Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης: Κρητικός Μακεδονομάχος και Ιωάννης Πουλάκας
Η Θεσσαλονίκη τιμά του Κρητικούς αγωνιστές με αρκετές προτομές και αγάλματα με κύριο ένα μεγάλο άγαλμα του Κρητικού Μακεδονομάχου.
Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις της πόλης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά, μερικά είναι πολυφωτογραφημένα, άλλα έχουν αφεθεί και παρακμάζουν. Στέκουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους και πλατείες, ακίνητα, και μας διηγούνται ιστορίες από την πόλη.
Ο Μακεδονικός Αγώνας είναι ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ελληνικής ιστορίας. Άντρες από πολλές περιοχές της Ελλάδας πολέμησαν στον Μακεδονικό αγώνα, αλλά οι Κρητικοί ήταν αυτοί που ξεχώρισαν και ανέπτυξαν στενούς δεσμούς με την Μακεδονία. Οι Κρήτες ήταν από τους πιο έμπειρος πολεμιστές και με αυξημένο το εθνικό φρόνιμα. Θεωρούνταν οι καλύτεροι στις μάχες.
Παραπάνω από το μισό στρατό, περίπου 3.000 άντρες του Μακεδονικού αγώνα, ήταν από την Κρήτη. Από αυτούς σκοτώθηκαν περίπου οι 1.000.
Η Θεσσαλονίκη τιμά του Κρητικούς αγωνιστές με αρκετές προτομές και αγάλματα με κύριο ένα μεγάλο άγαλμα του Κρητικού Μακεδονομάχου.
Ο γλύπτης Γεώργιος Κικώτης ήταν αυτός που το 2006 φιλοτέχνησε τον ανδριάντα του Κρητικού Μακεδονομάχου για την Παγκρήτια Αδελφότητα της Μακεδονίας. Βρίσκεται στην συμβολή των οδών Παύλου Μελά και Μητροπόλεως σε μια νησίδα στο τέλος της Γούναρη και ο φορέας ανάθεσης είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Είναι ένα χάλκινο μεγάλου διαμετρήματος άγαλμα ενός Κρητικού αγωνιστή, φοράει κρητική στολή και κρατάει στο ένα χέρι πιστόλι και στο άλλο ένα μαχαίρι.
Στο βάθρο είναι χαραγμένα τα λόγια:
ΚΡΗΤΙΚΟΣ
ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ
ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΑΔΕΛΦ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΕΠΙ ΠΡΟΔΕΡΙΑΣ
ΠΕΤΡΟΥ Ι. ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ
ΔΑΠΑΝΗ Π.Α.Μ. ΔΣ 2004 – 2007
ΓΛΥΠΤΗΣ ΚΙΚΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 200
Η προτομή ενός άλλου πολεμιστή του Ιωάννη Πουλάκα, βρίσκουμε στην πλατεία Χαριλάου επί της Παπαναστασίου. Ο Ιωάννης Πούλακας καταγόταν από το Θέρισσο των Χανίων. Ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς αγωνιστές. Έφθασε στη Μακεδονία τον Οκτώβριο του 1904 για να ενισχύσει τον Παύλο Μελά. Δολοφονήθηκε σε μια χαρτοπαικτική λέσχη στις 25 Οκτωβρίου του 1908, γεγονός που αναστάτωσε την Αθήνα της εποχής εκείνης και τα πνεύματα ηρέμησαν μόνο με την επέμβαση του Ελ. Βενιζέλου.
Η προτομή του είναι έργο του γλύπτη Ιωάννη Κανακάκη. Ο Πουλάκας απεικονίζεται ρεαλιστικά με στολή πολεμιστή, παραδοσιακή Κρητική περιβολή και ο πρόσωπο του έχει μια κλήση προς τα αριστερά.
Ο Ιωάννης Κανακάκης γεννήθηκε το 1903 στο Ρέθυμνο. Ο αδελφός του Λευτέρης επίσης καλλιτέχνης αφοσιώθηκε στην ζωγραφική. Ο Γιάννης Κανακάκης σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Ασχολήθηκε με ανδριάντες, προτομές, μνημεία και μετάλλια. Έργα του βρίσκονται επίσης σε μουσεία, πινακοθήκες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.