Ανακαλύψτε τα γλυπτά της πόλης: Μνημείο Μικρασιατών, Επτάλοφος Θεσσαλονίκης
Μνημειώδες άγαλμα μεγάλων διαστάσεων.
Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις στης πόλης και αποτελούν αναπόσπαστό κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν το σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι ομπρέλες του Ζογγγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά μερικά είναι πολυφωτογραφιμένα άλλα έχουν αφεθεί και παρακμάζουν. Στέκουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους και πλατείες ακίνητα και μας διηγούνται ιστορίες από την πόλη.
Δίπλα από το Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Αμπελοκήπων επί της οδού Φιλιππουπόλεως σε διαμορφωμένη πλατεία αφιερωμένη όπως μαρτυρεί η επιγραφή στα 25 χρόνια διακονίας του Μητροπολίτη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως Αμπελοκήπων Διονύσιου Α, βρίσκεται το Μνημείο Μικρασιατών του Δήμου Αμπελοκήπων.
Μνημειώδες άγαλμα μεγάλων διαστάσεων αναπτύσσετε οριζοντίως μπροστά από πέτρινο τοίχο και παρουσιάζει ανθρώπινες μορφές των Μικρασιατών που άφησαν τα σπίτια και την πατρίδα του το 1922 για να εγκατασταθούν στην νέα του πατρίδα και να φτιάξουν τους προσφυγικούς συνοικισμούς ένας από τους οποίους και οι Αμπελόκηποι.
Διακρίνουμε τον ιερέα που κουβαλά ως μόνο περιουσιακό του στοιχείο μια εικόνα ενώ από τα ράσα του κρέμεται να σωθεί ένα μικρό κορίτσι. Η μάνα με τον πατέρα προσπαθούν να προστατέψουν τα παιδιά τους.
Μορφές τρομαγμένες που επάνω τους αποτυπώνεται ο πόνος η φρίκη η καταστροφή. Αν και η κάθε μορφή είναι ανεξάρτητη από την άλλη χωρισμένες σε 4 συνθέσεις όλες μαζί αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο και γ αυτό ο γλύπτης τα ενώνει στη βάση τους.
Σε παλαιότερες φωτογραφίες στο κενό του τοιχώματος στα δεξιά υπήρχε μια μικρογραφία της Αγίας Σοφίας και στην πλάγια πλευρά ένα χαρτί παπύρου παρόμοιο με αυτό της αναφοράς στον Μητροπολίτη Διονύσιο στο οποίο αναγράφονταν η φράση Αλησμόνητες πατρίδες και από κάτω Κωνσταντινούπολη, Ανδριανούπολη, Ηράκλεια, Μεσήμβρια, Τραπεζούντα, Κερασούντα, Σεβάστεια, Σμύρνη, Προύσα και άλλες πόλεις. Ενώ διακρίνονται τα στηρίγματα αυτές οι δύο λεπτομέρειες δεν υπάρχουν πια.
Άγνωστο αν έχουν αφαιρεθεί για κάποιο λόγο από τους υπεύθυνους του δήμου αν και πιθανότερο να έχουν βανδαλιστεί κάτι που δεν είναι σπάνιο φαινόμενο μιας και έχει ξανασυμβεί να αφαιρούνται μικρά τμήματα αγαλμάτων που μπορούν να κουβαληθούν εύκολα για να πουληθούν ως χαλκός σε εργοστάσια ανακύκλωσης.
Το όνομα του γλύπτη δεν υπάρχει σε εμφανή σημείο χαραγμένο στο άγαλμα.
Ανακαλύψτε ΕΔΩ τα υπόλοιπα γλυπτά της πόλης.