Ανεμβολίαστοι, περιορισμοί, κρούσματα – Τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη

Τρίτη δόση, υποχρεωτικοί εμβολιασμοί, πάσο, lockdown, χρήση μάσκας - Πώς αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες το τελευταίο κύμα της πανδημίας.

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
ανεμβολίαστοι-περιορισμοί-κρούσματ-841999
Ραφαήλ Γκαϊδατζής
Πηγή: Unsplash

Για έναν ακόμα δύσκολο χειμώνα προετοιμάζεται η Ευρώπη με τα εθνικά συστήματα υγείας να δίνουν μάχη απέναντι στον ιό, τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν νέα περιοριστικά μέτρα για να αναχαιτίσουν το νέο κύμα της πανδημίας, τους εμβολιασμένους να μπαίνουν στην… ουρά για τις αναμνηστικές δόσεις και τους ανεμβολίαστους να βρίσκονται στο επίκεντρο υπό τον φόβο να «οδηγούν» πλέον την πορεία της πανδημίας τους επόμενους μήνες.

Στην χώρα μας, για την ώρα, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιβολής νέων αυστηρών περιορισμών στους ανεμβολίαστους, την ώρα που η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε επιβολή ενός νέου lockdown ή να ανοίξει τη «βεντάλια» των υποχρεωτικών εμβολιασμών.

Αντιμέτωπες με το σκληρό πρόσωπο του νέου κύματος της πανδημίας βρίσκονται χώρες των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το τελευταίο 15θημερο οι θάνατοι κατά μ.ο στην Ρουμανία και την Βουλγαρία είναι πάνω από 300, την ώρα που το ποσοστό εμβολιασμού στην πρώτη χώρα μετά βίας ξεπερνάει το 32,1%, ενώ στη γειτονική μας χώρα το 21,4%.

Παρά τον υψηλό αριθμό νοσηλευόμενων, διασωληνωμένων και ενεργών κρουσμάτων, τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί τις τελευταίες εβδομάδες δεν φαίνεται να επηρεάζουν τους πολίτες της Βουλγαρίας που παραμένουν ουραγοί στους εμβολιασμούς.

Από τον Σεπτέμβριο η διασκέδαση μπήκε σε «lockdown» με εστιατόρια και καφέ να κλείνουν στις 22:00 και χωρίς να επιτρέπουν πάνω από έξι πελάτες ανά τραπέζι, την ώρα που τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης δεν λειτουργούν. Θέατρα και κινηματογράφοι λειτουργούν στο 50% της χωρητικότητάς τους και τα γυμναστήρια στο 30%. Παράλληλα, απαγορεύεται η είσοδος θεατών σε κλειστά γήπεδα ενώ στα ανοιχτά επιτρέπεται η είσοδος στο 30% της χωρητικότητας, ενώ μέτρα εφαρμόζονται και σε δεξιώσεις και εορταστικές συναθροίσεις όπως οι γάμοι. Από τις 21 Οκτωβρίου όσοι θέλουν να επισκεφθούν κλειστούς χώρους, όπως καφετέριες, ξενοδοχεία, αίθουσες συναυλιών, μουσεία και πισίνες, θα πρέπει να επιδεικνύουν το Πράσινο Πιστοποιητικό.

Έλλειψη εμπιστοσύνης στους κρατικούς θεσμούς και εκστρατείες παραπληροφόρησης έχουν κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα εμβολιασμών την Ρουμανία, που τις τελευταίες εβδομάδες προχώρησε σε απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, κλείσιμο σχολείων, υποχρεωτική χρήση υγειονομικού πάσου, στην προσπάθεια της να ανακόψει την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Η Λετονία μπορεί να βλέπει το 52,1 του πληθυσμού της να είναι πλήρως εμβολιασμένο, όμως τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο αριθμός θανάτων έχει χτυπήσει κόκκινο. Δέκα ημέρες πριν το τέλος Οκτωβρίου έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που επέβαλλε ξανά lockdown για έναν μήνα, αφού εκείνο το διάστημα κατέγραφε 1.406 κρούσματα covid-19 ανά 100.000 κατοίκους, το πιο υψηλό ποσοστό ανά κάτοικο παγκοσμίως, σύμφωνα με υπολογισμό του AFP. Το lockdown θα διαρκέσει ως τις 15 Νοεμβρίου και στο πλαίσιό του επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 το βράδυ ως τις 05:00 τα ξημερώματα. Τα εστιατόρια επιτρέπεται να παραδίδουν φαγητό για κατανάλωση εκτός καταστήματος, ενώ επιστρέφει και η τηλεργασία για τους περισσότερους εργαζόμενους. Στα σχολεία εφαρμόστηκε η τηλεκπαίδευση, με εξαίρεση τα νηπιαγωγεία και τα παιδιά που φοιτούν στις τρεις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων αντιμετωπίζει τις τελευταίες εβδομάδες και η Τσεχία με την λαϊκίστικη κυβέρνηση να μην καταφέρνει να επιβάλλει αυστηρά μέτρα προστασίας από το ξεκίνημα της πανδημίας. Το 57,8% των πολιτών της χώρας είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους από τις 25/10. Από την 1η Νοεμβρίου, τα εστιατόρια, τα κλαμπ και τα νυχτερινά κέντρα επαληθεύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα τεστ ή τα αποδεικτικά νόσησης των πελατών τους. Επίσης, οι νέοι πληρώνουν πλέον τα τεστ, σε μια κίνηση να προσπαθήσουν να τους πείσουν να εμβολιαστούν. Την Τρίτη καταγράφηκαν 14.539 νέα κρούσματα ο υψηλότερος αριθμός που καταγράφεται σε ένα 24ωρο από τον Μάρτιο στη χώρα και πλησιάζει στα ρεκόρ που είχαν σημειωθεί τον Ιανουάριο. Το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων αγγίζει το 59%.

Στενό πρέσινγκ του ιού και στην Ουγγαρία με 8.434 νέα κρούσματα του κορονοϊού να ανακοινώνονται την Τρίτη στη χώρα, με τον αριθμό αυτόν να είναι ο υψηλότερος από τον Απρίλιο, και διπλάσιος σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Στη χώρα το 58,4 των κατοίκων είναι πλήρως εμβολιασμένο. Οι επιχειρήσεις μπορούν πλέον να απαιτούν τον εμβολιασμό του προσωπικού τους, όπως ανακοίνωσε ο προσωπάρχης του Όρμπαν στα τέλη Οκτώβρη. Οσοι δεν τηρήσουν τις οδηγίες «θα πρέπει να τεθούν σε άδεια άνευ αποδοχών και μπορεί να απολυθούν έπειτα από έναν χρόνο», ενώ η «κυβέρνηση ως εργοδότης» θα δώσει κι η ίδια το παράδειγμα, διευκρίνισε ο ίδιος, καλώντας τις τοπικές αρχές να κάνουν το ίδιο. Επιπλέον, η χρήση της μάσκας έγινε «υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς από την 1η Νοεμβρίου».

Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφει τις τελευταίες ημέρες και η Σλοβακία. Στην χώρα των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων νοσηλεύονται 2.478 με COVID-19, συμπεριλαμβανομένων 438 σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν ξεπερνούν το 43%.

Κάμψη παρουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα στην Εσθονία μετά τους αριθμούς ρεκόρ που σημειώθηκαν τις περασμένες ημέρες. Ωστόσο, το σύστημα υγείας της χώρας στην οποία το 58% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, αντιμετωπίζει ισχυρή πίεση και ήδη έχει ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας με τη Φιλανδία για τη μεταφορά ασθενών εάν χρειαστεί. Εξετάζονται περαιτέρω περιορισμοί εφόσον η κατάσταση επιδεινωθεί.

Με τα κρούσματα να έχουν πάρει ξανά την «ανηφόρα» στη Λιθουανία αποφασίστηκε η παράταση των σχολικών διακοπών για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού στα παιδιά. Κάτω από το 60% οι πλήρως εμβολιασμένοι, με το μ.ο όρο των θανάτων τον τελευταίο 15θημερο να είναι στους 176 ημερησίως.

Η Κροατία ενίσχυσε τα μέτρα, μετά από το ρεκόρ κρουσμάτων. Οι δημόσιες συγκεντρώσεις θα περιοριστούν στα 50 άτομα, εκτός από τις περιπτώσεις που ο πολίτης θα επιδεικνύει πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η κυβέρνηση επέβαλε επίσης εμβολιασμούς για όλους τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα από τις 15 Νοεμβρίου. Κάτω από το 43% ο αριθμός των πλήρως εμβολιασμένων.

Στην Ολλανδία η βασική συμβουλευτική επιτροπή για τη διαχείριση της πανδημίας συνέστησε σήμερα στην κυβέρνηση να επιβάλει μερικό lockdown, το πρώτο μετά το καλοκαίρι στη δυτική Ευρώπη, ασκώντας πίεση στην κυβέρνηση να αναλάβει δραστικά και αντιδημοφιλή μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει την έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού.  Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η ακύρωση εκδηλώσεων, η αναστολή της λειτουργίας κινηματογράφων και θεάτρων και ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας των καφέ και των εστιατορίων, ανέφερε το NOS. Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά. Η κυβέρνηση της Ολλανδίας συχνά, αλλά όχι πάντα, ακολουθεί τις συστάσεις της ομάδας ειδικών. Μέχρι τώρα η Ολλανδία προσφέρει αναμνηστικές δόσεις μόνο στους ανοσοκατεσταλμένους. Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό εμβολιασμού κατά της covid-19 μεταξύ των ενηλίκων πλησιάζει το 85%, τα νοσοκομεία σε κάποιες περιοχές της Ολλανδίας έχουν αναγκαστεί να περιορίσουν τις άλλες υπηρεσίες τους προκειμένου να αναλάβουν ασθενείς με covid-19. Την προηγούμενη εβδομάδα οι αρχές στην Ολλανδία επανέφεραν την υποχρεωτική χρήση μάσκας και επέκτειναν τη χρήση του υγειονομικού πάσου σε περισσότερους χώρους. Ο Ολλανδικό Ινστιτούτο για την Υγεία (RIVM) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο αριθμός των εβδομαδιαίων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 45% σε 76.790, δηλαδή περισσότερα από 400 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Παρά το 65% του πλήρως εμβολιασμένου πληθυσμού, η Αυστρία κρατάει ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιβολής νέου lockdown για τους ανεμβολίαστους πολίτες με απαγόρευση εισόδου σε μπαρ, ξενοδοχεία, πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η μεγάλη υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά στο Δημαρχείο της Βιέννης ανακοινώθηκε ήδη ότι θα λειτουργήσει μόνο για εμβολιασμένους, αναρρώσαντες και όσους παρουσιάζουν αρνητικό μοριακό τεστ. Τις τελευταίες ημέρες τέθηκε σε εφαρμογή η πρόσβαση στον χώρο εργασίας μόνο σε εμβολιασμένους, αναρρώσαντες και όσους προσκομίζουν αρνητικό τεστ. Τα πρόστιμα, εφόσον διαπιστωθεί παράβαση, φθάνουν στα 500 ευρώ για τον εργαζόμενο και στα 3600 ευρώ για τον εργοδότη. Παρατηρήθηκε πάντως ρεκόρ προσέλευσης στα εμβολιαστικά κέντρα μετά την απόφαση υιοθέτησης του πιστοποιητικού υγείας για την είσοδο στους χώρους εστίασης, λιανεμπορίου, ψυχαγωγίας και αθλητισμού, ενώ η είσοδος σε μουσεία και βιβλιοθήκες θα επιτρέπεται μόνο με μάσκες FFP2.

Για τέταρτο κύμα μολύνσεων μιλούν οι ειδικοί και στο Βέλγιο παρά το υψηλό ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων (περίπου 76%). Η τρέχουσα υποχρέωση της χρήσης μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα ιατρικά και μη ιατρικά επαγγέλματα, επεκτείνεται σε μια γενική υποχρέωση χρήσης μάσκας στους ακόλουθους εσωτερικούς χώρους:

– Καταστήματα και εμπορικά κέντρα

– Ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης

– Χώροι προσβάσιμοι στο κοινό σε εταιρείες, δημόσια κτίρια, δικαστικά κτίρια

– Εγκαταστάσεις που προορίζονται για πολιτιστικές, εορταστικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων θεάτρων, αίθουσες συναυλιών, κινηματογράφων, μουσείων, ψυχαγωγικών και θεματικών πάρκων, εσωτερικών κέντρων γυμναστικής και αθλητικών κέντρων

– Βιβλιοθήκες, βιβλιοθήκες παιχνιδιών και βιβλιοθήκες πολυμέσων

– Χώροι λατρείας

Σημειώνεται ότι η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική σε χώρους όπου χρησιμοποιείται το Covid Safe ticket. Όσον αφορά στις δημόσιες εκδηλώσεις, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιβάλλει τη χρήση του Covid Safe Ticket για εκδηλώσεις 200 ατόμων σε εσωτερικούς χώρους και 400 ατόμων σε εξωτερικούς χώρους. Κατά τη χρήση του Covid Safe Ticket, αίρεται η υποχρέωση της χρήσης μάσκας. Οι ομοσπονδιακοί φορείς αναλαμβάνουν να καταστήσουν υποχρεωτική την εφαρμογή του Covid Safe Ticket από την 1η Νοεμβρίου στα κέντρα φιλοξενίας και γυμναστικής της χώρας του Βελγίου. Για το προσωπικό, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική από τις 29 Οκτωβρίου.

Επιπροσθέτως, η τηλεργασία συνιστάται ανεπιφύλακτα εκτός εάν αυτό δεν είναι δυνατό λόγω της φύσης των εργασιών της εκάστοτε επιχείρησης. Ο στόχος της επέκτασης της τηλεργασίας θα μειώσει τον αριθμό των επαφών στον χώρο εργασίας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι βελγικές αρχές ζητούν να αποφεύγεται η επαφή των παιδιών με ευάλωτα άτομα, όπως είναι οι ηλικιωμένοι.

Αντιμέτωπη με το τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρα βρίσκεται η Δανία που ήταν από τις λίγες χώρες που ήρε σχεδόν όλα τα περιοριστικά μέτρα που είχε λάβει τους περασμένους μήνες. Ο αριθμός μολύνσεων (Πάνω από 2.000 σε σχέση με τα 200 στα μέσα Σεπτέμβρη) και ο υψηλός δείκτης θετικότητας (2,3% από 1,2%) έφεραν την εκ νέου επιβολή της χρήσης ψηφιακών πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της Covid-19, γνωστά στη χώρα ως «πάσο κορονοϊού», για την είσοδο σε εσωτερικούς χώρους μπαρ και εστιατορίων. Το πάσο κορονοϊού, το οποίο συνήθως επιδεικνύεται μέσω μιας εφαρμογής στις κινητές τηλεφωνικές συσκευές των Δανών, χρησιμοποιείται για την επαλήθευση ότι ο κάτοχος είναι εμβολιασμένος ή έχει διαγνωστεί αρνητικός στον κορονοϊό. Το μέτρο που παρουσίασε η κυβέρνηση, το οποίο υπόκειται σε κοινοβουλευτική έγκριση, θα απαιτεί επίσης την επίδειξη του πάσου για συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους άνω των 200 ατόμων, όπως και σε κινηματογράφους και μουσεία.

«Εμβολιαστείτε. Εμβολιαστείτε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας. Εμβολιαστείτε για να ζήσετε φυσιολογικά». Ξεκάθαρο το μήνυμα του Μακρόν για την κατάσταση που επικρατεί στη Γαλλία με αποδέκτες τους ανεμβολίαστους στη χώρα. Η Γαλλία θα συνδέσει τη διατήρηση του υγειονομικού πάσου, του εγγράφου που είναι απαραίτητο για μια φυσιολογική καθημερινή ζωή, με τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19 για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Η αναμνηστική δόση του εμβολίου θα γίνει υποχρεωτική τον Δεκέμβριο για τους άνω των 65 ετών ώστε να μπορούν να διατηρήσουν το υγειονομικό τους πάσο και να μπορούν να μπαίνουν σε μουσεία, εστιατόρια, αλλά και να ταξιδεύουν. Η δυνατότητα εμβολιασμού με αυτή την αναμνηστική δόση θα διευρυνθεί στα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών από τον προσεχή μήνα. H υποχρεωτική χρήση μάσκας επέστρεψε στα σχολεία και η πολιτική του Μακρόν για επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού σε εστιατόρια, κινηματογράφους και άλλους χώρους, συνέβαλε στην ενίσχυση της εκστρατείας εμβολιασμού.

Η Γερμανία κατέγραψε το προηγούμενο 24ωρο αριθμό ρεκόρ κρουσμάτων covid-19 με 50.196 κρούσματα, ένδειξη της σφοδρότητας του νέου κύματος της πανδημίας που πλήττει τη χώρα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI). Είναι η πρώτη φορά που η χώρα ξεπέρασε το ορόσημο των 50.000 κρουσμάτων σε μία ημέρα από την αρχή της πανδημίας, με τη Γερμανία να καταγράφει απανωτά αρνητικά ρεκόρ. Τις προηγούμενες 24 ώρες 235 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε χθες, Τετάρτη, «δραματική» την άνοδο των κρουσμάτων της covid-19, μια τάση που διαφαίνεται από τον Οκτώβριο. Η έξαρση της επιδημίας αποδίδεται στο σχετικά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των Γερμανών, το οποίο ανέρχεται σε λίγο περισσότερο από 67%. Από τη Δευτέρα στο Βερολίνο δεν θα επιτρέπεται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να εισέρχονται σε εστιατόρια που δεν διαθέτουν εξωτερικό χώρο, στα μπαρ, στα γυμναστήρια και τα κομμωτήρια, ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, η κυβέρνηση του κρατιδίου. Βάσει των νέων κανόνων, μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της covid-19 και όσοι μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν αναρρώσει μπορούν να εισέρχονται σε αυτούς τους χώρους. Το ίδιο θα ισχύει για τα μουσεία και τις εκδηλώσεις σε ανοικτό χώρο όπου συγκεντρώνονται περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι, όπως οι αγώνες ποδοσφαίρου. Τα μέτρα αυτά δεν αφορούν τους ανήλικους και τους ενήλικες που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19 για ιατρικούς λόγους. Ωστόσο για αυτούς θα απαιτείται αρνητικό τεστ κορονοϊού. Παράλληλα οι επιχειρήσεις ενθαρρύνονται να ζητήσουν από τους υπαλλήλους τους να εργάζονται περισσότερο από το σπίτι και να περιορίσουν την παρουσία στα γραφεία στο 50% του προσωπικού. Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν λόγω «της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων του κορονοϊού» και «της αυξανόμενης πίεσης στις μονάδες εντατικής θεραπείας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Γερουσία του Βερολίνου. Τα μέτρα αυτά είναι από τα πιο αυστηρά που ισχύουν στη Γερμανία. «Lockdown για ανεμβολίαστους» στη Σαξονία, όπως αναφέρει η TAZ, αφού επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα μιας και το κρατίδιο το κρατίδιο έφθασε στα 491,3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Στην Ιταλία, ανεμβολίαστοι και αντίθετοι με το πιστοποιητικό υγείας πραγματοποιούν διαδηλώσεις στους δρόμους της χώρας και έρχονται σε σύγκρουση με την αστυνομία. Διαδήλωση τουλάχιστον 8.000 ατόμων στην Τεργέστη και περίπου 4.000 στο Μιλάνο, που κατέληξε σε 115 προσαγωγές, 11 μηνύσεις και 2 αστυνομικά εντάλματα απομάκρυνσης από το Μιλάνο, ενώ πριν από τα Χριστούγεννα θα χορηγείται το εμβόλιο σε 3,2 εκατομμύρια παιδιά 5 έως 11 ετών, μετά την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA). Είναι πλέον υποχρεωτικά τα δελτία υγείας COVID-19 για όλους τους εργαζόμενους από τον Οκτώβριο. Οι εργαζόμενοι που δεν μπορούν να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, αρνητικό τεστ ή πιστοποιητικό ότι έχουν νοσήσει θα βγαίνουν σε αναστολή από τις εργασίες τους, χωρίς αμοιβή και θα κινδυνεύουν με πρόστιμο αν προσπαθήσουν να συνεχίσουν να εργάζονται. Το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι ενέκρινε το νόμο – έναν από τους αυστηρότερους στον κόσμο κατά της COVID- 19, τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα μέτρα, που ισχύουν μέχρι το τέλος του έτους, οι εργαζόμενοι χωρίς το λεγόμενο Green Pass θα τεθούν σε αναστολή χωρίς αμοιβή και θα αντιμετωπίσουν πρόστιμο έως και 1.500 ευρώ αν προσπαθήσουν να εργαστούν οπουδήποτε.

Αν και πριν από ένα μήνα η κυβέρνηση στην Ολλανδία ήρε όλα τα μέτρα για τον κορονοϊό, το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός της χώρας Μαρκ Ρούτε έκανε στροφή στην πρότερη κατάσταση, εξαιτίας της ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Έτσι από το Σάββατο η χρήση μάσκας έγινε υποχρεωτική ξανά, ενώ η είσοδος σε μουσεία, εστιατόρια και χώρους εργασίας γίνεται με υποχρεωτική επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ίασης ή αρνητικού τεστ. Η ολλανδική κυβέρνηση καλεί εκ νέου τους πολίτες να εργάζονται από το σπίτι και να αποφεύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ένα ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι ο αριθμός των μολύνσεων αυξάνεται, μολονότι το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων ανέρχεται στο 84% των πολιτών. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει πάντως έκκληση για τρίτη δόση εμβολιασμού. Προς το παρόν προτείνεται για άτομα με ανοσοανεπάρκεια.

Στην Πορτογαλία, την ώρα που οι αρχές ανέφεραν την Πέμπτη τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων από τις 9 Σεπτεμβρίου, τα τελευταία στοιχεία εξακολουθούν να είναι μηδαμινά σε σχέση με την κορύφωση της έξαρσης της πανδημίας τον περασμένο Ιανουάριο, όταν η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με το χειρότερο πλήγμα. Περίπου το 86% του πληθυσμού της χώρας είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένο, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο.

Στην Ισπανία, τα κρούσματα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα από τον Σεπτέμβριο, με τις νοσηλείες να συνεχίζουν να μειώνονται αισθητά. Πάνω από το 88% των ατόμων ηλικίας 12 ετών και άνω είναι πλήρως εμβολιασμένα και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ισπανοί έχουν λάβει αναμνηστική δόση του εμβολίου, από τότε που η κυβέρνηση ενέκρινε το μέτρο στις αρχές Οκτωβρίου.

Η Σουηδία θα αρχίσει να παρέχει την τρίτη δόση του εμβολίου κατά της covid-19 σε εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, ενώ σταδιακά θα επεκτείνει τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης σε όλες τις επιλέξιμες ομάδες. Περίπου το 85% όλων των Σουηδών ηλικίας άνω των 16 ετών έχουν κάνει τουλάχιστον την 1η δόση του εμβολίου και το 80% είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα