Αν δεν υπήρχαν τα social media ο Αντώνης Διαματάρης μπορεί να ήταν ακόμα υφυπουργός εξωτερικών!

Μια πρόγευση του μέλλοντος;

Δημήτρης Κουγιουμτζόπουλος
αν-δεν-υπήρχαν-τα-social-media-ο-αντώνης-διαματάρ-523574
Δημήτρης Κουγιουμτζόπουλος

Η ιστορία με την παραίτηση του Αντώνη Διαματάρη είναι πλέον εδώ και ώρες γνωστή όπως γνωστές είναι πλέον σχεδόν όλες οι πτυχές αυτής της υπόθεσης. Πως ξεκίνησε, ποιος την αποκάλυψε, πως πήγε να κουκουλωθεί, πως άρχισε η κατακραυγή που έγινε χιονοστιβάδα που σάρωσε την κυβέρνηση που προσπαθούσε επί τρεις μέρες να δώσει μια εικόνα ”κανονικότητας” και ”δεν τρέχει τίποτε”.

Μία ιστορία που ξεκίνησε με τα ερωτήματα που έθεσε ο ομογενειακός Τύπος των ΗΠΑ για να καταλήξει στην παραίτηση του πρώην υφυπουργού εξωτερικών ο οποίος όχι μόνο ποτέ δεν φοίτησε στο Columbia αλλά υπάρχουν πλέον και νέα ερωτήματα, αυτή τη φορά, για το πότε και αν τελείωσε το Λύκειο!

Μια ιστορία που από το ξεκίνημα της μέχρι το τέλος κράτησε σχεδόν πέντε ημέρες κατά την διάρκεια των οποίων επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ανεπιτυχώς, να στηριχθεί ο κ. Διαματάρης είτε με την βοήθεια της κυβέρνησης είτε με την “σιωπή” και την επιφανειακή αναφορά των mainstream media, ενώ η “ζημιά” στο αφήγημα των αρίστων μένει να αποτυπωθεί στο μέλλον!

Μία ιστορία η οποία τροφοδοτήθηκε από τα social media σε τέτοιο βαθμό, που απέδειξε την δύναμη του timeline και ίσως μας αποκάλυψε την μελλοντική σχέση που μπορεί να έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην πολιτική ειδησεογραφία!

Το θέμα δημιουργεί σχόλια. Η σιωπή δημιουργεί σχόλια. Οι αντιδράσεις (απ΄όπου και αν προέρχονται) δημιουργούν σχόλια. Η απουσία στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης δημιουργούν σχόλια. Οι προσπάθειες κάλυψης (απ’ όποιον και αν έγιναν με οποιονδήποτε τρόπο) δημιουργούν σχόλια. Η απάντηση προκάλεσε σχόλια. Τα πάντα προκαλούσαν σχόλια και επανατροφοδοτούσαν μια κατάσταση η οποία θα μπορούσε να είχε κλείσει μέσα σε ώρες αλλά σύρθηκε για πέντε μέρες.

Μια ιστορία που τα shares, likes, comments, tweets, retweets κ.α πήραν την μορφή ενός τσουνάμι που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα του οδηγώντας τον κ. Διαματάρη (ως όφειλε να κάνει από την πρώτη στιγμή) στην πόρτα της εξόδου.

Είναι αδυσώπητα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ταυτόχρονα είναι μη ελεγχόμενα καθώς όσο και να προσπαθήσει κάποιος να κατευθύνει, με δικά του μέσα, ποτέ δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις διαστάσεις, τις αντιδράσεις, την επανατροφοδότηση τους. Μια τέτοια ιστορία αποκαλύψεων ζήσαμε πρόσφατα και με την υπόθεση του 80χρονου κ. Πατέρα και την τοποθέτηση του στο νοσοκομείο της Καρδίτσας.

Οι νόμοι και η σύνεση δεν έχουν ακόμα εναρμονιστεί με την κοινωνική πραγματικότητα που υπάρχει στο διαδίκτυο. Και οι αποκαλύψεις με την μορφή χιονοστιβάδας μπορεί να είναι οτιδήποτε. Από μια γελοία θεωρεία συνωμοσίας μέχρι την ιστορία που θα οδηγήσει σε παραίτηση ένα μέλος της κυβέρνησης. Μια νέου τύπου δημοσιογραφία των πολιτών γεννήθηκε και στην Ελλάδα. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα