Από τον Ιούνιο στον Σεπτέμβριο: Απόψε η «ώρα των μεγάλων ανακοινώσεων»

Το απόγευμα της Τετάρτης παρουσιάζεται το σχέδιο για την τουριστική σεζόν και όχι μόνο.

Parallaxi
από-τον-ιούνιο-στον-σεπτέμβριο-απόψε-η-598041
Parallaxi
Εικόνα Αρχείου Unsplash

Το απόγευμα της Τετάρτης παρουσιάζεται το σχέδιο για την τουριστική σεζόν και όχι μόνο — Οι πληροφορίες για όσα φαίνεται πως έχουν οριστικοποιηθεί και θα παρουσιαστούν από τον πρωθυπουργό

Το κυβερνητικό σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και της εργασίας ενόψει της τουριστικής περιόδου αναμένεται να ανακοινώσει το απόγευμα της Τετάρτης στους πολίτες ο πρωθυπουργός. Το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ακολουθήσει η εξειδίκευση των μέτρων και η παρουσίασή τους από τους αρμόδιους υπουργούς.

Το πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που θα παρουσιαστεί αφορά μία μεταβατική περίοδο από την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά το lockdown έως και το φθινόπωρο, έχοντας στο επίκεντρο τον τουρισμό όχι όμως αποκλειστικά.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τις πληροφορίες το σχέδιο που θα παρουσιαστεί απόψε θα περιλαμβάνει μέτρα επιδότησης του εισοδήματος των εργαζομένων και κίνητρα για αύξηση της απασχόλησης, φορολογικές ελαφρύνσεις τόσο για τον τουρισμό όσο και την εστίαση, αλλά και κίνητρα για την αύξηση της τουριστικής κίνησης. Δρομολογούνται επίσης ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν εισοδήματα λόγω μείωσης των ενοικίων, καθώς και επιδοτήσεις για τους δανειολήπτες που επίσης έχουν πληγεί από την πανδημία.

Οι πρώτες κατευθυντήριες γραμμές του προγράμματος 

Το πρόγραμμα που αναμένεται να ανακοινωθεί και αποτελούσε αντικείμενο επεξεργασίας στα κυβερνητικά γραφεία τις τελευταίες μέρες φαίνεται πως έχει μερικές οριστικοποιημένες κατευθυντήριες γραμμές, μεταξύ άλλων:

Προτεραιότητα στη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης. Σύμφωνα θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα για την επιδότηση των εργαζομένων που θα τεθούν σε καθεστώς περιορισμένης απασχόλησης, έτσι ώστε να καλύπτεται μέρος της απώλειας του εισοδήματός τους. Παράλληλα εξετάζονται μέτρα ενίσχυσης εποχικής απασχόλησης, ενώ έχει τεθεί και αίτημα παράτασης του επιδόματος ανεργίας ενώ για την αύξηση της απασχόλησης σε μεταγενέστερο στάδιο εξετάζονται και άλλα μέτρα, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Υπάρχουν αναφορές για αποφάσεις που αφορούν τη μείωση ΦΠΑ σε καφέ και αναψυκτικά από το 24% στο 13%, μεταφορές και τουριστικό πακέτο με τις ελαφρύνσεις να αφορούν, σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη στο οικονομικό επιτελείο, μόνο την τουριστική σεζόν. Επίσης σύμφωνα με τις πληροφορίες για την τόνωση της τουριστικής κίνησης προγραμματίζεται, μεταξύ άλλων, να διευρυνθούν και να ενισχυθούν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

Άνοιγμα των συνόρων

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε έως τώρα η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο άνοιγμα των συνόρων μέχρι την 1η Ιουλίου 2020 το αργότερο ενώ εξετάζεται παράλληλα το ενδεχόμενο ανοίγματός τους στα μέσα Ιουνίου. Tα σύνορα της χώρας αναμένεται να ανοίξουν σύμφωνα με τις πληροφορίες για την έλευση τουριστών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες που ανήκουν στη Σένγκεν και το Ισραήλ.

Πρωτόκολλα στα αεροπορικά ταξίδια 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το αεροπορικό ταξίδι θα υπόκειται σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τόσο την τήρηση των φυσικών αποστάσεων στα αεροδρόμια και τη χρήση μάσκας σε αυτά και στα αεροσκάφη, όσο και την συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου πριν από το ταξίδι. Ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες δεν θα υπάγονται ούτε σε καραντίνα ούτε θα είναι υπόχρεοι να κάνουν τεστ για τον νέο κορονοϊό.

Το “τρίπτυχο” του σχεδίου

Όπως ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε πρόσφατη ενημέρωση στους πολιτικούς συντάκτες κάνοντας ένα πρώτο, εισαγωγικό σχόλιο σχετικά με το σχέδιο για τον τουρισμό, ανέφερε σχετικά πως «το σχέδιό μας θα καλύπτει όλο το τρίπτυχο: εργασία, φορολογία, ρευστότητα. Για να στηρίξουμε την απασχόληση και το εισόδημα, όσο μπορούμε».

Eπίσης σε συνέντευξή του στον ANT1 ανέφερε πως “όταν έχεις μια οικονομία σαν την ελληνική, που τα άμεσα έσοδά της από τον τουρισμό, είναι περίπου 19 δισεκατομμύρια ευρώ και στο πεντάμηνο έχεις έσοδα κάτω από το 1 δισεκατομμύριο, πραγματικά είσαι στο μηδέν. «Αισιοδοξούμε τώρα, με τα στοιχεία που φαίνεται να υπάρχουν στο υγειονομικό πεδίο, αλλά και με το σχέδιο που θα παρουσιάσουμε, ότι θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για τον τουρισμό. Επομένως, ό,τι κερδίσουμε, θα είναι επιτυχία σε σχέση με αυτό που είχαμε στο μυαλό μας όλοι, κυβέρνηση, εργοδότες, εργαζόμενοι στον χώρο του τουρισμού», συμπλήρωσε.

Λειτουργία ξενοδοχείων 

Πιθανολογείται πως ίσως επιτραπεί το άνοιγμα των εποχικών ξενοδοχείων ακόμα και από τις 15 Ιουνίου ενώ τα δωδεκάμηνης λειτουργίας ξενοδοχεία θα ανοίξουν από την 1η Ιουνίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει σειρά μέτρων για την οικονομική στήριξη του κλάδου του τουρισμού, που περιλαμβάνει τόσο τις μεταφορές, τα ξενοδοχεία αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους κλάδους στην οικονομία της φιλοξενίας και του ταξιδιού.

Να σημειωθεί εδώ πως ο ΣΕΤΕ και οι 13 πανελλήνιες ενώσεις-μέλη του (καταλύματα, τουριστικά γραφεία, οργανωτές εκθέσεων και συνεδρίων, τουριστικά λεωφορεία, αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, ακτοπλοΐα, κρουαζιέρα, γιότινγκ, μαρίνες / λιμάνια, υπαίθριες δραστηριότητες), σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, συνόψιζαν τις θέσεις τους σε τέσσερις άξονες:

Πρώτον, υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας ρεαλιστικά και βιώσιμα, πάντα εντός των υγειονομικών δεσμεύσεων, που να μπορούν να εφαρμοστούν και από μικρές επιχειρήσεις.

Δεύτερον, προγράμματα επιδότησης εργασίας και εργαζομένων για το 2020, ώστε να μπορέσουν να διατηρηθούν θέσεις εργασίας σε ένα περιβάλλον σχεδόν μηδενικών εσόδων.

Τρίτον, μείωση του ΦΠΑ της διαμονής στο 6%, όλης της εστίασης στο 13%, της υπηρεσίας του τουριστικού πακέτου στο 13%, των εγχώριων μεταφορών στο 13% και του θαλάσσιου τουρισμού στο 13%.

Τέταρτον, μη καταβολή προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το 2020 προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Κοινή διακήρυξη 11 ευρωπαϊκών χωρών για επανεκκίνηση της ελεύθερης μετακίνησης

Το μήνυμα πως η ελεύθερη κυκλοφορία και μετακίνηση αποτελεί θεμελιώδες τμήμα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, στέλνουν οι υπουργοί Εξωτερικών 11 κρατών-μελών της ΕΕ με κοινή τους διακήρυξη. Σε τηλεδιάσκεψη που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Κύπρου, της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Μάλτας, της Ισπανίας, της Κροατίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας συζήτησαν τον συντονισμό της προσέγγισής τους προς την κατεύθυνση αποκατάστασης της ελεύθερης κυκλοφορίας και μετακίνησης εντός της ΕΕ, η οποία αποτελεί θεμελιώδη αξία της.

Μεταξύ των τεσσάρων αρχών που συμφώνησαν οι 11 ΥΠΕΞ ήταν και ένα κάλεσμα στις τουριστικές επιχειρήσεις και τους σχετιζόμενους ιδιωτικούς φορείς να λάβουν τις ερχόμενες εβδομάδες τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης προκειμένου να προστατέψουν τους ταξιδιώτες μόλις αποκατασταθεί η ελευθερία κυκλοφορίας και μετακίνησης και εκφράζουν την πεποίθηση ότι αυτό είναι ένα στοιχείο ζωτικής σημασίας για την ανάκτηση της δημόσιας εμπιστοσύνης στις ασφαλείς μετακινήσεις.

*Mε πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, Καθημερινή, ANT1 TV

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα