Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης: «Inukshuk» του Γεώργιου Παυλίδη

To inuksuk είναι ένα χειροποίητο ανθρωπόμορφο γλυπτό φτιαγμένο από πέτρα.

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακάλυψε-τα-γλυπτά-της-πόλης-inukshuk-του-653651
Γιώργος Τσιτιρίδης

Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις της πόλης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά, μερικά είναι πολυφωτογραφημένα, άλλα έχουν αφεθεί και παρακμάζουν. Στέκουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους και πλατείες, ακίνητα, και μας διηγούνται ιστορίες από την πόλη.

Στις 25 Ιανουαρίου 2013, το σημείο της συμβολής των οδών Αγίας Σοφίας με Μακέντζυ Κίνγκ ονομάστηκε πάρκο Καναδά με αφορμή την συμπλήρωση 70 χρόνων ελληνοκαναδικής φιλίας και διπλωματικών σχέσεων (1942-2012), καθώς και προς τιμήν του Καναδού πολιτικού Μακένζυ Κινγκ, το όνομα του οποίου φέρει ο παρακείμενος δρόμος. Ο Μακένζυ Κινγκ, πρωθυπουργός του Καναδά κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, υπήρξε υποστηρικτής της Ελλάδος κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής. Σε ένα από τα παρτέρια τοποθετήθηκε ένα άγαλμα Inukshuk του γλύπτη Γιώργου Παυλίδη. δωρεά της Πρεσβείας του Καναδά.

To inuksuk είναι ένα χειροποίητο ανθρωπόμορφο γλυπτό φτιαγμένο από πέτρα και το συναντάμε στη Βόρεια Αμερική, σε περιοχές όπως ο Καναδάς, η Γροϊλανδία και η Αλάσκα. Χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως πλοηγός (GPPS) των αρχαίων χρόνων, που υποδείκνυε με την φορά των χεριών του ψαρότοπους, στρατόπεδα, χώρους κυνηγιού, χώρους θρησκευτικής λατρείας. Μπορούσε να τα συναντήσει κανείς σε διαφορετικά σχήματα και μεγέθη. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι inuksuk είναι φτιαγμένοι από πέτρα, τοποθετημένοι με όρθιο τρόπο. 

Το νησί Baffin, στο οποίο συναντάμε περισσότερα από 100 inuksuit ορίστηκε ως Εθνικός Ιστορικό Χώρος το Καναδά και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς το 1969.

Η λέξη inuksuk σημαίνει “αυτό που ενεργεί αντί για τον άνθρωπο, αυτό που έχει ανθρώπινη μορφή και υπόσταση. Η λέξη προέρχεται από το inuk (“πρόσωπο”) και suk (“ersatz, υποκατάστατο”). 

Το Inuksuit μέχρι και σήμερα να λειτουργεί ως πολιτιστικό σύμβολο. Αποτελεί το εθνόσημο της καναδικής επικράτειας του Nunavut και της σημαίας του Nunatsiavut. Το Inuksuit όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια χρησιμεύει ως εθνικό σύμβολο του Καναδά. Ήταν το βασικό λογότυπο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2010 στο Βανκούβερ.

Το γλυπτό του Γιώργου Παυλίδη τράβηξε την προσοχή και τον θαυμασμό των περαστικών, αλλά στην συνέχεια έπεσε θύμα βανδαλισμών, κάτι όχι και ιδιαίτερα ασυνήθιστο σε δημόσια γλυπτά της Θεσσαλονίκης. Δυο φορές μέσα σε δέκα μέρες το 2013 άγνωστοι έριξαν το γλυπτό κάτω, αφήνοντας μόνο τα πόδια! Οι αποκαταστάσεις έκτοτε ήταν πολλές. Όσες και οι βεβηλώσεις. Χαρακτηριστικά, μόνο το 2014, σε διάστημα 2 μηνών, είχε υποστεί φθορές πάνω από 5 φορές, με αποτέλεσμα το Καναδικό Προξενείο να ζητήσει την απομάκρυνσή του. Τοποθετήθηκε εκ νέου στην αυλή του αρχαιολογικού μουσείου, όπου και εγκαινιάστηκε εκ νέου από τον πρέσβη του Καναδά στις 5.10.2015.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ τα υπόλοιπα κείμενα της στήλης «Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα