Ανακαλύψτε τα κτίρια της πόλης: Μέγαρο Ναχμία – Τσιμισκή 13
Πνιγμένα από το καυσαέριο και τις μοντέρνες πολυκατοικίες. Στέκουν δίπλα μας ενάντια στο χρόνο και την φθορά. Τα προσπερνάμε, δεν τα παρατηρούμε, σε κάποια από αυτά ζούμε και εργαζόμαστε, κάνουμε τα ψώνια μας η πίνουμε έναν καφέ. Άλλα μαραζώνουν από την αδιαφορία μας. Ζωντανά και περήφανα σύμβολα της ιστορίας της πόλης, κρύβουν σημαντικά γεγονότα, σκοτεινά […]
Πνιγμένα από το καυσαέριο και τις μοντέρνες πολυκατοικίες. Στέκουν δίπλα μας ενάντια στο χρόνο και την φθορά. Τα προσπερνάμε, δεν τα παρατηρούμε, σε κάποια από αυτά ζούμε και εργαζόμαστε, κάνουμε τα ψώνια μας η πίνουμε έναν καφέ. Άλλα μαραζώνουν από την αδιαφορία μας. Ζωντανά και περήφανα σύμβολα της ιστορίας της πόλης, κρύβουν σημαντικά γεγονότα, σκοτεινά μυστικά, οικογενειακές ιστορίες, τραγωδίες και χαρές. Νεοκλασικά, διατηρητέα, του ευρωπαϊκού εκλεκτισμού, του κλασικισμού, μπαρόκ, σύγχρονα αυτά είναι τα κτήρια σύμβολα της πόλης.
Βρίσκεται στην Τσιμισκή 13. Κτίστηκε το 1925 από τους Joseph Pleyber (Ζοζέφ Πλεϋμπέρ) και Eli Hassid Fernandez (Ελί Χασσίδ Φερνάντεζ) στην πυρίκαυστη ζώνη για τους υιούς Ναχμία, οι οποίοι ήταν έμποροι επίπλων,. Σήμερα το Μέγαρο Ναχμία και το Μέγαρο Γκατένιο-Φλωρεντίν στεγάζουν το Colors Hotel και θεωρούνται διατηρητέα κτίρια, χαρακτηρισμένα ως έργα τέχνης, ενώ αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της Θεσσαλονίκης.
Εξωτερικά και εσωτερικά o περίτεχνος διάκοσμος σε εκλεκτικιστικό στυλ συνδυάζει διάφορα στυλ αρχιτεκτονικής, όπως το Γαλλικό ροκοκό, το βιομηχανικό σχεδιασμό και τον νεοκλασσικισμό.
Ένα κτήριο με δύο προσόψεις, μια στη Τσιμισκή και μια στην Αγίου Μηνά, διαμορφωμένες σε διαφορετικά ύψη.
Το κτίριο ανήκει στον τύπο του μεσοπολεμικού μεγάρου και χτίστηκε σύμφωνα με το νέο πολεοδομικό σχέδιο που συντάχθηκε μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1917. Από τότε μέχρι σήμερα η κύρια όψη του “κοιτάει” στην προσφάτως τότε διανοιγμένη οδό Τσιμισκή (σημερινός αριθμός 13) και η δευτερεύουσα όψη στην οδό Αγίου Μηνά 16.
Εκλεκτικιστικό, με Γαλλικό ύφος και κάτοψη τυπική περίκεντρη των κτηρίων που φτιάχτηκαν αποκλειστικά για γραφεία.
Ιδιοκτήτες ήταν οι αδελφοί Ναχμία, έμποροι επίπλων Ελληνοεβραϊκής καταγωγής, και ο αρχικός προορισμός του κτιρίου ήταν η στέγαση έκθεσης επίπλων, γεγονός στο οποίο οφείλεται η μη ύπαρξη χωρισμάτων σε κανέναν από τους ορόφους του στην αρχική μορφή του.
Το κτίριο αποτελείται από ισόγειο, υπόγειο και τέσσερις ορόφους.
Στην όψη του κτιρίου, επί της οδού Τσιμισκή, και σε καθέναν από τους ορόφους ανοίγονται δεκατέσσερις εν σειρά γαλλικές μπαλκονόπορτες, με διαφοροποιημένο κιγκλίδωμα στον πρώτον όροφο. Στον τελευταίο όροφο διαμορφώνεται επισκέψιμος εξώστης και τα ανοίγματα οργανώνονται σε εφτά φατνώματα με τοξωτά υπέρθυρα. Ανάλογα διαμορφώνεται και η όψη του κτιρίου επί της οδού Αγίου Μηνά.
Ο φωτισμός του κεντρικού χώρου γίνεται με φωταγωγό από τον δεύτερο όροφο και πάνω.
Η επέμβαση στο διατηρητέο αυτό κτίριο και η μετατροπή του σε ξενοδοχείο ήταν μία σχεδιαστική πρόκληση. Για να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας και οι γύψινες διακοσμήσεις του, απαιτήθηκε να τοποθετηθούν εμφανείς ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και φυσικά να επισκευαστεί τοπικά, όπου χρειάστηκε ο γύψινος διάκοσμος των οροφών. Το ύψος των ταβανιών είναι 3.40 ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι τα μεγάλα παράθυρα σε κάθε δωμάτιο (από το πάτωμα έως το ταβάνι και από τοίχο σε τοίχο) αλλά και το εσωτερικό αίθριο του κτιρίου, χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής τάσης της εποχής που δίνει άπλετο φως σε όλο το κτίριο εσωτερικά.