Featured

Ανακαλύψτε τα γλυπτά της πόλης: Τριανδρία

Το άγαλμα των Βενιζέλου, Κουντουριώτη, Δαγκλη, τιμά την προέλευση της ονομασίας της περιοχής

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακαλύψτε-τα-γλυπτά-της-πόλης-τριανδ-690294
Γιώργος Τσιτιρίδης
Γιώργος Τσιτιρίδης

Στέκουν δίπλα μας, τα προσπερνάμε, πολλές φορές μπορεί να μην παρατηρούμε καν την ύπαρξη τους. Είναι τα αγάλματα, οι προτομές και οι εικαστικές συνθέσεις στης πόλης και αποτελούν αναπόσπαστό κομμάτι της. Πολλά από αυτά είναι τόσο γνωστά που έγιναν το σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης όπως το άγαλμα του Βενιζέλου, οι ομπρέλες του Ζογγγολόπουλου, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποια είναι πιο σύγχρονα, κάποια λιγότερο γνωστά μερικά είναι πολυφωτογραφιμένα άλλα έχουν αφεθεί και παρακμάζουν. Στέκουν δίπλα σε μεγάλους δρόμους και πλατείες ακίνητα και μας διηγούνται ιστορίες από την πόλη.

Στην οδό Ελευθερίας μπροστά από το ΕΛΤΑ και το πρώην δημαρχείου βρίσκεται το άγαλμα των Βενιζέλου, Κουντουριώτη, Δαγκλη, που τιμά την προέλευση της ονομασίας της περιοχής. Πρόκειται για 3 προτομές φτιαγμένες από μπρούτζο τοποθετημένες επάνω σε βάση από μαύρο μάρμαρο. Οι 3 άντρες παρουσιάζονται με την κλασική τους μορφή με τις στρατιωτικές τους στολές. Είναι μια προτομή σε 3 κάτι που σπάνια συναντάμε σε γλυπτικές συνθέσεις.

Η Τριανδρία είναι ένας καταργημένος δήμος καθώς σύμφωνα με το πρόγραμμα “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ” από την 1η Ιανουαρίου 2011 ενσωματώθηκε στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Μέχρι το 1982 ήταν κοινότητα, ενώ συστάθηκε ως δήμος την 1η Ιανουαρίου 1983. Το 1915 κατέφυγαν στην περιοχή πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Το 1917 κατέφυγαν πυροπαθείς της Θεσσαλονίκης, μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 5ης Αυγούστου, που έκαψε σε έκταση 1.200 στρεμμάτων το μεγαλύτερο μέρος του ιστορικού κέντρου της πόλης. Το 1919 κατέφυγαν πρόσφυγες από την Ρωσία. Το 1922 εγκαθίστανται στην περιοχή Έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τη Θράκη, και έκτισαν πρόχειρα σπίτια για να στεγαστούν.

Γιώργος Τσιτιρίδης

Είναι σημειολογικά ο πρώτος προσφυγικός συνοικισμός που γεννήθηκε από το καθεστώς της Κυβέρνησης Εθνικής Αμύνης του Ελευθερίου Βενιζέλου. Εξ ου και η ονομασία της, η οποία οφείλεται στην τριανδρία του κινήματος, δηλαδή στα μέλη της προσωρινής κυβερνήσεως (Ελευθέριος Βενιζέλος, Παύλος Κουντουριώτης και Παναγιώτης Δαγκλής).

Ο όρος Τριανδρία χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει το πολιτικό καθεστώς που συναρχείται από τρία ισχυρά πρόσωπα ισότιμα. Η ρύθμιση μπορεί να είναι επίσημη ή ανεπίσημη, και παρ’όλο ότι θεωρητικά οι τρεις είναι συνήθως ίσοι, στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει αυτό. Ο όρος μπορεί επίσης να χρησιμοποιείται για να περιγράψει το πολίτευμα όπου τρεις διαφορετικοί στρατιωτικοί ηγέτες διεκδικούν την μία θέση του ηγέτη της χώρας.

Ως θεσμός η Τριανδρία ή Τριαρχία ίσχυε στην αρχαία Ρώμη, όπου σπουδαιότερες εξ αυτών ήταν εκείνες των βοηθών των αρχόντων στα δικαστικά τους καθήκοντα καθώς και οι έκτακτες αρχές τήρησης της τάξης.

Η γνωστότερη σε εμάς τριανδρία ήταν η Τριανδρία της “Ηνωμένης Αντιπολιτεύσεως” στην Κρήτη (Ελ.Βενιζέλος, Κ.Φούμης, Κ.Μάνος), η τριανδρία της Εθνικής Άμυνας (Βενιζέλος, Κουντουριώτης, Δαγκλής), η τριανδρία των Νεοτούρκων, η τριανδρία του κινήματος 1922 και η τριανδρία της 21ης Απριλίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ τα υπόλοιπα κείμενα της στήλης «Ανακάλυψε τα γλυπτά της πόλης»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα