Featured

Ανακαλύψτε τα κτίρια της πόλης: Βαλαωρίτου 13 γωνία με Λέοντος Σοφού 15

Βρίσκεται κοντά σε άλλα διατηρητέα κτίρια της γειτονιάς πολλά από αυτά παρατημένα στην φθορά του χρόνου.

Γιώργος Τσιτιρίδης
ανακαλύψτε-τα-κτίρια-της-πόλης-βαλαωρ-784556
Γιώργος Τσιτιρίδης

Πνιγμένα από το καυσαέριο και τις μοντέρνες πολυκατοικίες. Στέκουν δίπλα μας ενάντια στο χρόνο και την φθορά. Τα προσπερνάμε, δεν τα παρατηρούμε, σε κάποια από αυτά ζούμε και εργαζόμαστε, κάνουμε τα ψώνια μας η πίνουμε έναν καφέ. Άλλα μαραζώνουν από την αδιαφορία μας. Ζωντανά και περήφανα σύμβολα της ιστορίας της πόλης, κρύβουν σημαντικά γεγονότα, σκοτεινά μυστικά, οικογενειακές ιστορίες, τραγωδίες και χαρές. Νεοκλασικά, διατηρητέα, του ευρωπαϊκού εκλεκτισμού, του κλασικισμού, μπαρόκ, σύγχρονα αυτά είναι τα κτήρια σύμβολα της πόλης.

Η υπ. αριθ. 1196/6.7.1925 οικοδομική άδεια αφορούσε κτίριο αποτελούμενο από υπόγειο, ισόγειο, μεσοπάτωμα και τρεις ορόφους. Η ρομβοειδής μορφή του οικοπέδου αξιοποιήθηκε με τη δημιουργία ημιεξαγωνικού εσωτερικού διαδρόμου, που έδινε τη δυνατότητα πλήρους εκμετάλλευσης της επιφάνειας του ισογείου με τη δημιουργία εσωτερικών καταστημάτων. Έτσι οργανώθηκαν δεκατέσσερα καταστήματα στο ισόγειο και δεκαεπτά γραφεία σε καθέναν από τους ορόφους.

Στη λοξότμητη γωνία των οδών διαμορφώθηκε πυργοειδής απόληξη με πολυγωνική στέγη Mansard, με κυκλικούς φεγγίτες και κεραία. Οι όψεις του ισογείου και του πρώτου ορόφου διαμορφώθηκαν με παράλληλες σκοτίες, που στον όροφο περιέγραφαν τα τοξωτά ανοίγματα, αφήνοντας χώρο στο κεντρικό κλειδί.

Οι επόμενοι δύο όροφοι οργανώθηκαν σε κάθετα τμήματα από διώροφους ψευδοπεσσούς.

Τα ανοίγματα του κάθε ορόφου μορφολογήθηκαν διαφορετικά, ενώ του τελευταίου είχαν ιδιαίτερα κοσμημένα θωράκια στις ποδιές τους και ανάγλυφα υπέρθυρα.

Η εν λόγω μελέτη δεν υλοποιήθηκε. Το 1928 ο Μαξ Ρούμπενς αιτήθηκε την έκδοση νέας οικοδομικής άδειας, για ένα κτίριο με λιγότερο μεγαλεπήβολη όψη και απλούστερη οργάνωση στο ισόγειο, το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα.

Στο ισόγειο για χρόνια λειτουργούσε κατάστημα μεταχειρισμένων ρούχων η γνωστή σε όλους με την ονομασία Αμερικάνικη αγορά διότι οι επιχειρηματίας τα έφερναν δεύτερο χέρι από τις μακρινές Η.Π.Α.

Βρίσκεται στην διασταύρωση με άλλα διατηρητέα κτίρια της γειτονιάς πολλά από αυτά παρατημένα στην φθορά του χρόνου.

*Με στοιχεία από salonikajewisharchitecture.com

Δείτε επίσης…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα