Agenda

7 πράγματα να κάνεις στη Χαλκιδική αυτό το Σαββατοκύριακο

Σου έχουμε 7 υπέροχες ιδέες για το πώς να περάσεις όμορφα και αυτό το διήμερο στην Χαλκιδική!

Parallaxi
7-πράγματα-να-κάνεις-στη-χαλκιδική-αυτό-196261
Parallaxi

Τώρα πια που το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και ο Ιούλιος είναι σχεδόν κοντά μας, η Θεσσαλονίκη τα Σαββατοκύριακα μετακομίζει στην Χαλκιδική. Κι ενώ με την πανδημία και τις επιπτώσεις της οι προτάσεις εξόδου είναι πιο περιορισμένες από ότι τα περασμένα καλοκαίρια, παρόλα αυτά σου έχουμε 7 υπέροχες ιδέες για το πώς να περάσεις όμορφα και αυτό το διήμερο στην Χαλκιδική!

Επισκέψου μια νέα έκθεση στον Τεχνοχώρο ΑΠΟΘΗΚΗ στη Νικήτη

Στην κεντρική οδό που οδηγεί στην παραλία της Νικήτης, διακόσια μέτρα πριν από την αποβάθρα, υπάρχει η μέχρι πρότινος αποθήκη σιτηρών και λιπασμάτων του Γεωργικού Συνεταιρισμού της περιοχής. Πλέον, αυτός ο χώρος, από το καλοκαίρι του 2016 κι έπειτα, έχει μεταμορφωθεί σε έναν σύγχρονο εκθεσιακό χώρο.

Φέτος, ο Τεχνοχώρος “Αποθήκη” ανοίγει για ένα ακόμη καλοκαίρι στην παραλία της Νικήτης φιλοξενώντας τη διπλή έκθεση ζωγραφικής με τίτλο “Καταλλαγή” σε συνεργασία του Δήμου Σιθωνίας με την Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών. Ο καταξιωμένος δημιουργός Πάνος Παπανάκος που πέρασε στην ιστορία της ελληνικής ζωγραφικής με το μοναδικό του ύφος, «συνομιλεί» με τον ταλαντούχο σύγχρονο εικαστικό Χρήστο Γουσίδη σε ένα μοναδικό διάλογο αυθεντικής ελληνικής ζωγραφικής. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

*19 Ιουνίου-30 Σεπτεμβρίου 2020, Τεχνοχώρος ΑΠΟΘΗΚΗ στη Νικήτη, Ώρες: Καθημερινά 21.00-00.00

Για ιστορική ανακάλυψη στην Αρχαία Όλυνθο

Στα ανατολικά του ομώνυμου χωριού, 80 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 25 από τον Πολύγυρο, κείτεται η αρχαία Όλυνθος, στο μυχό του Τορωναίου Κόλπου. Η αρχαία πόλη κτίστηκε ανάμεσα σε δύο υψίπεδα, από τα οποία το νότιο είχε κατοικηθεί πρώτο, με τρόπο που ακολουθούσε τις διακυμάνσεις του εδάφους. Εκεί τοποθετείται η αρχαϊκή πόλη, που κάηκε από τους Πέρσες και εγκαταλείφθηκε ολότελα.

Ο αρχαιολογικός χώρος, με έκταση 500 περίπου στεμμάτων, περιλαμβάνει τους δύο λόφους και έκταση στους πρόποδές τους, όπου βρίσκεται το φυλάκιο και κτίριο που στεγάζει χώρους υποδομής των επισκεπτών και συγχρόνως φιλοξενεί φωτογραφική έκθεση. Από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου ένα ανηφορικό μονοπάτι οδηγεί τον επισκέπτη στους δύο λόφους. Η αρχαϊκή πόλη, κτισμένη με υποτυπώδες πολεοδομικό σχέδιο καταλάμβανε όλο το λόφο. Σώζονται δύο λεωφόροι, κατά μήκος του ανατολικού και του δυτικού άκρου της πόλης, που επικοινωνούσαν μεταξύ τους με εγκάρσιους δρόμους. Στη μία λεωφόρο εντοπίστηκαν καταστήματα, μικρές κατοικίες και αποθηκευτικοί λάκκοι, ενώ στο βόρειο τμήμα του λόφου ανασκάφηκε το διοικητικό κέντρο: η αγορά και το πρυτανείο.

Από τους δημόσιους χώρους πρέπει να αναφερθούν η Αγορά, η οποία τοποθετείται στα νότια της πόλης, η δημόσια κρήνη και πιθανότατα το δημόσιο τέμενος, τα οποία πρέπει να τοποθετηθούν στα δυτικά της πόλης, και το θέατρο, το οποίο πρέπει να αναζητηθεί σε κοίλωμα της νότιας πλευράς του νότιου υψιπέδου. Στο νότιο άκρο του ίδιου υψιπέδου, επίσης, σώζονται τα θεμέλια βυζαντινού πύργου του 12ου αιώνα μ.Χ. και ίχνη κατοίκησης της νεολιθικής εποχής. Τέλος, η νεκρόπολη της πόλης βρισκόταν στα δυτικά της, εκτός των τειχών, στην οποία έχουν βρεθεί σημαντικά κτερίσματα, που αποδεικνύουν τον πλούτο και το υψηλό βιωτικό επίπεδο των κατοίκων της.

Η Όλυνθος επιπλέον διαθέτει ένα µικρό εξαιρετικό µουσείο που µε τη βοήθεια της τεχνολογίας βιώνεις την ιστορία της περιοχής που κατοικείται από τη Νεολιθική εποχή.

*Τηλ. 23730 91000

Για απόδραση στους καταρράκτες της Βαρβάρας

Οι καταρράκτες της Βαρβάρας κρύβονται στο πυκνό δάσος που ανήκει στη Βαρβάρα Χαλκιδικής (20 χιλιόμετρα από την Αρναία), αλλά βρίσκονται πιο κοντά στην Ολυμπιάδα. Ακολουθώντας τον ασφάλτινο δασικό δρόμο Βαρβάρας-Ολυμπιάδας, που αποτελεί μια από τις ομορφότερες ασφάλτινες διαδρομές στη Χαλκιδική, θα περάσετε τις χαρακτηριστικές 5 Βρύσες (το σημείο αυτό λέγεται και Κρασονέρι) και θα κατηφορίσετε μέχρι να δείτε τη σχετική πινακίδα στ’ αριστερά σας. Οδηγήστε στο βατό χωματόδρομο και στα 2,3 χιλιόμετρα πρέπει να έχετε το νου σας καθώς θα χρειαστεί να στρίψετε όλο αριστερά ακολουθώντας τη «φουρκέτα». Μετά από 900 μ. θα βρεθείτε στο σημείο στάθμευσης. Αν πάτε ελαφρώς αριστερά, από εκεί θα βρεθείτε μετά από 4 χλμ. πάνω σε περιοχή λατομείων, ενώ εαν συνεχίσετε την πορεία σας ανατολικά θα φτάσετε στα Καλύβια Βαρβάρας.

Αφήνοντας το όχημά σας στον χώρο στάθμευσης και μπαίνοντας στη ρεματιά μπορείτε να δείτε τους δύο καταρράκτες. Το σημείο από παλιά ονομαζόταν «του Αγγελούση» και το νερό καταλήγει στον Μαυρόλακα, το ποτάμι που είναι το σύνορο Ολυμπιάδας-Βαρβάρας. O πρώτος καταρράκτης είναι ορατός από ψηλά, ενώ στον δεύτερο θα νιώσετε την ορμή του νερού, ακόμα και το καλοκαίρι. Η περιπατητική διαδρομή ανακάλυψης είναι σύντομη (5-10 λεπτά) και τόσο τα ξύλινα γεφυράκια, όσο και η σωστή σηματοδότηση συμβάλλουν θετικά στην απόλαυση του μοναδικού τοπίου. Ο τόπος είναι ιδανικός για οικογένειες με μικρά παιδιά, τα οποία είναι σίγουρα ότι θα ενθουσιαστούν.

Η συμφωνία της φύσης περιλαμβάνει δύο απίθανους καταρράκτες και ολοκληρώνεται με τους ίταμους, τα σκλήθρα, τις φλαμουριές, τις οξιές, τις άγριες φουντουκιές που φυτρώνουν ολόγυρα, ενώ τα βράχια με τα έντονα χρώματα σχηματίζουν ένα είδος πύλης στα ψηλά. Τόσο η τοποθεσία όσο και η αίσθηση ηρεμίας, γαλήνης και επαφής με το φυσικό στοιχείο σε κάνουν να νομίζεις ότι ανακάλυψες ένα κομμάτι του επί γης παραδείσου. (Και γιατί να μην γνωρίσεις και τους υπόλοιπους πανέμορφους καταρράκτες της Βόρειας Ελλάδας εδώ)

Για περιστοχασμό στο Άλσος Αριστοτέλη

Μετά την άρση των μέτρων, το Άλσος Αριστοτέλη είναι πανέτοιμο να υποδεχτεί τους επισκέπτες του. Στο ιστορικό χωριό των Σταγείρων, σε μια καταπληκτική τοποθεσία σε υψόμετρο περίπου 500 μ., δίπλα στα απομεινάρια του Μαχαλά, της πρωτεύουσας των Μαντεμοχωρίων, βρίσκεται το Άλσος του Αριστοτέλη. Είναι το μοναδικό θεματικό πάρκο της Χαλκιδικής. Αξίζει να το επισκεφθείτε για να δείτε τα ενδιαφέροντα όργανα και να χαρείτε την υπέροχη θέα προς τον κόλπο της Ιερισσού. Το άλσος προϋπήρχε και η υπέροχη τοποθεσία επιλέχθηκε το 1956 για να φιλοξενήσει το επιβλητικό άγαλμα του Αριστοτέλη, έργο του γλύπτη Νικόλα, ώστε να τιμηθεί ο μεγάλος φιλόσοφος ο οποίος γεννήθηκε στα Αρχαία Στάγειρα.

Τα πρωτότυπα διαδραστικά όργανα που φιλοξενούνται στο χώρο του άλσους τοποθετήθηκαν το 2003 από τη Δημοτική Επιχείρηση Σταγείρων-Ακάνθου και σήμερα το διαχειρίζεται η Δημοτική Ανώνυμη Επιχείρηση του Δήμου Αριστοτέλη. Πρόκειται για πειραματικά όργανα που λειτουργούν βάσει των φυσικών νόμων οι οποίοι αναφέρονται στα συγγράμματα του Αριστοτέλη και ιδιαίτερα στο έργο του «Τα Φυσικά». Με αυτή την προσθήκη, το Άλσος του Αριστοτέλη έχει γίνει αγαπημένος προορισμός για όλους τους επισκέπτες και τα σχολεία, καθώς συνδυάζει με τρόπο μοναδικό την αναψυχή, την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και καφέ-εστιατόριο με εκπληκτική θέα στον κόλπο της Ιερισσού και στο Άγιο Όρος. Υπολογίζεται ότι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες δέχεται περισσότερους από 15.000 επισκέπτες. Στο χώρο του άλσους θα δείτε, επίσης, τον πύργο του Μαδέμ Αγά μαζί με το κονάκι του που αποτελούσε και το διοικητικό κέντρο των μεταλλείων της περιοχής των Σιδηροκαυσίων.

*Λειτουργεί όλες τις μέρες της εβδομάδας, Τηλ. 23760 41327

Για τοπική κουλτούρα στα δύο Μουσεία της Αρναίας

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείο Υφαντικής της Αρναίας, μετά το αναγκαστικό lockdown, άνοιξαν ξανά για το κοινό, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την ασφάλεια του προσωπικού και των επισκεπτών τους. Τα δύο Μουσεία θα είναι ανοιχτά καθημερινά με σταθερό ωράριο για τους επισκέπτες.

Το Ιστορικό-Λαογραφικό μουσείο, που στεγάζεται στο περίφημο “Γιατράδικο”, το αρχοντικό Ιατρού. Απέναντί του βρίσκεται το διώροφο κτίριο που στεγάζει το μουσείο Υφαντικής όπου θα μάθετε πολλά για την τέχνη της υφαντικής που υπήρξε μια από τις σημαντικότερες ασχολίες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Το Ιστορικό και Λαογραφικό μουσείο βρίσκεται σε ένα πετρόκτιστο, στενό δρομάκι κοντά στην κεντρική πλατεία της Αρναίας και εντάσσεται στο ιστορικό κέντρο του οικισμού. Στεγάζεται στο αρχοντικό Ιατρού, ή Γιατράδικο, ένα από τα ωραιότερα κτίσματα του οικισμού και το παλαιότερο της Χαλκιδικής. Το αρχοντικό είναι από τα καλύτερα διατηρημένα και εντυπωσιακότερα αρχιτεκτονήματα της Αρναίας, πιθανώς έργο μαστόρων που ήρθαν από την Ηπειρο. Χρονολογείται πιθανώς στο β΄ μισό του 18ου αιώνα, ή στις αρχές του 19ου. Το κτίριο ανήκε στον Κωνσταντίνο Κατσάγγελο και στέγαζε τη λαογραφική συλλογή, η οποία είχε τοποθετηθεί από τον Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό Σύλλογο Αρναίας. Λειτουργεί ως μουσείο από το καλοκαίρι του 1999 και σήμερα ανήκει στον Δήμο Αριστοτέλη.

Στο Μουσείο, οι θεματικές ενότητες περιλαμβάνουν αντικείμενα της καθημερινότητας των ανθρώπων. Οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι είναι και οι μοναδικοί δωρητές των εκθεμάτων, κατέθεσαν στο μουσείο πολύτιμα και σπάνια αντικείμενα, οικογενειακά κειμήλια, αντικείμενα του καθημερινού υλικού βίου, όπως κτηνοτροφικά, γεωργικά και μελισσοκομικά εργαλεία, και πλήθος άλλων αντικειμένων της ιστορικής και λαογραφικής παράδοσης του τόπου.

Περνώντας απέναντι, σας περιμένει ο καλύτερος τρόπος μύησης στην υφαντική τέχνη και την τοπική παράδοση, με μια επίσκεψη στο Μουσείο Υφαντικής το οποίο στεγάζεται σ’ ένα παραδοσιακό διώροφο κτίριο της Αρναίας. Αποτελούσε ιδιωτική κατοικία και είναι γνωστό ως οικία Γιαννούδενας. Χρονολογείται στο 1870. Το κτίριο αναστηλώθηκε και διαμορφώθηκε κατάλληλα από τον Δήμο για να στεγάσει το Μουσείο Υφαντικής.

Η υφαντική υπήρξε μέχρι πρόσφατα για την Αρναία μια από τις σημαντικότερες ασχολίες των κατοίκων και ήταν στενά συνδεδεμένη με τη ζωή τους. Η καλλιτεχνική αξία των προϊόντων έκανε γνωστή την Αρναία ως κέντρο υφαντικής τέχνης σε όλη την Ελλάδα. Η ιστορία των χειροποίητων χαλιών της Αρναίας χάνεται στο βάθος του χρόνου: σχέδια κλασικά γεωμετρικά, όπως «η κρικέλα», «ο ψαλιδωτός ήλιος» και άλλες τεχνικές, που καταγράφονται στην υπόλοιπη Μακεδονία και Θράκη, όπως τα «θηλωτά» και «με το νύχι», κυριαρχούν στους πολύχρωμους χώρους. Επομένως, η ίδρυση ενός χώρου στον οποίο θα προβάλλονται τα έργα των γυναικών υφάντρων της πόλης κρίθηκε απαραίτητη.

Στο μουσείο Υφαντικής υπάρχουν αντικείμενα και εργαλεία της υφαντικής, όπως π.χ. ο αργαλειός ή η ρόκα, καθώς επίσης και πλήθος υφαντών που με τον πλούτο των θεμάτων, των τεχνικών και των χρωμάτων αποκαλύπτουν έναν θησαυρό της τοπικής παράδοσης. Τα εκθέματα του μουσείου κατά κύριο λόγο είναι δωρεά και προέρχονται από την προσωπική συλλογή της Χαρίκλειας Δημητρακούδη, φημισμένης υφάντρας και εμπόρισσας και μιας από τις σπουδαιότερες εκπροσώπους των γυναικών υφάντρων της χώρας που δούλεψαν με μεράκι και σκληρή δουλειά κρατώντας ζωντανή την παράδοση και ενισχύοντας σε καθοριστικό βαθμό την διάδοση της τοπικής πολιτιστικής παράδοσης.

*Αρναία Χαλκιδικής, Πληροφορίες: 23723 50100, 50121, 50130, Ώρες: Από Δευτέρα έως Κυριακή, εκτός Πέμπτης: 10:00 πμ- 18:00 μμ, Γενική είσοδος και για τα δύο Μουσεία 2 ευρώ, Γκρουπ 1 ευρώ, Παιδιά έως 5 ετών, ΑμεΑ, Ξεναγοί και κάτοχοι κάρτας Πολιτισμού Δωρεάν

Για δροσερό ποτό στο πιο αυθεντικό Marine Bar στη Νικήτη

Στη σιγαλιά της μαρίνας στη Νικήτη υπάρχει ένα κυριολεκτικά χειροποίητο bar, όπου από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 6 το πρωί θα απολαύσετε στο κομψό σκηνικό του ένα ποτήρι κρασί από την πλήρη wine list, με εμφανή αγάπη στους λευκούς οίνους, αλλά και ένα δροσερό ποτό από την μεγάλη λίστα κοκτέιλ. Με ανανεωμένο χώρο στο κάτω επίπεδο του μπαρ, οι εξαιρετικές μουσικές του και η καλύτερη θέα στο ηλιοβασίλεμα ολοκληρώνουν το πλάνο. Ο ιδανικός χώρος για να δημιουργήσεις τις πιο καλοκαιρινές αναμνήσεις.

*Remezzo, Λιμάνι Νικήτης, Facebook: Remezzo MarineBar

Κολύμπα σε βραβευμένες γαλάζιες θάλασσες

Εικόνα: Γιάννης Σημιτόπουλος

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σ’ αυτήν να είναι «εξαιρετική». Φέτος, η Ελλάδα κατέκτησε την 2η θέση ανάμεσα σε 47 χώρες από όλο τον κόσμο για τις καθαρές αλλά και ογανωμένες ακτές. 497 ακτές, 14 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη λαμβάνουν φέτος Γαλάζια Σημαία. Μάλιστα, ξεχώρισε η Κασσάνδρα με 32 ακτές, ενώ γενικά η Χαλκιδική μετρά 85 Γαλάζιες Σημαίες. Διαλέξτε λοιπόν μία από τις βραβευμένες ακτές, βάλτε μαγιό, πάρτε ομπρέλα και εμπρός!

Βρείτε ΕΔΩ όλες τις παραλίες που βραβεύτηκαν σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα