα της γάτας, της μικρής «Σερενάτας» που έμεινε στο σπίτι της γυναίκας, αλλά που προφανώς είχε μία ιδιαίτερη σχέση με τον «Παναγιώτη» μας. Τόσο ιδιαίτερη που δεν ξέρουμε πια ξεκάθαρα για ποιον μιλάνε κι αν αυτή η μικρή «Σερενάτα» δεν είναι τελικά παρά ένα πρόσχημα για να εξηγηθούν οι δύο πρώην ερωτευμένοι μας…

Ο Γάλλος συνθέτης και ερμηνευτής Rémi Cavat, ζει στην Ελλάδα από το 2008. Γοητευμένος από μία όμορφη Ελληνίδα που σπούδαζε τότε στη Γαλλία, την ακολουθεί στη χώρα της και έτσι γνωρίζει την πρώτη του ελληνική ιστορία αγάπης. Αυτή η ιστορία δεν περιλαμβάνει γάτα, αλλά σηματοδοτεί μία μεγάλη στροφή στη ζωή του συνθέτη εφόσον παραμένει ακόμη στην Ελλάδα!

#9 «Στους Μαγεμένους Χρόνους»- Γιάννης Σκαρής

Ο “Καθρέφτης ήχων αληθινών” συνεργάζεται με το συνθέτη Γιάννη Σκαρή και μας συστήνουν τη νέα του πολυσυμμετοχική δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Στους μαγεμένους χρόνους”, αποτέλεσμα της συνεργασίας του δημιουργού με καταξιωμένους ερμηνευτές.

Πρόκειται για 12 ολοκαίνουργια τραγούδια στα οποία ο Γιάννης Σκαρής υπογράφει εξολοκλήρου τη μουσική, ενώ στιχουργικά του ανήκουν τα έξι από αυτά. Όντας καταξιωμένος σολίστ του μπουζουκιού, ευλόγως στη συλλογή κυριαρχεί το λαϊκό στοιχείο, δοσμένο με σύγχρονο τρόπο, εναλλασσόμενο ωστόσο με ήχους κλασικούς αλλά και παραδοσιακούς, με πλούσιες ενορχηστρώσεις και αξιοσημείωτες ερμηνείες μουσικών και ερμηνευτών. Οι στίχοι άλλοτε ποιητικοί, άλλοτε λαϊκοί, άλλοτε με αινίγματα ή μύθους, πάντα όμως με απλότητα και αμεσότητα, εκφράζουν κάθε πτυχή της εποχής αλλά και της ανθρώπινης ύπαρξης, μιλώντας για την κοινωνία, τον έρωτα, το χθες και το σήμερα!

Συνοδοιπόροι του οι αξιόλογοι στιχουργοί Κώστας Λάζαρης, Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης, Πέτρος Ζήκος, Στέλλα Πετρίδου, Σταυρούλα Βαλάρη και Μαρίνα Ξένου-Κασσιανού. “Στους μαγεμένους χρόνους” μας ταξιδεύουν με τις φωνές τους σπουδαίοι ερμηνευτές, ο καθένας ξεχωριστός για το χρώμα του και την καλλιτεχνική του πορεία. Αλφαβητικά τραγουδούν ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, Νίκος Ανδρουλάκης, Διαμάντη Δαγιάση, Λάμπρος Καρελάς, Τάκης Κωνσταντακόπουλος, Σοφία Παπάζογλου, Μαρία Σκαρή, Μαρία Σουλτάτου και Ασπασία Στρατηγού. Ο Γιάννης Σκαρής συμμετέχει και ερμηνευτικά στο δίσκο, σε ένα ντουέτο με τον Τάκη Κωνσταντακόπουλο, αφιερώνοντας ένα τραγούδι στη μνήμη του αξέχαστου Γιώργου Ζαμπέτα.

