Featured

Αυτοψία στη νέα παραλία: Τα σιντριβάνια που ξεχάσαμε ότι κάποτε λειτουργούσαν

Τι εντόπισε η έρευνα της Parallaxi στο ομορφότερο έργο της πόλης μήκους τρεισήμισι χιλιομέτρων.

Άκης Σακισλόγλου
αυτοψία-στη-νέα-παραλία-τα-σιντριβάνι-725618
Άκης Σακισλόγλου
Τα σιντριβάνια στις ομπρέλες Ζογγολόπουλου δε λειτουργούν εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Νέα παραλία: Το στολίδι της Θεσσαλονίκης και ο πλέον δημοφιλής δημόσιος χώρος της συμπρωτεύουσας παραμένει μπλεγμένος στα γραφειοκρατικά γρανάζια αρμοδιοτήτων και χρηματοδοτήσεων συντήρησής του εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια που έχει δοθεί σε χρήση.

Η Parallaxi συνεχίζει την αυτοψία της στο παραλιακό μέτωπο μήκους τρεισήμισι χιλιομέτρων καταγράφοντας τα σημαντικότερα προβλήματα ενόψει και της επικείμενης ανάθεσης της εργολαβίας συντήρησης ύψους σχεδόν δύο εκατομμυρίων ευρώ που ενέκρινε ομόφωνα πρόσφατα η οικονομική επιτροπή του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στην κορυφή των προβλημάτων βρίσκονται τα σιντριβάνια, οι μαρμάρινες πισίνες, οι δεξαμενές και τα λεγόμενα «επεισόδια νερού» όλων των θεματικών ενοτήτων. Βασικές αιτίες της μη λειτουργίας των σιντριβανιών ήταν από τον πρώτο καιρό τα περίπλοκα συστήματα και οι μηχανισμοί τους, η μη αντικατάσταση των κατεστραμμένων εξαρτημάτων, οι κλοπές και οι συνεχείς φθορές.

Δεν είναι τυχαίο πως το μοναδικό κομμάτι παρεμβάσεων με νερό που λειτουργεί κανονικά σήμερα στη νέα παραλία είναι αυτό στον κήπο των γλυπτών το οποίο έχει «υιοθετήσει» ο επιχειρηματίας Σταύρος Ανδρεάδης από το 2019  και του έχει δώσει και πάλι ζωή (ο ίδιος επιχειρηματίας έχει «υιοθετήσει» και τον Κήπο της Μεσογείου).

Ξεκινώντας από το εμβληματικό σημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ο επισκέπτης αντικρίζει στο πίσω μέρος του αγάλματος έναν τεράστιο χώρο ο οποίος εκτείνεται ως την λεωφόρο στο ύψος του αναψυκτηρίου της ΧΑΝΘ και ο οποίος θα έπρεπε να διαθέτει φωτιζόμενους πίδακες νερού που θα δημιουργούσαν μια εντυπωσιακή εικόνα μεταξύ του γκαζόν του Βασιλικού θεάτρου και του πράσινου μέρους πριν το άγαλμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. «Απ όσο γνωρίζω τα σιντριβάνια στον Μέγα Αλέξανδρο λειτούργησαν ελάχιστους μήνες αφού παραδόθηκαν και έκτοτε χάλασαν», δήλωσε στην Parallaxi ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Εφραίμ Κυριζίδης.

Τα σιντριβάνια πίσω από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου παραμένουν χαλασμένα εδώ και χρόνια.

Ενας από τους λόγους που τα σιντριβάνια στο συγκεκριμένο σημείο βγήκαν εκτός λειτουργίας, εκτός ίσως από κατασκευαστικά προβλήματα ή βανδαλισμούς, ήταν και το γεγονός πως ο χώρος καταλήφθηκε πολλές φορές από μεγάλα φορτηγά αυτοκίνητα που μετέφεραν καρέκλες, εξέδρες και άλλα βαριά αντικείμενα για την έκθεση βιβλίου της παραλίας και άλλες εκδηλώσεις.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα σιντριβάνια μπροστά στις ομπρέλες του Ζογγολόπουλου όπου ναι μεν είχε ανακοινώθηκε διαγωνισμός για τη συντήρησή τους, ωστόσο αυτή δεν έγινε ποτέ με αποτέλεσμα να παραμένουν ανενεργά από το 2017 παρότι το ίδρυμα Ζογγολόπουλου ζητούσε την επισκευή τους όπως και τη συντήρηση όλου του έργου των ομπρελών.

Εκτός λειτουργίας και το σύστημα στις ομπρέλες του Ζογγολόπουλου όπου και τα ξύλινα ντεκ χρειάζονται συντήρηση.

Αποκαρδιωτική είναι η κατάσταση και στην πλευρά της θάλασσας στα λεγόμενα «επεισόδια του νερού» που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της νέας παραλίας ως μικρά μαρμάρινα κομμάτια ύδατος που ξεκουράζουν το μάτι των επισκεπτών.

Είναι επτά στο σύνολό τους ωστόσο δε λειτουργεί κανένα αφού έχουν κλαπεί τα προβολάκια, δεν λειτουργούν οι αντλίες του νερού και τα μάρμαρα παραμένουν βρώμικα.

Η σύγκριση στην παρακάτω φωτογραφία της κατάστασης στην οποία ήταν τα «επεισόδια νερού» όταν παραδόθηκαν και σε αυτήν που είναι τώρα, είναι απογοητευτική. Οι εικόνες μιλάνε μόνες τους.

Η αυτοψία της Parallaxi στα «υδάτινα κοσμήματα» της νέας παραλίας ολοκληρώνεται με την καταγραφή της απελπιστικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι δύο μαρμάρινες κατασκευές στο πάρκο του ήχου.

Πρόκειται για δύο γραμμικές δεξαμενές που κατασκευάστηκαν κατά μήκος του πάρκου στο όριό του με τις κουκουναριές (δείτε τις αποκαρδιωτικές εικόνες στις φωτογραφίες του Μάριου Δαδούδη).

Οι δύο δεξαμενές σχεδιάστηκαν για να διαγράφουν μια πορεία νερού σε κίνηση όπου οι ήχοι του νερού θα μπλέκονταν με αυτούς του πάρκου του ήχου ωστόσο δε λειτούργησαν ποτέ με επίσημη εξήγηση ότι δεν μπορούσαν να στεγανοποιηθούν. Είναι απορίας άξιο, αν ισχύει κάτι τέτοιο, πώς παραλείφθηκαν από την επιτροπή. Επίσης είναι άγνωστο αν η επισκευή και λειτουργία τους προβλέπεται στο έργο συντήρησης που προχωρά ο Δήμος Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει σχεδόν τρία χρόνια.

«Ολα αυτά τα σιντριβάνια έχουν θέματα κατασκευαστικά», τόνισε σε ερώτηση της Parallaxi ο Εφραίμ Κυριζίδης. Ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων εξήγησε: «Ολες οι αντλίες τους είναι υπόγειες, όπως και τα αντλιοστάσια και με την πρώτη βροχή πλημμυρίζουν γι αυτό και δεν λειτούργησαν 12 ολόκληρα χρόνια».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα