Featured

Αγορά: Ο αγώνας των επαγγελματιών να αποφύγουν τα λουκέτα

Θα κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις στην επόμενη ημέρα της πανδημίας;

Parallaxi
αγορά-ο-αγώνας-των-επαγγελματιών-να-απ-691942
Parallaxi

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την μετά Κορονοϊού εποχή στην αγορά και κυρίως στο λιανικό εμπόριο.

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές τους περισσότερους μήνες της πανδημίας και παρουσίασαν τεράστια μείωση τζίρου στους ελάχιστους μήνες που παρέμειναν ανοιχτές, ουσιαστικά συντηρήθηκαν από τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Τα χρήματα αυτά, ωστόσο, είναι δανεικά και οι επιχειρήσεις θα κληθούν να τα επιστρέψουν σταδιακά από τις αρχές του 2022.

«Το μεγάλο ερωτηματικό για όσους δραστηριοποιούμαστε στην αγορά χρόνια τώρα είναι το κατά πόσο θα είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε σε τζίρους προ κρίσης», δηλώνει στην Parallaxi o Κ.Π ο οποίος έχει κατάστημα λιανικής πώλησης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας: «Αν δεν καταφέρουμε να πιάσουμε τα νούμερα που είχαμε ως και το 2019 τα οποία δεν ήταν κάτι τρομερό αλλά τουλάχιστον επαρκούσαν ώστε να καλύπτουμε τα βασικά μας έξοδα, τότε κανείς μας δεν βλέπει τρόπο ώστε να κρατηθούν οι επιχειρήσεις μας ζωντανές καθώς στις ήδη υπάρχουσες σοβαρές μας υποχρεώσεις θα έχουν προστεθεί οι δόσεις των επιστρεπτέων προκαταβολών και αυτές των ληξιπρόθεσμων οφειλών του 2020 που αφήσαμε για αργότερα».

Η λέξη «λουκέτα» ακούγεται έντονα από την αρχή της κρίσης. Οι επαγγελματίες της αγοράς θεωρούν ότι αυτό ήταν και είναι και τώρα η τελευταία λύση κάθε επιχειρηματία καθώς δεν υπάρχει από την μεγάλη κρίση του 2009 και μετά, λόγω ανεργίας, η λύση της επιστροφής αυτών των επιχειρηματιών σε άλλες μορφές εργασίας ως υπάλληλοι.

«Μας τρομάζει η ιδέα πως θα χρειαστεί να απολύσουμε ανθρώπους από το προσωπικό μας γιατί οι περισσότερες επιχειρήσεις σήμερα απασχολούν ελάχιστους εργαζόμενους με αποτέλεσμα κάθε ενδεχόμενη απόλυση να κάνει κακό και στο κλίμα μέσα στην επιχείρηση αλλά και στην ποιότητα της παροχής των υπηρεσιών μας», σημειώνει ο Κ.Π.

«Θα περιμένουμε να ανοίξουμε, θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τα μαγαζιά μας ανοιχτά αλλά δε θα εκπλαγούμε αν μέχρι το τέλος του 2021 κλείσουν πολλές από τις επιχειρήσεις του χώρου και μάλιστα κάποιες που δεν θα περίμενε κανείς ότι δεν θα αντέξουν», καταλήγει.

Ερευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των επιχειρηματιών της αγορά στην Αθήνα κατέδειξε πως το 55 με 60% των ερωτηθέντων θεωρούν πως θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για να καλύψουν τις απώλειες της πανδημίας. Οι επαγγελματίες ζητούν ακόμα μεγαλύτερη στήριξη από το κράτος. Ηδη ακούγονται φωνές που ζητούν την μη αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών αλλά και περισσότερες δόσεις και επιείκεια στην καταβολή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Οι πιο απαισιόδοξοι θεωρούν πως η πολιτεία έχει ξεπεράσει τις οικονομικές δυνατότητες στήριξης των επιχειρήσεων. Τα ταμειακά αποθέματα έχουν μειωθεί αισθητά (το μαξιλαράκι ρευστότητας έχει μειωθεί κατά 7 δις ευρώ), η χώρα από την αρχή του 2021 έχει εκδώσει νέα ομόλογα ενώ την ίδια χρονική στιγμή το δημόσιο χρέος ξεπέρασε το 200% του ετήσιου ΑΕΠ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα