Featured

Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης: Προτομή Ίωνα Δραγούμη του Μιχάλη Τόμπρου

Στο πάρκο του Ξαρχάκου, στην πλευρά όπου βρίσκεται το σιντριβάνι, απέναντι από το Βασιλικό Θέατρο, στην λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, βρίσκεται η προτομή του Δραγούμη έργο του γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου.

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακάλυψε-τα-γλυπτά-της-πόλης-προτομή-606568
Γιώργος Τσιτιρίδης

Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις της πόλης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά, μερικά είναι πολυφωτογραφημένα, άλλα έχουν αφεθεί και παρακμάζουν. Στέκουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους και πλατείες, ακίνητα, και μας διηγούνται ιστορίες από την πόλη.

Στο πάρκο του Ξαρχάκου, στην πλευρά όπου βρίσκεται το σιντριβάνι, απέναντι από το Βασιλικό Θέατρο, στην λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, βρίσκεται η προτομή του Δραγούμη έργο του γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου. Τοποθετήθηκε το 1954, έχει ύψος ένα μέτρο, είναι φτιαγμένη από λευκό μάρμαρο, επάνω σε μαρμάρινη βάση. Ο Ίωνας Δραγούμης αναπαρίσταται στην προτομή ρεαλιστικά αλλά σε νεαρή ηλικία. Φοράει πουκάμισο, γραβάτα και σακάκι. Επάνω στο βάθρο αναγράφεται το όνομα του και οι ημερομηνίες «1878 – 1920» ενώ στο πλάι υπάρχει η υπογραφή του καλλιτέχνη.

Ο Ιωάννης Δραγούμης, γνωστός σε όλους ως Ίων, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 2 Σεπτεμβρίου του 1878 και δολοφονήθηκε στις 31 Ιουλίου 1920. Ήταν διπλωμάτης, πολιτικός και λογοτέχνης. Υπήρξε βασικός οργανωτής των ελληνικών κοινοτήτων κατά τον Μακεδονικό αγώνα. Υποστήριξε τη δημιουργία ενός πολυεθνικού ελληνικού κράτους, εκφραζόμενος από το 1908 εναντίον της Μεγάλης Ιδέας. Πρωταγωνίστησε στο γλωσσικό κίνημα του δημοτικισμού, ενώ με το συγγραφικό του έργο άσκησε σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση της ελληνικής ιδεολογίας των αρχών του εικοστού αιώνα. Δολοφονήθηκε στην περιοχή Αμπελοκήπων της Αθήνας, από Βενιζελικό στρατιωτικό σώμα ασφαλείας. Γνωστή και ενδιαφέρουσα για την εποχή εκείνη, αλλά και μέχρι σήμερα, η ερωτική του ζωή, μιας και διατηρούσε σχέση με την Πηνελόπη Δέλτα και αργότερα με την ηθοποιό Μαρίκα Κοτοπούλη, με την οποία παρέμεινε μαζί μέχρι τη δολοφονία του.

Ο γλύπτης Μιχάλης Τόμπρος γεννήθηκε το 1889 στην Αθήνα. Σπούδασε γλυπτική στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι στην Ακαδημία Ζυλιάν. Από το 1957 έως το 1959 διετέλεσε διευθυντής της Ανωτάτης Σχολής Καλών. Το 1968 εκλέχτηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Πέθανε στις 28 Μαΐου του 1974 κατά τη μεταφορά του σε κλινική έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο που είχε υποστεί την προηγούμενη μέρα. Το 1979, πολλά έργα του δωρίστηκαν στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου, όπου και φυλάσσονται σε ειδική πτέρυγα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ τα υπόλοιπα κείμενα της στήλης «Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα