Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης: Άγαλμα Κύριλλου και Μεθοδίου
Στην παραλιακή λεωφόρο, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας που φέρει το όνομα τους, βρίσκεται το άγαλμα των Κύριλλου και Μεθόδιου
Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις της πόλης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά, μερικά είναι πολυφωτογραφημένα, άλλα έχουν αφεθεί και παρακμάζουν. Στέκουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους και πλατείες, ακίνητα, και μας διηγούνται ιστορίες από την πόλη.
Στην παραλιακή λεωφόρο, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας που φέρει το όνομα τους, βρίσκεται το άγαλμα των Κύριλλου και Μεθόδιου, τα αποκαλυπτήρια του οποίου πραγματοποιήθηκαν στις 24 Μαΐου 2013, μια ημέρα μετά την ημέρα που η εκκλησία τιμά την μνήμη τους. Είναι δωρεά του Εθνικού Συλλόγου Ελλήνων της Αγίας Πετρούπολης με αφορμή τη συμπλήρωση 1.150 χρόνων από την έλευση των δύο Ισαποστόλων στην περιοχή των Βαλκανίων. Το 2013 ήταν άλλωστε έτος Κυρίλλου και Μεθοδίου για τον δήμο Θεσσαλονίκης.
Φτιαγμένο από μπρούτζο, το άγαλμα είναι τοποθετημένο σε βάση από μαύρο μάρμαρο. Οι άγιοι απεικονίζονται στην κλασική τους μορφή, έτσι όπως τους συναντάμε σε πολλές εικόνες και σε πολλά ακόμα αγάλματα σλαβικών γειτονικών χωρών. Κρατούν στο χέρι έναν σταυρό και στην μέση κρατούν και οι δύο μαζί έναν πάπυρο με το σλαβικό αλφάβητο το οποίο επινόησαν.
Οι άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος ήταν αδέλφια, ιεραπόστολοι, από τις σημαντικότερες προσωπικότητες για την πόλη της Θεσσαλονίκης, από όπου είναι και η καταγωγή τους. Επηρέασαν με το έργο τους τον Σλαβικό λαό, που τους τιμά επίσης με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια. Στο ταξίδι τους στα Βαλκάνια, επινόησαν ένα αλφάβητο που προσαρμόστηκε στις ιδιαιτερότητες της σλαβικής γλώσσας και έτσι προήλθε η Κυριλλική γλώσσα. Το Κυριλλικό αλφάβητο είναι από τα αρχαιότερα σλαβικά αλφάβητα που δημιουργήθηκαν για τη μετάφραση της Αγίας Γραφής και άλλων κειμένων στις Σλαβικές γλώσσες. Η εκκλησία γιορτάζει την μνήμη των αγίων στις 11 Μαΐου. Θεωρούνται τόσο σημαντικοί, που στην Βουλγαρία και την Βόρεια Μακεδονία, η ημέρα της γιορτής τους είναι εθνική αργία, ενώ αγάλματά τους και ναούς μπορούμε να βρούμε σε πολλές πόλεις. Στην Θεσσαλονίκη, το όνομά τους δόθηκε στον ιερό ναό που βρίσκεται στην παραλία, σε αυτόν της Ξηροκρήνης και αυτόν του Εύοσμου.