Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης: «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του Πραξιτέλη Τζανουλίνου

Ένα από τα πιο πρόσφατα αγάλματα στην πόλη, αυτό του Κωνσταντίνου Καραμανλή, δίχασε τους κατοίκους και υπήρξε η αφορμή για πολιτικές αντιπαραθέσεις σε τοπικό επίπεδο.

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακάλυψε-τα-γλυπτά-της-πόλης-κωνστα-644694
Γιώργος Τσιτιρίδης

Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις της πόλης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά, μερικά είναι πολυφωτογραφημένα, άλλα έχουν αφεθεί και παρακμάζουν. Στέκουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους και πλατείες, ακίνητα, και μας διηγούνται ιστορίες από την πόλη.

Ένα από τα πιο πρόσφατα αγάλματα στην πόλη, αυτό του Κωνσταντίνου Καραμανλή, δίχασε τους κατοίκους και υπήρξε η αφορμή για πολιτικές αντιπαραθέσεις σε τοπικό επίπεδο. Πρόκειται για ένα έργο του γλύπτη Πραξιτέλη Τζανουλίνου φτιαγμένο από λευκό μάρμαρο που απεικονίζει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή σε όρθια στάση να ακουμπά το ένα χέρι του το έδρανο του κοινοβουλίου, στο οποίο διακρίνουμε την απεικόνιση του μύθου της αρπαγής της Ευρώπης. Στο άλλο χέρι κρατάει την συνθήκη ένταξης της Ελλάδος στην Ε.Ο.Κ., Τοποθετημένο σε ψηλό βάθρο (ίσως ψηλότερο από ότι θα έπρεπε), σε ένα περιβάλλον επίσης φτιαγμένο από λευκό μάρμαρο και μερικά σκαλοπάτια, βρίσκεται στο ύψος του Δημαρχείου στην νέα παραλία.

Το άγαλμα τοποθετήθηκε στο σημείο στις 23 Δεκεμβρίου 2010 από τον ίδιο τον γλύπτη και τον Κώστα Γεωργίου, ο οποίος είχε τοποθετήσει και τον ανδριάντα του Ελευθερίου Βενιζέλου το 1971 στην πλατεία Αριστοτέλους. Τα αποκαλυπτήρια του μαρμάρινου ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή έγιναν στις 17 Ιανουαρίου 2011. Πολλά ακούστηκαν για τον περιβόητο αυτό αδριάντα, πολλές και οι αντιδράσεις που ξεσήκωσε. Αρχικά ήταν να τοποθετηθεί στην Αριστοτέλους. Ο τότε νεοεκλεγείς δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, που πήρε την σκυτάλη από τον Παπαγεωργόπουλο, ζήτησε να εξεταστεί το ζήτημα και πρότεινε την τοποθέτησή του στο πάρκο του Μακεδονία Παλλάς. Τελικά επικράτησε το σημείο της παραλίας στο οποίο βρίσκεται το άγαλμα σήμερα.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια του στην πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Εμπνευστής της αντιπαροχής, νομιμοποίησε το ΚΚΕ, διαμόρφωσε την εικόνα της σύγχρονης Θεσσαλονίκης από το σχεδιασμό της Νέας Παραλίας, την ΔΕΘ, την Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών και το ΑΠΘ και έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος στον οποίο χρωστάμε την ένταξη της Ελλάδος στην Ε.Ο.Κ., μετέπειτα Ευρωπαϊκή Ένωση. 

O Πραξιτέλης Τζανουλίνος γεννήθηκε το 1955 στο Φαλατάδο της Τήνου. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανόρμου στην Τήνο. Συνέχισε τις σπουδές του στη γλυπτική με υποτροφία του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο το γλύπτη Γιάννη Παππά. Έχει λάβει τέσσερα πρώτα βραβεία σε πανελληνίους καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς και έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις σε γκαλερί και μουσεία. Επίσης, έχει φιλοτεχνήσει πολλά έργα που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ τα υπόλοιπα κείμενα της στήλης «Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα