Featured

Αντιεμβολιαστές, σκεπτικιστές, ακραίες εκκλησιαστικές φωνές και τα παράδοξα

Αρνητές που πλήρωσαν για εικονικό εμβολιασμό, αλλά χωρίς να το ξέρουν εμβολιάστηκαν και ιερείς που κάνουν λόγο για ουρές στους ανθρώπους μετά από οχτώ δόσεις.

Parallaxi
αντιεμβολιαστές-σκεπτικιστές-ακραί-823130
Parallaxi
Πηγή: SOOC

*άρθρο του Aleksandar Brezar στο euronews.com

Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με το πέμπτο και πιο θανατηφόρο κύμα της πανδημίας, με πρωτοφανή αριθμό ανθρώπων να βγαίνουν θετικοί και τον αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με την covid-19 να εκτινάσσεται στα ύψη.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν και αυτές αύξηση κρουσμάτων, η Ελλάδα έχει ένα συνολικά υψηλό συνολικό ποσοστό εμβολιασμού. Ωστόσο, μια σύγκριση, δείχνει ότι τα ποσοστά διαφοροποιούνται έντονα από περιοχή σε περιοχή. Στη Βόρεια Ελλάδα για παράδειγμα το ποσοστό είναι κάτω από το 50%.

Ο σκεπτικισμός για τα εμβόλια, οι θεωρίες συνωμοσίας και η δυσπιστία προς την κυβέρνηση, μοιάζουν να είναι οι κυρίαρχοι λόγοι για τα παραπάνω ποσοστα.

Τα μέλη του αντιεμβολιαστικού κινήματος στην Ελλάδα δεν έχουν διστάσει να βγουν στους δρόμους.

Το καλοκαίρι, χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του εμβολιασμού, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και άλλες ελληνικές πόλεις.

Η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη χρησιμοποίησε δακρυγόνα και νερό για να εμποδίσει περίπου 1.000 διαδηλωτές να διακόψουν την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για υποχρεωτικό εμβολιασμό στους υγειονομικούς, διαφορετικά θα έμπαιναν σε αναστολή εργασίας.

Η επιβολή του παραπάνω όρου οδήγησε σε 6.000 αναστολές, περίπου το 6% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Η κυβέρνηση έδωσε μια ακόμη ευκαιρία στους υγειονομικούς που τέθηκαν σε αναστολή να εμβολιαστούν τον Σεπτέμβριο, καθώς έγινε σαφές ότι το σύστημα υγείας κινδυνεύει με κατάρρευση εξαιτίας του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων.

Τώρα, η κατάσταση είναι πιο ζοφερή, αλλά οι αντιεμβολιαστές είναι αμετακίνητοι στις απόψεις τους. Ακροδεξιοί και ακροαριστεροί μοιάζουν να εντάχθηκαν κάτω από το ίδιο λάβαρο, αναφέρει ο Ν. Κωνσταντάρας, αρθρογράφος της Καθημερινής και συμπληρώνει:

«Οι διαδηλώσεις που έγιναν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συγκέντρωσαν ακροδεξιούς, ανθρώπους της εκκλησίας, παλαιοημερολογίτες, τρελούς μοναχούς. Είναι ζήτημα ταυτότητας, υπάρχει κοινωνική αναταραχή και πρέπει να δείξουμε τη δύναμη μας».

Η χώρα των 10,7 εκατ. είναι κατά κύριο λόγο Ορθόδοξη Χριστιανή, με τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών να θεωρούν την προσήλωση τους στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και τα δόγματά της, ως βασικό στοιχείο της ταυτότητας τους.

Το σημερινό ελληνικό Σύνταγμα που θεσπίστηκε το 1975 μετά το τέλος της δικτατορίας, ξεκινά με τη γραμμή «Εις το όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας», ένας σαφής φόρος τιμής στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο σκεπτικισμός που συχνά προέρχεται από τον κλήρο κάνει τους ανθρώπους να διστάζουν, αν όχι να απορρίπτουν, τους κινδύνους που εγκυμονεί η covid-19, σημειώνει ο Κωνσταντάρας.

Οι ηλικιωμένοι, που τείνουν να είναι οι πιο ένθερμοι πιστοί, επηρεάζονται περισσότερο από διάφορους ισχυρισμούς του κλήρου. Η επιρροή της εκκλησίας είναι ισχυρή λόγω της έντονης παρουσίας της και του λόγου που έχει σε βασικά θέματα στην κοινωνία.

Οι Έλληνες ταυτίζονται με τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό, παρά το γεγονός ότι δεν πηγαίνουν τακτικά στην εκκλησία. Βρίσκεται στις καθημερινές συζητήσεις, άρα μετατρέπεται σε έναν κοινωνικό παράγοντα.

Και παρά το γεγονός ότι η εκκλησία δεν ήταν ρητά κατά του εμβολιασμού, ο Κωνσταντάρας αναφέρει ότι φταίνε κάποιοι από τους κληρικούς, ειδικά εκείνοι που ανήκουν στους πιο πνευματικούς κύκλους της εκκλησίας, για τον σκεπτικισμό που υπάρχει. Η εκκλησία θα έπρεπε να τους χαλιναγωγήσει και να στείλει ένα ισχυρότερο μήνυμα για την προστασία της ζωής.

Πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει την άνοδο στα κρούσματα, η συντηρητική κυβέρνηση επέβαλε νέα αυστηρότερα μέτρα, περιορίζοντας την πρόσβαση στην εστίαση και σε ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες για όσους είναι ανεμβολίαστοι ή δεν έχουν αρνητικό τεστ.

Οι Έλληνες ωστόσο, αναζητούν τρόπους για να παρακάμψουν τα μέτρα αγοράζοντας πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού. Η έρευνα που παρουσίασε Το Βήμα κάνει λόγο για περισσότερους από 100.000 περιπτώσεις πολιτών που επιχείρησαν να δωροδοκήσουν για τον παραπάνω σκοπό. Σκεπτικιστές του εμβολίου έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας έναντι 400 ευρώ από γιατρούς να τους εμβολιάσουν με βακτηριοστατικό νερό. Ωστόσο, οι γιατροί τους έκαναν το πραγματικό εμβόλιο.

Άρχισαν να υποπτεύονται τι συνέβη, όταν άρχισαν να εμφανίζουν κάποιες παρενέργειες, όπως ο κοινός πυρετός. Τώρα βρίσκονται σε δίλλημα. Να μηνύσουν τους γιατρούς για αμέλεια ή να παραδεχτούν ότι τους δωροδόκησαν για να αποφύγουν τον εμβολιασμό;

«Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η έκταση των εικονικών εμβολιασμών είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι πιστεύαμε» αναφέρει ο δημοσιογράφος Β. Λαμπρόπουλος.

«Έχει αποδειχθεί επίσης ότι γιατροί που πήραν χρήματα για να κάνουν εικονικούς εμβολιασμούς, τελικά προχώρησαν σε κανονικούς για να αποτρέψουν τυχόν μολύνσεις από την covid-19».

Το υπουργείο Υγείας απάντησε στο euronews, ότι τα συγκεκριμένα περιστατικά είναι μεμονωμένα.

«Υπάρχει τεράστιος αριθμός ανθρώπων που προσπαθούν να δωροδοκήσουν γιατρούς» αναφέρει κάτοικος της Μονεμβασιάς που διατηρεί την ανωνυμία του, φοβούμενος επίθεση από αντιμεβολιαστές της περιοχής. «Έχω ακούσει ανθρώπους που λένε ότι υπάρχουν γιατροί που με 50 ευρώ εκδίδουν το πιστοποιητικό». Σε άλλες περιοχές, όπως στη Χαλκιδική, πηγές του Euronews, αναφέρουν ότι αυτό μπορεί να γίνει με 100 ευρώ.

«Υπάρχουν άνθρωποι που εξακολουθούν να αρνούνται την ύπαρξη του ιού. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που δέχονται ότι υπάρχει ιός, αλλά δεν φοβούνται να αρρωστήσουν. Έχω έναν τέτοιο συγγενή μάλιστα» αναφέρει μια γυναίκα από την Μονεμβασιά.

