Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης: «Μέγας Αλέξανδρος» του Μάκη Βαρλάμη
Μια προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου καλωσορίζει τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης στον προθάλαμου της αίθουσας αφίξεων του ΟΣΕ.
Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις της πόλης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά, μερικά είναι πολυφωτογραφημένα, άλλα έχουν αφεθεί και παρακμάζουν. Στέκουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους και πλατείες, ακίνητα, και μας διηγούνται ιστορίες από την πόλη.
Το όνομα του το συναντάμε παντού στην Βόρεια Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια από τις πιο εμβληματικές μορφές παγκοσμίως, σύμβολο της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας. Η ζωή του αποτυπώθηκε σε ταινίες, βιβλία, στο θέατρο, στην εικαστική τέχνη. Η αναζήτηση του τάφου του θυμίζει πραγματικά ταινίες Ιντιάνα Τζόουνς, ενώ η παγκόσμια κοινότητα δεν χάνει στιγμή το ενδιαφέρον της για το πρόσωπο του. Ο Μέγας Αλέξανδρος, αυτοκράτορας της Μακεδονικής αυτοκρατορίας και μέλος της δυναστείας των Αργεαδών, γιος του Φιλίππου Β’ και της Ολυμπιάδας, γεννήθηκε το 356 π.Χ. στην Πέλλα. Ως βασιλιάς της Μακεδονίας, συνέχισε το έργο του πατέρα του, Φιλίππου Β’, και του παππού του, Αμύντα Γ’. Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους στρατηγούς στην ιστορία, και κατά την περίοδο της βασιλείας του κατέκτησε το μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου, φτάνοντας στις Ινδίες, χωρίς να έχει ηττηθεί ποτέ σε μάχη που ο ίδιος συμμετείχε. Πέθανε στη Βαβυλώνα, στο παλάτι του Ναβουχοδονόσορα Β’ στις 10 Ιουνίου του 323 π.Χ., σε ηλικία 33 ετών.
Η Θεσσαλονίκη τον τιμά μεγαλοπρεπώς, μιας και έχει δώσει το όνομά του στην κεντρική παραλιακή της λεωφόρο. Πολλά κτίρια, αθλητικά και όχι μόνο σωματεία, φέρουν το όνομά του, και το πρόσωπό του αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης. Εκτός από το μεγάλων διαστάσεων άγαλμα του στην παραλία δίπλα από το Βασιλικό θέατρο και τον Λευκό πύργο, έργο του γλύπτη Ευάγγελου Μουστάκα, μια προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου καλωσορίζει τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης στον προθάλαμου της αίθουσας αφίξεων του ΟΣΕ. Πρόκειται για έργο του γλύπτη Μάκη Βαρλάμη, τοποθετήθηκε το 2000 επάνω σε μαρμάρινη βάση και απεικονίζει τον βασιλιά Αλέξανδρο σε νεαρή ηλικία. Δεν πρόκειται για μια κλασική προτομή, όπως αυτές που συναντάμε διάσπαρτες στην πόλη. Το εν λόγω έργο είναι αφαιρετικό, μιας και το πρόσωπο του Αλέξανδρου, σαν τμήμα από μάσκα ή μέρος ενός αρχαίου νομίσματος, βρίσκεται τοποθετημένο επάνω στην μαρμάρινη βάση, η οποία είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με το έργο, το οποίο με αυτό το τρόπο χάνει την δυναμική του και δεν αναδεικνύεται μέσα στο χώρο, με αποτέλεσμα και οι περισσότεροι διαβάτες να το προσπερνάνε.
Ο Μάκης Βαρλάμης γεννήθηκε το 1942 στη Βέροια και έπειτα από σπουδές αρχιτεκτονικής στη Βιέννη καταξιώθηκε στον χώρο των τεχνών ως ζωγράφος, γλύπτης, αρχιτέκτονας, διακοσμητής, αλλά και ως παιδαγωγός, ενώ είχε διατελέσει καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένης Τέχνης της Βιέννης και είχε διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.
Η πλούσια έκθεσή του για τον Μέγα Αλέξανδρο, με 1.700 πίνακες, γλυπτά, κατασκευές και μοντέλα, είχε πρωτοπαρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη το 1997, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και στη συνέχεια περιόδευσε σε μία σειρά χωρών, όπως στην Αυστρία, την Ελβετία, την Κύπρο, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και την Αυστραλία. Δημιούργησε με προσωπική εργασία έξι ετών το «Μουσείο Τέχνης Βάλντφιρτελ» στην πόλη Σρεμς. Εκεί φιλοξενείται το καλλιτεχνικό έργο της 50χρονης δουλειάς του, αλλά και η συλλογή με το όνομά του, που περιλαμβάνει έργα σύγχρονων καλλιτεχνών από διάφορες χώρες. Απεβίωσε στις 29.12.2016.