Ανακαλύψτε τα κτίρια της πόλης: Γκαρμπολά 3

Τα χρώματα του δίνουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στο μικρό αυτό δρόμο της πόλης.

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακαλύψτε-τα-κτίρια-της-πόλης-γκαρμπ-861946
Γιώργος Τσιτιρίδης

Πνιγμένα από το καυσαέριο και τις μοντέρνες πολυκατοικίες. Στέκουν δίπλα μας ενάντια στο χρόνο και την φθορά. Τα προσπερνάμε, δεν τα παρατηρούμε, σε κάποια από αυτά ζούμε και εργαζόμαστε, κάνουμε τα ψώνια μας η πίνουμε έναν καφέ. Άλλα μαραζώνουν από την αδιαφορία μας. Ζωντανά και περήφανα σύμβολα της ιστορίας της πόλης, κρύβουν σημαντικά γεγονότα, σκοτεινά μυστικά, οικογενειακές ιστορίες, τραγωδίες και χαρές. Νεοκλασικά, διατηρητέα, του ευρωπαϊκού εκλεκτισμού, του κλασικισμού, μπαρόκ, σύγχρονα αυτά είναι τα κτήρια σύμβολα της πόλης.

Η γνωστή οικογένεια εκδοτών και τυπογράφων “Γκαρμπολά”, έδωσε το όνομα της σε έναν μικρό πεζόδρομο πλησίον της Αρχαίας Αγοράς στην πλατεία δικαστηρίων και του Μπίτ Μπαζάρ.

Ένα στενό που εκ πρώτης όψεως μπορεί κάποιος να το προσπεράσει βιαστικά αν το παρατηρήσει όμως προσεκτικά θα νιώσει την ιδιαίτερη αύρα του. Πολύχρωμα κτήρια και καταστήματα που πουλούν vintage ρούχα και second hand αντικείμενα – έπιπλα, νέοι φοιτητές που κάθονται στα πλακόστρωτα και πίνουν καφέ σε μια γειτονιά με “εναλλακτικά στέκια”.

Εκεί στον αριθμό 3 βρίσκεται ένα νεοκλασικό κτήριο του μεσοπολέμου που το 2016 κρίθηκε διατηρητέο με την απόφαση 3428/2016: Χαρακτηρισμός ως διατηρητέων μεμονωμένων κτηρίων εντός του ιστορικού τόπου της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής αυτού, συνόλων κτηρίων – καταστημάτων της Στοάς Σαούλ, της αγοράς Μπιτ Παζάρ, της περιοχής Αγίου Μηνά και της Παλαιάς Λαχαναγοράς και καθορισμός ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης αυτών, καθώς και ειδικών χρήσεων των κτηρίων – καταστημάτων της αγοράς Μπιτ Παζάρ(ΦΕΚ 229/ΑΑΠ/2016), 04-11-2016.

Η οργάνωση της όψης του κτιρίου γίνεται σε τρεις κατακόρυφες στήλες, με τον κεντρικό άξονα να τονίζεται με μεγαλύτερου μήκους εξώστη, μικρή προεξοχή του κεντρικού τμήματος και διαφοροποίηση και προεξοχή του στεγάστρου του τελευταίου ορόφου.

Στο κεντρικό τμήμα, ενδιαφέρον παρουσιάζει το τριπλό άνοιγμα, η διαφοροποίηση των μεταλλικών κιγκλιδωμάτων που διακοσμούνται με ελικοειδή μοτίβα και τα ανάγλυφα διακοσμητικά στοιχεία στη στέψη.

Το κτίριο στο εσωτερικό του διατηρεί τα ξύλινα κουφώματα στην είσοδο και στους κοινόχρηστους χώρους, τα κιγκλιδώματα του κλιμακοστασίου και σε ορισμένες περιπτώσεις γύψινες διακοσμήσεις στις οροφές και διακοσμητικά πλακίδια στα δάπεδα.

Τα χρώματα του δίνουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στο μικρό αυτό δρόμο μιας και ακριβώς απέναντι δεσπόζει και ένα άλλο κτίριο της εποχής του μεσοπολέμου επίσης πολύ καλά διατηρημένου.

Δυστυχώς όπως στις περισσότερες γειτονιές της Θεσσαλονίκης δεν λείπουν τα γκράφιτι και οι μουντζούρες στην πρόσοψη που χαλάνε την γενικότερη εικόνα του.

Δείτε επίσης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα