Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης: Προτομή Σοφίας Βέμπο του Χάρη Χατζηβασιλειάδη
Αφιερωμένη στην τραγουδίστρια της νίκης.
Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις της πόλης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά, μερικά είναι πολυφωτογραφημένα, άλλα έχουν αφεθεί και παρακμάζουν. Στέκουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους και πλατείες, ακίνητα, και μας διηγούνται ιστορίες από την πόλη.
Αφιερωμένη στην τραγουδίστρια της νίκης, στην Σοφία Βέμπο, η οποία με τα τραγούδια της εμψύχωνε τον Ελληνικό στρατό κατά την διάρκεια του Ελληνοιταλικού πολέμου του 1940, η προτομή της, έργο του γλύπτη Χάρη Χατζηβασιλειάδη, βρίσκεται στο πάρκο του Πεδίου του Άρεως, ορατή από την Λ. Στρατού. Τοποθετήθηκε στο σημείο το 1997, είναι φιλοτεχνημένη από μάρμαρο και αποδίδει την Σοφία Βέμπο ρεαλιστικά.
Η Σοφία Βέμπο (Καλλίπολη Ανατολικής Θράκης, 10 Φεβρουαρίου 1910 – Αθήνα, 11 Μαρτίου 1978) ήταν κορυφαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια και ηθοποιός της οποίας η καλλιτεχνική πορεία εκτείνεται από το Μεσοπόλεμο έως τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και τη δεκαετία του ’50. Χαρακτηρίστηκε «Τραγουδίστρια της Νίκης» εξαιτίας των εθνικών τραγουδιών που ερμήνευσε κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Λόγω του ότι η Σοφία Βέμπο έχει καταγωγή από την Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης, οι κάτοικοι του χωριού Καλλίπολη Σκύδρας, πρόσφυγες από την περιοχή, την τιμούν με μια προτομή που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού.