Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης: Καπετάν Βάρδας και Γερμανός Καραβαγγέλης της Αλίκης Χατζή
Δύο προτομές στέκουν η μία δίπλα στην άλλη σε ένα μικρό χώρο πρασίνου δίπλα από την εκκλησία της Παναγίας Χαλκέων.
Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις της πόλης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά, μερικά είναι πολυφωτογραφημένα, άλλα έχουν αφεθεί και παρακμάζουν. Στέκουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους και πλατείες, ακίνητα, και μας διηγούνται ιστορίες από την πόλη.
Δύο προτομές στέκουν η μία δίπλα στην άλλη σε ένα μικρό χώρο πρασίνου δίπλα από την εκκλησία της Παναγίας Χαλκέων. Πρόκειται για τις προτομές του Καπετάν Βάρδα και του Γερμανού Καραβαγγέλη, είναι φτιαγμένες εξολοκλήρου από λευκό μάρμαρο από την ίδια γλύπτρια, την Αλίκη Χατζή, το 1956 και απεικονίζουν τους δύο ήρωες με πολύ ρεαλιστικό ύφος. Ο Καπετάν Βάρδας αποδίδεται με καπέλο και ναυτική στολή ενώ ο Γερμανός Καραβαγγέλης με τα ιερά επίσημα άμφια του μητροπολίτη.
Ο Γεώργιος Τσόντος ή αλλιώς Καπετάν Βάρδας γεννήθηκε στην Κρήτη το 1871. Το 1893, μετά την σχολή Ευέλπιδων, ορκίστηκε ανθυπολοχαγός πυροβολικού. Έλαβε μέρος στην Κρητική Επανάσταση καθώς και στον Μακεδονικό Αγώνα. Το ψευδώνυμο Καπετάν Βάρδας του δόθηκε κατά την δράση του στον Μακεδονικό Αγώνα. Κατάφερε μετά από πολλές μάχες, αγώνες και περιπέτειες να γίνει αντιστράτηγος και άφησε πίσω του ένα πλούσιο αρχείο από απομνημονεύματα. Πέθανε το 1942 και η Θεσσαλονίκη τον τιμά με αυτή την προτομή για την συμβολή του στον Μακεδονικό αγώνα.
Ο Γερμανός Καραβαγγέλης γεννήθηκε στη Λέσβο στις 16 Ιουνίου του 1866. Αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή της Χάλκης το 1888 και χειροτονήθηκε διάκονος. Συνέχισε τις σπουδές του στο εξωτερικό και το 1891 διορίστηκε καθηγητής της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Το 1900 εκλέγεται Μητροπολίτης Καστοριάς. Μαζί με άλλους ιερείς ανέπτυξε δράση στον Μακεδονικό αγώνα. Επέδειξε σκληρό μένος εναντίον των Βουλγάρων και από κοινού με τον Καπετάν Βάρδα ανέπτυξαν έντονη επαναστατική δράση. Η συνεργασία τους ίσως είναι ο λόγος να φιλοτεχνηθούν και να τοποθετηθούν από κοινού οι προτομές τους στο ίδιο σημείο. Πέθανε στις 11 Φεβρουαρίου του 1935 στη Βιέννη. Το 1959, τα οστά του μεταφέρθηκαν στην Θεσσαλονίκη και αργότερα στην Καστοριά, όπου και τοποθετήθηκαν κάτω από τον ανδριάντα του.
Η γλύπτρια Αλίκη Χατζή γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1923. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Τιμήθηκε με το Α’ Βραβείο γλυπτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης και διακρίθηκε σε διαγωνισμούς των υπουργείων Εσωτερικών και Πολιτισμού. Έργα της βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πέθανε το 1997 σε ηλικία 74 χρόνων.