Ανακαλύψτε τα κτίρια της πόλης: Hotel Atlas, Εγνατία 40
Τα σχέδια της οικοδομής – σε δυο παραλλαγές- οφείλονται στον μηχανικό Ελί Μοδιάνο, ενώ ο Ελί Χασσίδ υπογράφει την στατική μελέτη.
Πνιγμένα από το καυσαέριο και τις μοντέρνες πολυκατοικίες. Στέκουν δίπλα μας ενάντια στο χρόνο και την φθορά. Τα προσπερνάμε, δεν τα παρατηρούμε, σε κάποια από αυτά ζούμε και εργαζόμαστε, κάνουμε τα ψώνια μας η πίνουμε έναν καφέ. Άλλα μαραζώνουν από την αδιαφορία μας. Ζωντανά και περήφανα σύμβολα της ιστορίας της πόλης, κρύβουν σημαντικά γεγονότα, σκοτεινά μυστικά, οικογενειακές ιστορίες, τραγωδίες και χαρές. Νεοκλασικά, διατηρητέα, του ευρωπαϊκού εκλεκτισμού, του κλασικισμού, μπαρόκ, σύγχρονα αυτά είναι τα κτήρια σύμβολα της πόλης.
Το Hotel Atlas που σήμερα δυστυχώς είναι κλειστό και εκτός λειτουργίας ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1923 με μελέτη του μηχανικού Ελί Χασσίδ.
Αν και το όνομα του αποτυπώνεται στο στέλεχος της οικοδομικής άδειας τα σχέδια της οικοδομής – σε δυο παραλλαγές- οφείλονται στον μηχανικό Ελί Μοδιάνο, ενώ ο Ελί Χασσίδ υπογράφει την στατική μελέτη.
Η υπ. αριθ. 333/26.10.1923 οικοδομική άδεια αφορούσε οικοδομή με υπόγειο, ισόγειο και δύο ορόφους.
Στο υπόγειο διατάσσονται αποθηκευτικοί χώροι, στο ισόγειο διαμορφώνονται οκτώ καταστήματα, ενώ σε καθέναν από τους ορόφους οργανώνονται οκτώ γραφεία στην μία παραλλαγή σχεδιασμού.
Στην άλλη παραλλαγή διαμορφώνονται έξι καταστήματα, ενώ ο χώρος του κάθε ορόφου αφήνεται ενιαίος, πιθανόν με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως πολυκατάστημα.
Στον φάκελο υπάρχουν αρχεία επιμετρήσεων κλπ, διαδικασιών που επιβεβαιώνουν την κατασκευή του κτιρίου.
Σχετικά σύντομα, στα 1934, το κτίριο αγοράστηκε από τον Φίλιππο Μαργαρίτη και ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τζώνης ανέλαβε την μελέτη και ανέγερση νέας οικοδομής με καταστήματα στο ισόγειο και διαμερίσματα κατοικίας στους ορόφους.
Πρόκειται για την οικοδομή που υφίσταται μέχρι σήμερα και η τελευταία της χρήση ήταν ως ξενοδοχείο.