Αυστραλία: Ίσως η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή του 21ου αιώνα

Μια ολόκληρη ήπειρος στο έλεος της πύρινης λαίλαπας.

Parallaxi
αυστραλία-ίσως-η-μεγαλύτερη-οικολογι-533763
Parallaxi
Εικόνα twitter

Συγκλονιστικές εικόνες και βίντεο από τις πυρκαγιές που μαίνονται στην Αυστραλία. Η πραγματικότητα είναι ζοφερή την ώρα που χιλιάδες πυροσβέστες, αλλά και απλός κόσμος, προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση, ενώ στην χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης στην ιστορία της.  Έξι ερωτήσεις και έξι απαντήσεις για μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές του 21ου αιώνα!

Που σημειώνονται οι πυρκαγιές; 

Πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί σε κάθε πολιτεία της Αυστραλίας με την πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας να έχει δεχτεί τα χειρότερα πλήγματα. Σήμερα καίνε 200 διαφορετικά ενεργά μέτωπα φωτιάς. Ανεξέλεγκτα. Οι πυρκαγιές καίνε από χαμηλή βλάστηση, δάση, πάρκα ακόμα και κατοικημένες περιοχές. Νωρίτερα τον Δεκέμβριο ο καπνός στην Μελβούρνη ήταν τόσο έντονος που μετρήθηκε 11 φορές πάνω από το όριο επικινδυνότητας. Οι πυρκαγιές καίνε από μικρές περιοχές μέχρι κτίρια, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι φλόγες έχουν περάσει μέσα στις γειτονιές. Μερικές ξεκίνησαν και ελέγχθηκαν σε μερικές μέρες, άλλες καίνε εδώ και μήνες. 

Τι προκαλεί τις πυρκαγιές; 

Κάθε χρόνο στην Αυστραλία υπάρχει μία περίοδος που οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι υψηλές θερμοκρασίες, η ξηρασία και οι κεραυνοί είτε διευκολύνουν είτε προκαλούν την εκδήλωση τους χωρίς να αποκλείεται και ο ανθρώπινος παράγοντας.

Γιατί η κατάσταση φέτος είναι τόσο άσχημη;

Το 2009 η Αυστραλία σε πυρκαγιές θρήνησε 173 νεκρούς. Δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται τόσο σοβαρά περιστατικά πυρκαγιών στην χώρα. Είναι όμως από τις λίγες χρονιές που οι καιρικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα. Μια παρατεταμένη ξηρασία, η χειρότερη εδώ και δεκαετίες, ένας καύσωνας με τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν ποτέ καταγραφεί στη χώρα για το Δεκέμβριο, θυελλώδεις άνεμοι που αναποδογυρίζουν ακόμα και πυροσβεστικά οχήματα συνθέτουν έναν θανάσιμο συνδυασμό. Για όλα αυτά βασικός υπόλογος είναι η κλιματική αλλαγή!

Ποιες είναι οι συνέπειες μέχρι στιγμής;

  • 55.000.000 στρέμματα τροπικών δασών, βουνών, στέπας καλλιεργήσιμων εκτάσεων, χωριών και πόλεων, έχουν καεί.
  • 480.000.000 ζώα, πτηνά, θηλαστικά, ερπετά, υπολογίζεται από τους επιστήμονες, ότι έχουν καεί ζωντανά.
  • Δεκάδες χιλιάδες ζώα μοναδικά στον πλανήτη, κάποια δε και εντελώς άγνωστα σε επίπεδο επιστημονικής ταυτοποίησης έχουν καεί.
  • Έχουν καεί 8.000 Κοάλα. Όσα επιβιώσουν θα αντιμετωπίσουν ασιτία, λειψυδρία και την ερημοποίηση των οικοσυστηματων τους.
  • Τα αποθέματα νερού έχουν πέσει κάτω από το 45%, οι υδάτινοι πόροι απειλούνται και μεγάλες ποσότητες από στάχτη και αποκαΐδια
  • Από την καύση των δέντρων, θα έχουν το λιγότερο διπλασιαστεί, οι ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για την Αυστραλία.
  • Στη χώρα διεξάγεται αυτήν τη στιγμή η μεγαλύτερη εκκένωση στην ιστορία της.

Η κυβέρνηση τι κάνει;

  • Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες της Αυστραλίας παλεύουν εδώ και μήνες με τις φλόγες.
  • Πολιτείες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πάνω από 2.000 πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.
  • Επιπλέον δυνάμεις έχουν στείλει ΗΠΑ, Νέα Ζηλανδία και Καναδάς.
  • Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας βρίσκονται σε συναγερμό συμμετέχοντας ενεργά στις επιχειρήσεις εκκένωσης και αναζήτησης αγνοουμένων.
  • Η αυστραλιανή κυβέρνηση μεταξύ άλλων ενέκρινε κονδύλι (4200 δολάρια) για κάθε εθελοντή δασοπυροσβέστη που επιχειρεί στα μέτωπα για πάνω από 10 μέρες.

Πότε θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην χώρα;

Δυστυχώς το καλοκαίρι στην Αυστραλία μόλις ξεκινάει. Παραδοσιακά οι υψηλότερες θερμοκρασίες στη χώρα σημειώνονται τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα μπορεί να βρίσκεται στο έλεος της πύρινης λαίλαπας για μήνες. Ειδικοί επισημαίνουν πώς είναι πιθανό οι πυρκαγιές συνολικά να μην σβήσουν ποτέ καθώς είναι ένα φαινόμενο που σημειώνεται σε ετήσια βάση στη χώρα. Απλά φέτος είναι μία από τις χειρότερες χρονιές.

Ποια είναι η πιο περίεργη συνέπεια των πυρκαγιών;

Ο καπνός από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία έφθασε στη Νέα Ζηλανδία, σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων, και οι συνήθως λευκοί παγετώνες πήραν απόχρωση προς το καφέ, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες και μαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα