Featured

Από τη Θεσσαλονίκη στον κόσμο – Οι μπάλες που κουδουνίζουν και προσφέρουν ελπίδα

A Ball for All - Ο Ηλίας Μάστορας μιλάει στην Parallaxi για το πρότζεκτ που αλλάζει τις ζωές χιλιάδων παιδιών με οπτική αναπηρία σε όλο τον κόσμο

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
από-τη-θεσσαλονίκη-στον-κόσμο-οι-μπάλ-719495
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Τον Φεβρουάριο του 2018 η Parallaxi είχε «φιλοξενήσει» τον Ηλία Μάστορα, εμπνευστή του πρότζεκτ «A Ball For All» για να μιλήσει για τη δράση που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και είχε καταφέρει να φτάσει τότε σε περισσότερες από 20 χώρες.

Τρία χρόνια αργότερα, οι ειδικές μπάλες για τα παιδιά με οπτική αναπηρία έχουν φτάσει συνολικά σε 178 χώρες του πλανήτη και θα συνεχίσουν να μοιράζουν χαμόγελα και ελπίδα, αφού κάθε χρόνο ο πήχης των προσδοκιών μπαίνει ακόμη ψηλότερα.

Ο Ηλίας Μάστορας περιγράφει στην Parallaxi το πώς γεννήθηκε η ιδέα αυτού του εθελοντικού και αξιέπαινου πρότζεκτ, τους επόμενους στόχους που έχουν τεθεί, αλλά και το δίκτυο που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και έχει δώσει τη δυνατότητα σε τυφλά παιδιά να κοινωνικοποιηθούν ακόμα περισσότερο και να ενταχθούν στο υπόλοιπο σύνολο.

Έτσι ξεκίνησαν όλα

«Η δική μου παρουσία στο χώρο του ποδοσφαίρου τυφλών ξεκινάει από την αρχή του αθλήματος το 1996. Αρχικά ως τερματοφύλακας και στη συνέχεια ως διαιτητής. Το 2016 ήταν μία σημαδιακή χρονιά γιατί ήμουν υπεύθυνος διαιτησίας σε όλο τον κόσμο στο ποδόσφαιρο τυφλών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Τότε γνώρισα τον μικρό Λέανδρο που ήταν 3 ετών για να με βοηθήσει στην αφήγηση ενός παραμυθιού που είχα γράψει. Ο Λέανδρος γεννήθηκε με όραση από μία οικογένεια βλεπόντων. Όταν ήταν 1,5 χρονών εξαιτίας ενός προβλήματος υγείας έχασε την όραση του. Για τη βοήθεια του, του έκανα ως δώρο μία μπάλα που χρησιμοποιούν οι ενήλικες στο ποδόσφαιρο τυφλών. Είναι μια μπάλα πιο βαριά από αυτήν που χρησιμοποιείται στο κανονικό ποδόσφαιρο.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, μπάλα και κείμενο που λέει "SUPPORT UNITY SOLIDARITY"

Εκεί λοιπόν συνειδητοποίησα αυτή την ανάγκη και δημιούργησα την πρώτη μπάλα που είναι πλέον πατενταρισμένη. Είναι μοναδική σε όλο τον κόσμο. Το πιο «μαγικό» σε αυτή την μπάλα είναι ότι δεν πωλείται, αλλά δωρίζεται.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο

Τα περισσότερα παιδιά με οπτική αναπηρία φοιτούν σε γενικά σχολεία. Άρα τι συμβαίνει στο μάθημα της φυσικής αγωγής; Στα υπόλοιπα μαθήματα υπάρχει ο ειδικός παιδαγωγός που βοηθάει το παιδί παράλληλα με τον δάσκαλο. Στο μάθημα της γυμναστικής όμως υπάρχει μόνος ένας δάσκαλος για όλα τα παιδιά. Και αν δεν έχεις και τα εργαλεία συμπερίληψης τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Η μπάλα και στην Ελλάδα και παγκοσμίως “ακουμπάει” σε αυτή την ανάγκη. Γι’ αυτό μέσα σε 3 χρόνια στείλαμε μπάλες σε 178 χώρες που έχουν ήδη πιστοποιηθεί, αριθμός που μπορεί να ανέβει στις 186. Εμείς στέλνουμε όλο το υλικό το οποίο παραλαμβάνετε και διανέμετε εντελώς δωρεάν, αλλά καταγράφουμε μία χώρα όταν μας στείλει πίσω φωτογραφικό υλικό και βίντεο ότι έχουν χρησιμοποιήσει τις μπάλες».

https://www.facebook.com/elias.mastoras.1/posts/10221755836819087

Θέλουν να φτάσουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη

Καθημερινώς στη λίστα του «A Ball For All» προστίθεται και μία νέα χώρα, αλλά ο Ηλίας Μάστορας δε σταματάει να βάζει τον πήχη ψηλότερα.

«Το πρότζεκτ αυτό αγαπήθηκε. Βασιζόμαστε στο τρίπτυχο “Παιδί-Τυφλότητα-Ποδόσφαιρο”. Στην πρώτη παρουσίαση που κάναμε στο Κατάρ ήταν παρών ο Τσάβι. Όλα αυτά τα χρόνια διάσημοι ποδοσφαιριστές, ομάδες και ιδρύματα μας έχουν στηρίξει. Όπως η UEFA με το Ίδρυμα για τα Παιδιά που από τον πρώτο χρόνο μας υποστήριξε με τα προγράμματα που εγκρίνει σε όλο τον κόσμο. Τώρα “τρέχουμε” τη δεύτερη φάση του πρότζεκτ. Την πρώτη φορά απλά μπορείς να δεις και να στηρίξεις κάτι, αλλά το να υποστηριχτεί η δράση για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια είναι κάτι πολύ σημαντικό γιατί πιστοποιεί και το δικό μας έργο.

https://www.facebook.com/elias.mastoras.1/posts/10221857037949052

Στόχος μας αυτή τη χρονιά είναι οι μπάλες να κουδουνίσουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Να φτάσουμε σε κάθε χώρα του κόσμου.

Θέλουμε να κάνουμε ένα ντοκιμαντέρ για τη δράση μας το 2021. Οι μπάλες μας έχουν ταξιδέψει σε εκατοντάδες χώρες, αλλά εμείς όχι και ζηλεύουμε λίγο (γέλια). Ελπίζουμε το καλοκαίρι εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν να κάνουμε παρέμβαση σε μία χώρα. Είμαστε σε επαφή με το FIFA Foundation αλλά δεν ξέρουμε ακόμη εάν θα μας υποστηρίξουν αυτή τη χρονιά. Υπάρχει το πρόγραμμα Erasmus+ Αθλητισμός μέσω του οποίου παίρνουμε χρηματοδοτήσεις και έτσι η Ομάδα Νέων Εθελοντών μας υποστηρίζει είτε σε δράσεις που κάνουμε εδώ στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό σε προσπάθειες που γίνονται για την προώθηση της καμπάνιας. Έχει εγκριθεί για φέτος μία μετακίνηση για το EURO 2021 που δεν διεξήχθη πέρσι. 30 μέλη από την Ομάδα Νέων θα είναι εκεί και ελπίζουμε να κάνουμε τις παρεμβάσεις που θέλουμε τον Ιούνιο στη Βουδαπέστη, ευελπιστώντας φυσικά να διεξαχθούν κανονικά οι αγώνες και εμείς παράλληλα να κάνουμε ανοιχτές δράσεις για όλο τον κόσμο».

https://www.facebook.com/elias.mastoras.1/posts/10221812743321714

Στόχος να βοηθηθούν και άλλα παιδιά στην Ελλάδα

Όσον αφορά τη χώρα μας, η δράση έχει ήδη καταγεγραμμένα 200 σχολεία στα οποία έχουν σταλεί οι ειδικές μπάλες, όμως το ερώτημα που τίθεται είναι αυτός ο πραγματικός αριθμός ή υπάρχουν και άλλα παιδιά που έχουν ανάγκη; Γι’ αυτό το λόγο και στόχος του πρότζεκτ είναι να διαδοθεί ακόμη περισσότερο, ώστε μπάλες να κουδουνίσουν και να σκορπίσουν χαμόγελα σε όλη την Ελλάδα.

«Το πρόγρμμα είναι εγκεκριμένο και πιστοποιημένο για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης στην Ελλάδα τόσο για τα γενικά όσο και για τα ειδικά σχολεία. Το “πακέτο” περιλαμβάνει τη μπάλα, τη μάσκα, ένα παραμύθι το οποίο είναι και σε braille και ένα dvd με ασκήσεις που οι εικόνες περιγράφονται ώστε είτε μία οικογένεια με παιδί με οπτική αναπηρία, είτε βλέποντες να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία. Το κάθε σχολείο μας στέλνει ένα email με τα στοιχεία του και τον αριθμό των παιδιών με οπτική αναπηρία. Εμείς από την πλευρά μας χωρίς να συγκεντρώνουμε προσωπικά δεδομένα στέλνουμε το υλικό δωρεάν σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας. Στη συνέχεια μας δίνουν μία φόρμα αξιολόγησης, γιατί για εμάς αυτό είναι το σημαντικό. Ήδη την περσινή χρονιά διαπιστώσαμε τη μεγάλη αλλαγή που έγινε στα σχολεία ως προς το κομμάτι της συμπερίληψης. Το παιδί με οπτική αναπηρία συμμετείχε περισσότερο από πριν στο μάθημα της φυσικής αγωγής, αλλά πλέον γινόταν και πιο κοινωνικοποιημένο.

Επίσης ενισχύθηκε το κομμάτι της συναίσθησης, δηλαδή να “μπουν” στα ποδοσφαιρικά παπούτσια ενός παιδιού με οπτική αναπηρία να δουν τις δυσκολίες και με αυτό τον τρόπο να αλλάξει η γενικότερη φιλοσοφία μέσα στο ίδιο σχολείο. Έχουμε καταγεγραμμένα 200 σχολεία στην Ελλάδα. Είναι όμως τόσα ή χρειάζονται και άλλα ανάγκη; Δεν υπάρχει μία λίστα του υπουργείου Παιδείας. Εμείς χαρτογραφήσαμε όλη την Ελλάδα. Μακάρι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και άλλα παιδιά σε όλη τη χώρα. Επίσης, κάθε εβδομάδα παίρνουμε αιτήματα από πολλές χώρες του εξωτερικού. Είμαστε ένας εθελοντικός φορέας, άρα όσο πιο γνωστή γίνεται η δράση μας είναι πιο καλό, γιατί θα στείλουμε σε περισσότερα παιδιά υλικό».

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και χαμογελάει

Ο Ηλίας από τη Θεσσαλονίκη και ο Ηλίας από την Αργεντινή

Όταν βλέπεις στις φωτογραφίες και στα βίντεο τα πρόσωπα και τα χαμόγελα των παιδιών που λαμβάνουν τις μπάλες δύσκολα μπορείς να ξεχωρίσεις κάποια στιγμή ως ξεχωριστή. Τι συμβαίνει όμως όταν ο Ηλίας από τη Θεσσαλονίκη «συναντά» τον Ηλία από την Αργεντινή;

«Η κάθε μπάλα έχει τη δική της ιστορία. Τώρα περιμένουμε τις φωτογραφίες από την Κούβα που η μπάλα πήγε μέσω της Ολλανδίας και παρελήφθη από έναν μουσικό ο οποίος θα φτιάξει μάλιστα και ένα κομμάτι σχετικά με τη μπάλα και θα την παραδώσει σε ένα τυφλό παιδί. Στην Κένυα πήγε κάποιος μπάλες επειδή το σπίτι του ήταν πίσω από ένα σχολείο τυφλών σε μία περιοχή της χώρας και διαπιστώσαμε μετά από τον έλεγχο της λίστας μας ότι πριν από δύο χρόνια είχαμε στείλει και εμείς μπάλες. Κάτι σημαίνει αυτό για εμάς. Σκεφτήκαμε μήπως πρέπει να πάμε εκεί για να κάνουμε την παρέμβαση που θέλουμε γιατί το σχολείο αυτό, μόνο το δημοτικό, έχει 300 παιδιά.

https://www.facebook.com/1075623205960206/videos/759404501647828

Στις χώρες της Αφρικής, αλλά και αλλού τα νούμερα των παιδιών με οπτική αναπηρία είναι πάρα πολύ μεγάλα και τα προβλήματα τους δεν αντιμετωπίζονται. Επίσης, στην Αργεντινή στείλαμε κάποιες μπάλες και το παιδί που τις παρέλαβε εκτός του ότι έχει μία πολύ… ποδοσφαιρική φατσούλα, τον λένε επίσης Ηλία. Στη Σιέρα Λεόνε στείλαμε μπάλες για όλα τα παιδιά και για να μας ευχαριστήσουν μία θεατρική ομάδα εκεί, έκανε παρέμβαση σε σχολεία τυφλών. Μακάρι να ήμασταν και εμείς εκεί να χαρούμε με την χαρά τους. Τα βλέπουμε στις φωτογραφίες και τα βίντεο που μας στέλνουν».

Μάθετε περισσότερα για τη δράση

https://www.facebook.com/1075623205960206/videos/363348634711305

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα