«Αισθανόμαστε αόρατοι» – Αγανάκτηση για το «λουκέτο» σε παιδικούς, βρεφονηπιακούς
«Καμία πρόβλεψη για τις εργαζόμενες» λένε οι μητέρες - «Ανοίγουν τα beach bar, αλλά όχι εμάς» σημειώνουν ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών που κάνουν λόγο για ακατανόητες αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο ψυχολογικά και σωματικά τα μικρά παιδιά.
Σφοδρές αντιδράσεις σε γονείς μικρών παιδιών και ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης και της Επιτροπής των ειδικών να μην δώσουν ακόμη το «οκ» για την επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.
Γονείς στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλη τη χώρα βρίσκονται μετέωροι καθώς σταδιακά αρχίζουν να επιστρέφουν με φυσική παρουσία στις εργασίες τους με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε μεγάλο αδιέξοδο για το πού θα αφήσουν τα παιδιά τους, χαρακτηρίζοντας ακατανόητες τις αποφάσεις που λαμβάνονται όλο αυτό το διάστημα εις βάρος πολλών οικογενειών.
Μεγάλο «θύμα» φυσικά του αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί, τα ίδια τα παιδιά που δεν κατανοούν για ποιο λόγο δεν μπορούν να επιστρέψουν στις αίθουσες, στις δραστηριότητες που αγαπάνε, αλλά και να έρθουν σε επαφή με συνομήλικα τους, με αποτέλεσμα όλο αυτό να τα επηρεάζει ψυχολογικά.
Οι ειδικοί μάλιστα επισημαίνουν τους σοβαρούς κινδύνους που δημιουργεί η όλη αυτή κατάσταση ως προς τη συμπεριφορά των παιδιών, αφού πολλά από αυτά παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά εξαιτίας της έλλειψης κοινωνικοποίησης, ενώ ο εγκλεισμός στο σπίτι επί έναν χρόνο προκαλεί σοβαρά προβλήματα και ως προς της αύξησης των ποσοστών παχυσαρκίας σε αυτές τις ηλικίες καθώς με κλειστούς τους βρεφονηπιακούς/παιδικούς σταθμούς και τις υπόλοιπες δραστηριότητες, δεν μπορούν να εκτονωθούν.
«Καμία πρόβλεψη για τις εργαζόμενες γυναίκες και τα παιδιά μας»
Η Ισμήνη Τορνιβούκα, γονιός δύο παιδιών, μίλησε στην Parallaxi για τα όσα αντιμετωπίζουν πλέον στην καθημερινότητα τους η ίδια καθώς και άλλες εργαζόμενες γυναίκες.
«Αισθανόμαστε αόρατοι από το κράτος. Δεν είμαστε ούτε κατά των self test στα παιδιά μας, ούτε στον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό μας και των εργαζόμενων στις δομές. Στο εξωτερικό δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα μιας και οι δομές αυτές είναι αναγκαίες για τις εργαζόμενες γυναίκες. Το να κλείνεις μία ολόκληρη δομή είναι ένα χτύπημα απέναντι στην προσπάθεια και στις ανάγκες κοινωνικοποίησης των παιδιών αυτών την ηλικιών. Παράλληλα, εξαναγκάζει όλες εμάς τις εργαζόμενες γυναίκες να βρούμε λύσεις για το πού θα αφήσουμε τα παιδιά μας. Δεν γίνεται να πάρουμε άδεια ειδικού σκοπού και να λείψουμε από το πόστο μας για έξι μήνες όπως μας ζητείται. Μας αναγκάζουν να παρανομήσουμε, γιατί δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα παιδιά μας. Ψάχνουμε λύσεις σε νταντάδες, γιαγιάδες. Τι γίνεται όμως με όσες οικογένειες δεν έχουν χρήματα να διαθέσουν γι’ αυτό το σκοπό ή κάποιο συγγενικό πρόσωπο;
Στο μεταξύ οι βρεφονηπιακοί σταθμοί μας χρεώνουν τα δίδακτρα. Ούτε για αυτό υπάρχει κάποια πρόβλεψη από το κράτος. Πληρώνουμε 60% των διδάκτρων, πληρώνουμε νταντά, αναγκαζόμαστε να πάμε τα παιδιά μας για να εκτονώσουν λίγο την ενέργεια τους που είναι κλεισμένα μέσα στο σπίτι όλη μέρα, στις παιδικές χαρές στις οποίες όμως δεν τηρούνται τα μέτρα. Ο βρεφονηπιακός σταθμός λειτουργεί σαν μία “φούσκα”. Αν διαγνωστεί ένα κρούσμα θα μας ειδοποιήσουν να κάνουμε τεστ.
Δεν είναι δυνατόν και κόντρα σε κάθε διεθνή πρακτική και μάλιστα χωρίς τεκμηρίωση να λένε ότι οι βρεφονηπιακοί μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα. Εφόσον τα παιδιά, σύμφωνα με όλους τους διεθνείς παιδικούς οργανισμούς, μπορούν να φορούν μάσκα άνω των 2 ετών και να εφαρμοστούν self test, ας βάλουμε εκεί μία εξαίρεση.
Στη Θεσσαλονίκη, είμαστε ένας Δήμος που πάρα πολλά νηπίων και προνηπίων είναι εγγεγραμμένα στους παιδικούς σταθμούς, αλλά δεν μπορούν να πάνε, ενώ άλλα συνομήλικα τους μπορούν. Υπάρχει αγανάκτηση. Βλέπουμε τι γίνεται διεθνώς. Να μείνουν δηλαδή οι γυναίκες εκτός αγοράς εργασίας;
Να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, ας χρησιμοποιηθούν οι εξωτερικοί χώροι, ας ληφθούν και αυστηροί όροι, όπως για παράδειγμα να μειωθούν οι αριθμοί των παιδιών στα τμήματα. Ας βρουν όμως έναν τρόπο να μπορέσουν τα παιδιά να επανέλθουν στις τάξεις και οι γυναίκες στις εργασίες τους».
«Ανοίγουν τα beach bar και εμάς χωρίς καμία δικαιολογία μας κρατάνε κλειστούς»
Αναβρασμός επικρατεί και στους ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, καθώς όπως υπογραμμίζουν χωρίς να τους δοθεί καμία λογική εξήγηση δεν τους επιτρέπεται η λειτουργία τους, ενώ όπως επισημαίνουν τους προηγούμενους μήνες που τα παιδιά πήγαιναν κανονικά σε αυτούς, δεν είχε σημειωθεί κανένα απολύτως πρόβλημα, ούτε εντοπίζονταν κρούσματα.
Η Αμαλία Βράντση, νηπιαγωγός και ιδιοκτήτρια του παιδικού σταθμού ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ και του ΣΠΙΤΟΔΕΝΤΡΟ, μιλάει στην Parallaxi, σημειώνοντας:
«Είναι παράλογο να επαναλειτουργούν τα νηπιαγωγεία και να κρατούν κλειστούς τους παιδικούς σταθμούς, την ώρα που ανοίγουν τα πάντα και πρέπει νεαροί γονείς να επιστρέψουν στις εργασίες τους. Τόσο καιρό έλεγαν ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι πιο ασφαλή σε σχέση με τους μεγαλύτερους. Τώρα ξαφνικά δεν ανοίγουν τους παιδικούς σταθμούς. Τόσο καιρό που λειτουργούσαμε δεν είχαμε κρούσματα, ούτε προβλήματα. Δεν υπάρχει λογική να γίνεται αυτός ο διαχωρισμός.
Τον τελευταίο χρόνο λειτουργούσαμε ως προς το άνοιγμα και το κλείσιμο όπως ακριβώς τα δημοτικά σχολεία. Και ξαφνικά διαχωρίζουν τους παιδικούς σταθμούς χωρίς καμία λογική εξήγηση. Καμία τεκμηρίωση γιατί δεν μας ανοίγουν.
Τα παιδιά έως τα 4 χρόνια δεν φορούσαν μάσκα, άρα ούτε αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία. Ακόμη και αν αυτό να έβαζαν όμως σαν όρο θεωρώ ότι τα μικρά παιδιά θα πειθαρχούσαν. Δεν κάνουν μόνα τους τα self test τα παιδιά ούτε στα προνήπια, ούτε στα νήπια, ούτε στα δημοτικά θα μπορούσαμε να πούμε. Ούτε αυτό είναι δικαιολογία.
Δεν μας εξηγεί κανείς τι συμβαίνει και δεν μας ανοίγουν, την ώρα που επιτρέπουν τα beach bar να λειτουργήσουν. Δεν σκέφτονται ότι τα παιδιά χάνουν το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής τους, την κοινωνικοποίηση, που τώρα σε αυτή την ηλικία χτίζεται. Κλείστηκαν στα σπίτια, στις παιδικές χαρές είναι το πάνω στο άλλο. Δεν υπάρχει καμία λογική! Ανοίγεις όλες τις δουλειές. Πώς θα πάνε οι γονείς στις εργασίες τους; Πού θα αφήσουν τα παιδιά τους».
Επίσημη αντίδραση
Με ανακοίνωση του, το Σωματείο Επαγγελματιών Ιδιωτικών Παιδικών Βρεφονηπιακών Σταθμών Θεσσαλονίκης και Μακεδονίας – Θράκης εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του προς την Πολιτεία για την απόφαση της να μην επιτρέψει την επαναλειτουργία τους από τις 10/5.
Αναλυτικά όσα αναφέρει:
«Την δυσαρέσκεια του εκφράζει το Σωματείο μας για την απόφαση της Κυβέρνησης να μην ανοίξει του Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, ενώ Γυμνάσια, Δημοτικά και Νηπιαγωγεία ανοίγουν στις 10 Μαΐου.
Υποστηρίζουμε ότι οι ιθύνοντες δεν έχουν λάβει υπόψιν τους κάποιες σοβαρές παραμέτρους.
Μάθαμε όλο αυτόν τον καιρό ότι τα Νήπια ακόμη κι αν κολλήσουν έχουν πολύ χαμηλά ιικά φορτία και σπανιότατα κινδυνεύουν ή μεταδίδουν τον ιό.
Μπορούν να φορούν μάσκες και τις φορούν πολύ πρόθυμα όποτε τους ζητείται.
Ποιος σκέφτηκε το επιχείρημα ότι ενώ τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μπορούν να κάνουν self tests τα μικρότερα δεν μπορούν;
Άλλωστε 15 Μήνες τώρα οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί λειτουργούν με ασφάλεια και δεν υπάρχουν επιδημιολογικά δεδομένα που να ενοχοποιούν τα παιδιά αυτής της ηλικίας (0-4).
Είναι αδιανόητο να κατανοήσουμε, πώς είναι ποιο ασφαλές να πάρεις το παιδάκι σου σε ταβέρνες, καφετέριες, παιδικές χαρές, παραλίες, ακόμη και στις διακοπές σε λίγες μέρες και δεν είναι ασφαλές να βρίσκεται στο προστατευμένο περιβάλλον του σχολείου του, που πλέον θα μπορούσε λόγω καιρού να λειτουργεί και στους εξωτερικούς χώρους.
Αφαιρούμε την δυνατότητα από τα παιδιά, του πολύτιμου περιβάλλοντος καλλιέργειας, δημιουργικότητας και χαράς του σχολείου, στερώντας τους την ανάγκη για κοινωνικοποίηση και επαφή με τους συνομήλικούς συμμαθητές τους.
Κλείνοντας, ενστερνιζόμαστε την αγωνία των γονιών οι οποίοι έχουν κληθεί να επιστρέψουν στις εργασίες τους και προβληματίζονται για το που θα αφήσουν τα παιδιά τους».
Δόμνα Μιχαηλίδου: Στις 24 Μαΐου πιθανώς να επαναλειτουργήσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί
Για τις 24 Μάϊου προσανατολίζεται η κυβέρνηση να δώσει το πράσινο φως για την επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, ωστόσο πρέπει να έχει προηγηθεί σχετική απόφαση από την επιτροπή λοιμωξιολόγων.
Αυτό δήλωσε στην ΕΡΤ η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου.
Η κυρία Μιχαηλίδου υπενθύμισε ότι πέρυσι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί ήταν οι πρώτοι που επαναλειτούργησαν έπειτα από απόφαση των λοιμωξιολόγων, ωστόσο φέτος οι μεταλλάξεις του ιού είναι τέτοιες που δεν μπορούν να περιορίσουν την διασπορά του ιού, ειδικά μέσω των ηλικιών αυτών, όπως εξήγησε.
«Είναι αδύνατο μωρά τριών μηνών να φορούν μάσκες και να κάνουν τεστ» είπε η κυρία Μιχαηλίδου και πρόσθεσε πως «οι λοιμωξιολόγοι ζητούν να κάνουμε λίγο υπομονή ακόμα για δύο εβδομάδες για να εξετάσουν όλα τα δεδομένα. Κατανοούμε την αγανάκτηση και την κούραση των γονιών, αλλά τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι ειδικοί».
Η κυρία Μιχαηλίδου είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα δώσει την ευχέρεια σε όσους σταθμούς επιθυμούν να παρατείνουν τη λειτουργία τους και μετά το τέλος Ιουλίου.