«Κάποιες ακραίες θρησκευτικές πεποιθήσεις είναι ο λόγος. Λένε ότι ο εμβολιασμός είναι παράνομος, σατανικός. Ιερέας στην πόλη είπε ότι θα υπάρχουν οχτώ δόσεις εμβολίου και μετά από την όγδοη οι άνθρωποι θα βγάλουν ουρές. Άλλος ιερέας είπε σε γάμο ότι υπάρχει μια εφαρμογή που θα παρακολουθεί όσους έχουν εμβολιαστεί μέσω bluetooth.

Ένα σύστημα υγείας στα όρια του

Τα κινήματα κατά του εμβολιασμού και ο σκεπτικισμός απέναντι στην covid-19 έχουν αυξηθεί σε όλη τη νότια και ανατολική Ευρώπη. Και γι’ αυτό οι εμβολιασμοί παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Παράδειγμα, οι γειτονικές στην Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία.

Τα νοσοκομεία και οι μονάδες ΜΕΘ αγωνίζονται καθημερινά για να αντιμετωπίσουν την εισροή ασθενών.

Ένας 20χρονος που τραυματίστηκε στον Βόλο, χρειάστηκε να διασωληνωθεί στον διάδρομο του νοσοκομείου επειδή δεν υπήρχαν διαθέσιμα κρεβάτια.

«Σαν πόλεμος»

Το άρθρο αναφέρεται στην δήλωση του Κ. Μητσοτάκη να απορρίψει το ενδεχόμενο ενός lockdown όπως το Αυστριακό μόνο για τους ανεμβολίαστους, ενώ συνεχίζει φιλοξενώντας δηλώσεις του κ. Τσακρή, καθηγητή, μικροβιολογίας ο οποίος σημειώνει ότι το νέο κύμα πανδημίας που αντιμετωπίζει η χώρα είναι αποτέλεσμα των χαλαρών μέτρων του καλοκαιριού, καθώς στην Ελλάδα, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό, συρρέουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Παράλληλα, σημειώνει ότι υπήρχε ήδη επιδημιολογική επιβάρυνση, ενώ και ο καιρός άρχισε να αλλάζει το φθινόπωρο.

Την ίδια στιγμή, το σύστημα υγείας της χώρας εξακολουθεί να υποφέρει από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης του 2009, σημειώνει ο καθηγητής, ο οποίος τονίζει ότι κλειδί για την επιβράδυνση της «χιονοστιβάδας» που ακολουθεί τις επόμενες εβδομάδες, αλλά ευελπιστεί ότι θα μειωθεί έως το τέλος της χρονιάς, είναι ο εμβολιασμός.

«Ακόμα και αν ο εμβολιασμός αυξηθεί κατά 5 ή 8% θα μπορούσε να κάνει σημαντική διαφορά, ιδιαίτερα στον ηλικιωμένο πληθυσμό».

Ωστόσο, ο κ. Τσάκρης στέκεται και στην αποτυχία των αρχών να εξηγήσουν ότι το εμβόλιο δεν είναι θαυματουργό και ότι θα σταματήσει τον κορονοϊό διά παντός. Επειδή αυτό δεν έγινε από την αρχή, απλώς χειροτέρεψε ο σκεπτικισμός και η διάδοση των ψεύτικων ειδήσεων.

«Πρέπει να μιλήσουμε στον κόσμο ειλικρινά και ξεκάθαρα. Είναι αναγκαίο για όλη την Ευρώπη. Οι άνθρωποι πρέπει να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται ο ιός και πώς λειτουργούν τα εμβόλια. Πρέπει να δίνουμε αξιόπιστες πληροφορίες στον κόσμο, όπως ότι το εμβόλιο δεν προστατεύει 100%, αλλά μειώνει την εξάπλωση του ιού στην κοινότητα και κυρίως προστατεύει τη ζωή μας από σοβαρή νόσηση. Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε σε όλους».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα