Featured

Ανακαλύψτε τα κτίρια της πόλης: Hotel Bahar Εδέσσης 10 και Κατούνη

Σε σημαντική θέση του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης και αποτελεί αδιάσπαστο σύνολο με τα υπόλοιπα παλαιά κτίρια της περιοχής.

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακαλύψτε-τα-κτίρια-της-πόλης-hotel-bahar-εδέσ-848576
Γιώργος Τσιτιρίδης

Πνιγμένα από το καυσαέριο και τις μοντέρνες πολυκατοικίες. Στέκουν δίπλα μας ενάντια στο χρόνο και την φθορά. Τα προσπερνάμε, δεν τα παρατηρούμε, σε κάποια από αυτά ζούμε και εργαζόμαστε, κάνουμε τα ψώνια μας η πίνουμε έναν καφέ. Άλλα μαραζώνουν από την αδιαφορία μας. Ζωντανά και περήφανα σύμβολα της ιστορίας της πόλης, κρύβουν σημαντικά γεγονότα, σκοτεινά μυστικά, οικογενειακές ιστορίες, τραγωδίες και χαρές. Νεοκλασικά, διατηρητέα, του ευρωπαϊκού εκλεκτισμού, του κλασικισμού, μπαρόκ, σύγχρονα αυτά είναι τα κτήρια σύμβολα της πόλης.

Τοποθετημένο σε μία από τις τέσσερις γωνίες που ορίζουν την πλατεία Εμπορίου στην γωνία Κατούνη και Εδέσσης, το κτίριο όπου στεγάζεται το Bahar Boutique Hotel χτίστηκε μεταξύ 1926-1931, από τους αρχικούς ιδιοκτήτες, την οικογένεια του Αδάμ Λαδένη.

Από τότε και έως το 2008 στέγασε εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις. Το κτίριο είχε φτάσει σε σημείο εγκατάλειψης, όταν περιήλθε στην οικογένεια Χρηστάκη το 2008 και ανακαινίστηκε πλήρως με πλήρη σεβασμό στην ιστορία του και στα ιδιαίτερα διακοσμητικά και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του.

Το κτίριο με το χαρακτηριστικό μπλέ χρώμα, είναι λιτά διακοσμημένο εσωτερικά και εξωτερικά με οδοντωτούς γεισόποδες και μαρμάρινα φουρούσια ενώ έχει χαρακτηρισθεί ως έργο τέχνης από το τμήμα Νεοτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η συνολική επιφάνεια του κτηρίου είναι 680τμ και αναπτύσσεται σε πέντε στάθμες. Το κτίριο αρχικά αποτελούνταν από ισόγειο, ημιώροφο, δύο ορόφους και προστέθηκε ένας ακόμα όροφος με δώμα. Οι όψεις του οργανώνονται με ορθογωνικά ανοίγματα που βρίσκονται σε κατακόρυφους άξονες.

Το κτίριο βρίσκεται σε σημαντική θέση του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης και αποτελεί αδιάσπαστο σύνολο με τα υπόλοιπα παλαιά κτίρια της περιοχής.

Γύρω από την πλατεία Εμπορίου στεγάζονταν παλαιότερα (αλλά και σήμερα) πολλά εμπορικά καταστήματα που πωλούσαν μπαχαρικά, βότανα και άλλα εδώδιμα προϊόντα. Για το λόγο αυτό το ξενοδοχείο πήρε την ονομασία BAHAR.

Επίσης Bahar στην τουρκική γλώσσα σημαίνει Άνοιξη, την εποχή που ξεκινάει η άνθιση και μεταφορικά η γέννηση και η ανάπτυξη νέων πραγμάτων.

Με στοιχεία από το περιοδικό Κτίριο τεύχος Οκτώβριος 2018

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα