Ανισότητα και στις ΜΕΘ;
Η αρρώστια του αδύνατου και του φτωχού γιατρεύεται και από μόνη της. Η αρρώστια του ισχυρού και του πλούσιου είναι κάπως διαφορετική και απαιτεί ειδική μεταχείριση.
Λέξεις: Λαέρτης Τανακίδης
«Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες. Κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση», Μητσοτάκης, 16/09/2017, στα εγκαίνια της ΔΕΘ.
«Ναι, υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα. Έχουμε ενδείξεις ότι έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα αυτοί σε σχέση με εκείνους που είναι σε ΜΕΘ; Δεν έχω τέτοια ένδειξη», Μητσοτάκης, 01/12/2021, στη Βουλή.
Είναι λοιπόν αντίθετο στη φύση να έχουμε όλοι την ίδια περίθαλψη και την ίδια νοσηλεία.
Ως γνωστόν η αρρώστια του αδύνατου και του φτωχού γιατρεύεται και από μόνη της. Δε χρειάζεται οπωσδήποτε νοσηλεία. Η αρρώστια του ισχυρού και του πλούσιου είναι κάπως διαφορετική και απαιτεί ειδική μεταχείριση.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν πρωτοτυπεί. Επαναλαμβάνει απλώς μια γνωστή από παλιά «αλήθεια». Είναι η φύση που αποφασίζει. Αυτή κάθεται στο θρόνο της, δίνει στον καθένα διαφορετικό DNA και ανάλογα ορίζει: Εσύ θα γεννηθείς στο δρόμο. Εσύ σε μαιευτήριο υψηλών προδιαγραφών. Εσύ θα επιζήσεις. Εσύ θα πεθάνεις από πείνα ή από μια απλή μόλυνση. Εσύ θα μείνεις αναλφάβητος. Εσύ θα φοιτήσεις στο Χάρβαρντ. Εσύ θα νοσηλευτείς σε ράντσο. Εσύ θα έχεις υψηλού επιπέδου περίθαλψη. Για σένα δεν υπάρχει ΜΕΘ. Εσύ θα μείνεις για πολύ καιρό άνεργος. Εσύ θα παίρνεις χαμηλό μεροκάματο. Εσύ θα αποκτήσεις πλούτο όσο πολλά εκατομμύρια άνθρωποι μαζί.
Για όλα αυτά δεν είναι η κοινωνία και οι εφαρμοζόμενες πολιτικές που αποφασίζουν. Δεν είναι οι οικονομικά ισχυροί που επιβάλλουν τη θέλησή τους. Όχι. Αυτές είναι ξεπερασμένες αντιλήψεις κάποιων παλαιολιθικών.
Ο κύριος πρωθυπουργός, ο πολιτικός, δικαιολογεί λοιπόν την ανισότητα και το παρεπόμενό της, την εκμετάλλευση. Η πολιτική εξουσία μιλάει για λογαριασμό της οικονομικής εξουσίας, δηλαδή της πραγματικής εξουσίας. Δείχνει ότι είναι εκπρόσωπος και απλός διαχειριστής των αποφάσεων της οικονομικής εξουσίας. Αυτά που θα δίσταζε ίσως να πει η οικονομική εξουσία, γιατί θα προκαλούσε, έρχεται η πολιτική εξουσία να τα εφαρμόσει και να τα δικαιολογήσει.
Με αυτήν τη στάση του συντελεί στο να εξασφαλίζεται η συναίνεση των πολλών, που είναι αναγκαία σε οποιοδήποτε κοινωνικό και πολιτικό σύστημα.
Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός λέει «Η ανισότητα είναι φυσική. Με εκλέξατε και εγώ διαχειρίζομαι την κατάσταση. Αν αποτύχω, θα εκλέξετε άλλον καλύτερο για τη διαχείριση. Αυτό όμως που βρίσκεται εκτός συζήτησης, αυτό που θα παραμένει εσαεί είναι η ανισότητα. Αποφάσισε η φύση γι αυτό».
Ρίχνει έτσι στον κάλαθο των αχρήστων όλη την πορεία από το ζώο στον άνθρωπο. Το «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό» δεν αποτελεί επιβίωση του ζωώδους παρελθόντος στη σύγχρονη κοινωνία. Αντίθετα είναι το κανονικό, το φυσικό. Οι διακηρύξεις για ελευθερία, για ισότητα, για δικαιοσύνη, για αλληλεγγύη, για δικαιώματα, για δημοκρατία, για ανθρωπιά δεν είναι τίποτε άλλο παρά τα καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς. Γοητεύονται τόσο από αυτά.
Υ.Γ. Σε λίγες μέρες ο Αη-Βασίλης, ακολουθώντας την άποψη του πρωθυπουργού, θα μοιράσει δώρα. Ακριβά σε άλλα παιδιά, φθηνά σε άλλα. Σε μερικά δε θα αφήσει τίποτε. Και αυτό η φύση… θα το αποφασίσει, όχι η οικονομική κατάσταση των γονέων.