Αυτές τις ειδήσεις θέλουμε να διαβάζουμε
Κόντρα στις δύσκολες συνθήκες της εποχής οι μαθητές του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Ευόσμου στέλνουν μηνύματα ανθρωπιάς και δημιουργικότητας μέσω του λογοτεχνικού τους περιοδικού.
Φτώχεια, μετανάστευση, αγροτική ζωή, πολιτική, αθλητισμός, παιχνίδι, κινηματογράφος, ταξίδια, γαστρονομία και φυσικά το κυρίαρχο θέμα της εποχής, η πανδημία.
Το περιεχόμενο των «Λογοπαίγνιων», του ηλεκτρονικού περιοδικού που επιμελούνται οι μαθητές του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Ευόσμου δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις επαγγελματικές δημοσιογραφικές δουλειές.
Και πώς να έχει άλλωστε, όταν τα θέματα τα οποία παρουσιάζει, στις καλλιτεχνικά διαμορφωμένες διαδικτυακές του σελίδες, έχουν μία φρέσκια οπτική ματιά και υπογράφονται από μαθητές, νέα -ανήσυχα στο πνεύμα- παιδιά, τους αυριανούς δημοσιογράφους και γιατί όχι και λογοτέχνες της χώρας.
Η ιδέα για τα «Λογοπαίγνια» προέκυψε μέσα από τη συνεργασία των μαθητών και μαθητριών της Β’ και Γ’ τάξης Γυμνασίου στο πλαίσιο της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, των Αρχαίων Ελληνικών από μετάφραση και της Ιστορίας.
Παίζοντας με τον λόγο, όπως ακριβώς υποδηλώνει και ο τίτλος του περιοδικού, οι μικροί δημοσιογράφοι, «ξεκλείδωσαν» κείμενα τα οποία τα συνέδεσαν με τις εμπειρίες τους, τις πτυχές της δημόσιας ζωής και ιδιαίτερα με τις τέχνες, όπως τον κινηματογράφο και τη μουσική.
Μαθητές και μαθήτριες μετέτρεψαν τις ιδέες και τις σκέψεις τους σε λέξεις και όπως ακριβώς συμβαίνει και στο δημοσιογραφικό επάγγελμα, τα κείμενα τους παρουσιάστηκαν και δέχτηκαν -καλοπροαίρετη πάντα- κριτική από ένα «αυστηρό» αναγνωστικό κοινό. Τους ίδιους τους συμμαθητές.
Στο τεύχος που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου φιλοξενούνται δείγματα δουλειάς από την περσινή και τη φετινή σχολική χρονιά, ενώ έχουν συμπεριληφθεί και κείμενα παιδιών που φοίτησαν παλιότερα στο σχολείο.
Σε μία εποχή που κυριαρχεί το σκοτάδι, η απογοήτευση, η αγωνία για το αύριο, η προσπάθεια των μαθητών και μαθητριών του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Ευόσμου αποτελεί έναν φάρο δημιουργικότητας, χωρίς μάλιστα να διστάζουν να ασχοληθούν με «καυτά» ζητήματα όπως η διαπολιτισμικότητα που είναι το ζητούμενο των ημερών μας.
Αυτό είναι το αντίδοτο στην πανδημία
Την ώρα που επιστήμονες σε όλο τον πλανήτη βρίσκονται στην αναζήτηση του εμβολίου που θα μας απαλλάξει από την περιπέτεια του κορονοϊού, οι μαθητές και μαθήτριες του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου του Ευόσμου έχουν βρει το αντίδοτο στην πανδημία.
Ποιο είναι αυτό; Τοποθέτησαν μπροστά από τις μάσκες τα όνειρα τους. Σε μία κίνηση με συμβολικό χαρακτήρα που αποδεικνύει ότι όταν θέλεις κάτι πολύ, κανένα εμπόδιο δεν μπορεί να σε σταματήσει.
Και αν η μάσκα για κάποιους είναι αναγκαίο κακό της εποχής και δυσανασχετούν με τη χρησιμοποίηση της, τι θα λέγατε να δοκιμάσετε την πρόταση των μικρών… Πίκων Απίκων;
Στις σελίδες των «Λογοπαίγνιων» παρουσιάζεται μεταξύ άλλων η έξυπνη μάσκα με την επωνυμία Realcare. Μία μάσκα μαγική που σας προστατεύει από όλες τις αρρώστιες, αλλά ταυτόχρονα σας κρατάει και στυλάτους. Είναι ασφαλής, αδιαπέραστη και αξεπέραστη.
Τα μυστικά της επιτυχίας της είναι η αγάπη, το όνειρο, η πίστη, η ελπίδα, οι σκέψεις των παιδιών που δυστυχώς στους περισσότερους από εμάς όσο μεγαλώνουμε μετατρέπονται από συναισθήματα σε απλές λέξεις και αναμνήσεις της δικιάς μας αθώας εποχής.
Κουραστήκατε από την πανδημία; Διαβάστε και αυτά
Τα «Λογοπαίγνια», όπως κάθε σύγχρονο ηλεκτρονικό περιοδικό που σέβεται τους αναγνώστες του, διαθέτει ποικιλία στην ύλη και το περιεχόμενο του για να μην μπορείς να ξεκολλήσεις τα μάτια σου από την οθόνη μέχρι να διαβάσεις και την τελευταία σελίδα.
Ο μετανάστης Τσάρλι Τσάπλιν, η Οδύσσεια αλλιώς, το σχολείο και τα παιχνίδια στο τότε και το σήμερα, ταξίδια με το… μυαλό εν μέσω καραντίνας, μουσικές προτάσεις, αλλά και απολαυστικές συνταγές που πρέπει να δοκιμάσεις.
Σημαντική η συμβολή στο όλο εγχείρημα του γραφίστα Ja147 που ανέλαβε τη σχεδίαση του εξωφύλλου και την ηλεκτρονική σελιδοποίηση και της υπεύθυνης καθηγήτριας – φιλολόγου, Τακετζίδου Δέσποινα, την οποία και ευχαριστούμε για τις πληροφορίες που μας παραχώρησε.
Μέχρι να έχουμε τη χαρά να τους έχουμε συναδέλφους και να διαβάζετε από εδώ τα άρθρα τους, μπορείτε να ξεφυλλίσετε τις σελίδες του «Λογοπαίγνιου» μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Ευόσμου.