#10 «Ο πρίγκιπας της Δυτικής όχθης»- Μάνος Ξυδούς

Ένα μουσικό ταξίδι στο έργο του Μάνου Ξυδούς (βασικό μέλος των Πυξ Λαξ) ή αλλιώς “Πρίγκιπα της δυτικής όχθης” όπως χαρακτηριστικά τον αποκαλούσαν οι φίλοι του, κυκλοφορεί από την Minos Emi / Universal. Μουσικός παραγωγός, συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής, ο Μάνος Ξυδούς χάραξε την δική του μοναδική πορεία στην ιστορία της μουσικής και είναι υπεύθυνος για πολλά διαμάντια της Ελληνικής και διεθνούς δισκογραφίας.

Ο ίδιος στις αρχές της δεκαετίας του ’80 με το συγκρότημα Dreamer and the Full Moon και τo τραγούδι “Sandrina”, βρέθηκε στις πρώτες θέσεις των Ευρωπαϊκών charts με πωλήσεις πάνω από 50.000 αντίτυπα στο εξωτερικό.

Ως παραγωγός δούλεψε μαζί με τους Παύλο Σιδηρόπουλο, Μουσικές Ταξιαρχίες, OPA, Μίλτο Πασχαλίδη, Γιάννη Χαρούλη, Jethro Tull, Scorpions, Ian Gillan (Deep Purple). Έχει συνεργαστεί με τον Γιώργο Νταλάρα γράφοντας το εμπορικότερο cd single της ελληνικής μουσικής «Μια βραδιά στο Λεβερκούζεν», τους Χάρη & Πάνο Κατσιμίχα, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Πασχάλη Τερζή, τον Βασίλη Καρρά, την Σωτηρία Λεονάρδου, τον Ψαραντώνη και πολλούς άλλους. Από τον χώρο του ξένου ρεπερτορίου με τους: Ian Gillan, Sting, Eric Burdon (Animals), Gordon Gano (Violent femmes), Marc Almond, Steve Wynn, I Muvrini.

#11 «Μέχρι Το Πρωί»- Διαμαντής Διονυσίου

Ο Διαμαντής είναι ο μικρότερος γιος του αείμνηστου Στράτου Διονυσίου. Είναι γεννημένος το 1977 και τα τελευταία 17 χρόνια ασχολείται επαγγελματικά κι αυτός με το τραγούδι. Το 2007 πήγε στην Αμερική με τα αδέρφια του, Άγγελο και Στέλιο για συναυλίες – αφιέρωμα στον πατέρα εκεί του παρουσιάστηκε μία ενδιαφέρουσα επαγγελματική πρόταση κι έμεινε για 10 χρόνια. Μετά επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα, αφού πέρασε κι ένα εξάμηνο στην Κύπρο, τραγουδώντας εκεί. Πριν από λίγο καιρό (20/11/2020), μας συστήθηκε επίσημα από την Alpha Records με ένα remix στο τραγούδι ‘Αυτό που ζω’ του Δημήτρη Κορδατζή και του Βασίλη Παπαδόπουλου.

Τώρα έρχεται με ένα ολόφρεσκο τραγούδι σε ρυθμό latin rumba, που του έγραψε η αγαπημένη μας Γιούλη Ηλιοπούλου και μελοποίησε ο καταξιωμένος Άγγελος Καλαβρυτινός, να μας θυμίσει, εν μέσω καραντίνας, πως η άνοιξη είναι εδώ και τα ωραία ανοίγονται μπροστά μας. Την επιμέλεια παραγωγής έχει ο αδελφικός του φίλος, DJ Gonis (Κώστας Γόνης) και κυκλοφορεί από την Alpha Records. Βάλτε το κομμάτι να παίξει, κλείστε τα μάτια κι ονειρευτείτε μαζί του…’Μέχρι το πρωί’.

#12 «Της σιωπής ο τόπος» -Γιώργος Νταλάρας, Jonathan Jackson

Ο συνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης μιλάει για αυτό: «Οι Μεγάλες Ώρες, είναι ένα μουσικό έργο που κινείται στο πλαίσιο μιας ανθρώπινη προσέγγισης του Θείου. Αυτές τις μεγάλες ώρες της Ανθρωπότητας, ανάμεσα από διαταγές “Μείνε μέσα”, “Τώρα βγείτε έξω” ο άνθρωπος, πρέπει να μείνει όρθιος και ζωντανός. Είναι άραγε αυτό που χρειάζεται ένας δημιουργός για να εμπνευστεί; Η απειλή του θανάτου, η πορεία προς την εξαθλίωση παράλληλα με την ελπίδα για ζωή και δημιουργία, είναι ίσως, αυτό που χρειάζεται ένας μουσικός για να εμπνευστεί στις μέρες μας; Δίνει δηλαδή τη λύτρωση, μια στιγμή δημιουργίας; Όχι βέβαια. Είναι ουτοπικό να πιστεύει ο καθένας μας, ότι η τέχνη είναι η λύση στα παραπάνω. Η τέχνη είναι όμως μια διέξοδος για να τα αντιμετωπίσεις με ασυμβίβαστα κριτήρια. Το έργο είναι αφιερωμένο στον Αγιορείτη Άγιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή, που μας ενέπνευσε, μέσα από το βίο του, που ήταν παράλληλος βίος Χριστού».

Της Σιωπής ο Τόπος είναι ο Άθως, το Άγιο Όρος, αυτός ο μεταξύ ουρανού και γης τόπος. Ο λόγος είναι στην αρχή των πάντων. Η Λίνα Νικολακοπούλου, η Ελένη Φωτάκη και ο Αλέξανδρος Φωτεινός καταθέτουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο ένα στιχουργικό έργο αναφοράς, που φωτίζει και ανοίγει δρόμους που διέρχονται αιώνες και φτάνουν να εκφράσουν το σήμερα.

Τι γίνεται όμως με την εκφορά του λόγου; Όταν ξεκινάς ένα έργο ή έναν κύκλο τραγουδιών, έχεις την αγωνία να κοινωνήσεις το έργο σου με τον καλύτερο κοινωνό. Ο Γιώργος Νταλάρας κατέθεσε όλη του τη γνώση, με αυτό τον Βυζαντινό του μανδύα. Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης γράφει σχετικά στο εισαγωγικό του σημείωμα: «Άκουσα στη φωνή του, την Δύση με την Ανατολή σε απόλυτη αρμονία…». Και αυτή είναι μια απόλυτη κοινώς αποδεκτή αλήθεια. Στο συλλογικό συνειδητό, στο αίσθημα και στην καρδιά του ελληνικού τραγουδιού, ο Γιώργος Νταλάρας έχει καταφέρει να πει, να τραγουδήσει και να εκφράσει με τον πιο άμεσο και ταυτόχρονα βαθύ και ουσιαστικό τρόπο, το νόημα κάθε λέξης που έχει τραγουδήσει. Με την φωνή του, Της Σιωπής ο Τόπος, αποκτάει φωνή.

Της Σιωπής τον Τόπο συμπληρώνει ο Jonathan Jackson με τις σπουδαίες του ερμηνείες. Εδώ υπάρχουν δυο διαδρομές που έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Η προσωπική διαδρομή του Jonathan Jackson από τον διεθνή κινηματογράφο, το Χόλλυγουντ έως το Άγιο Όρος από τη μία και η διαδρομή των στίχων και του μηνύματος που μεταφέρουν από την ελληνική, στην αγγλική γλώσσα και τη διάδοση τους, σε ένα ευρύτερο κοινό από την άλλη.

#13 «Ζωή λαθραία»- Γιώργος Κοφινάς 

Ο ρατσισμός είναι ένα φαινόμενο που έχει βαθιές ρίζες στην παγκόσμια ιστορία. Είναι μια ιδεολογία που ταπεινώνει και εξευτελίζει τον άνθρωπο. Μια ιδεολογία η οποία όπου και αν εκδηλώθηκε, πλήγωσε την ανθρώπινη ύπαρξή, την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και την υπόσταση ολόκληρων λαών. Το τραγούδι γράφτηκε για αυτό το λόγο και όχι μόνο. Το τραγούδι ηχογραφήθηκε στο STUDIO DIVA από τον Βασίλη Μαντόγλου. Κιθάρα ηλεκτρική: Κοφινάς Γιώργος/ Κιθάρα: Νίκος Τάγκας

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα