Αποκλειστικό: Η περιπέτεια του γερμανού φωτογράφου που προσάχθηκε στη Σάμο

Σάλο προκαλεί η ανάρτηση του Manolo Ty, σχετικά με τα όσα βίωσε στη Σάμο,καταγγέλλοντας ότι οι αστυνομικές αρχές του νησιού τον κράτησαν για περισσότερες από επτά ώρες στα κρατητήρια.

Parallaxi
αποκλειστικό-η-περιπέτεια-του-γερμαν-674051
Parallaxi
Πηγή Φωτογραφίας: Facebook

Σάλο έχει προκαλέσει η ανάρτηση του Manolo Ty, γνωστού Γερμανού φωτογράφου, σχετικά με τα όσα βίωσε κατά την παραμονή του στη Σάμο καθώς όπως καταγγέλλει, οι αστυνομικές αρχές του νησιού τον κράτησαν για περισσότερες από επτά ώρες στα κρατητήρια.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, ενώ βρισκόταν στο νησί για να πραγματοποιήσει γυρίσματα για ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση, αστυνομικοί τον προσήγαγαν στο τμήμα ως κατάσκοπο.

Ο Γερμανός φωτογράφος καταγγέλλει τις αστυνομικές αρχές ότι ξεπέρασαν τα όρια καθώς του έκαναν εξονυχιστικό έλεγχο χωρίς την παρουσία δικηγόρου, ενώ προχώρησαν σε κατάσχεση του φωτογραφικού του εξοπλισμού, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να δει ποια αρχεία μπορεί να έχουν παρθεί από αυτόν.

Παράλληλα, ο Manolo Ty, σημειώνει ότι ο γενικός πρόξενος της Γερμανίας ενημερώθηκε άμεσα για το γεγονός ότι δύο συμπατριώτες του δημοσιογράφοι κρατήθηκαν από την αστυνομία χώρας – μέλους της Ε.Ε.

https://www.facebook.com/manolotyofficial/posts/10158876623339224

Το θέμα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στα social media καθώς πολλοί χρήστες καταγγέλλουν ως εξευτελιστική τη συμπεριφορά των ελληνικών αστυνομικών αρχών απέναντι σε έναν φωτογράφο παγκόσμιας φήμης που έχει ζήσει στο Πακιστάν, αλλά «έπεσε» θύμα αστυνομικής αυθαιρεσίας στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: Twitter

Ακόμη και ο ίδιος Manolo Ty με τα σχόλια στην ανάρτηση του στο facebook, απορεί με τη συμπεριφορά που επέδειξαν προς το πρόσωπο του οι αστυνομικές αρχές της Σάμου, καθώς θεωρεί ότι οι τακτικές αυτές δεν παραπέμπουν σε κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά σε ενέργειες που συνήθως χρησιμοποιεί η Τουρκία απέναντι σε δημοσιογράφους και φωτογράφους.

Λίγες ώρες αφότου αφέθηκε ελεύθερος από το αστυνομικό τμήμα της Σάμου ο Manolo Ty μίλησε στην Parallaxi για τα όσα πρωτόγνωρα έζησε δηλώνοντας σοκαρισμένος από την αντιμετώπιση των αστυνομικών αρχών:

«Δεν έχουμε καταλάβει ακόμη και τώρα για ποιο λόγο μας συνέβη όλο αυτό. Μας σταμάτησαν στο δρόμο και αρχικά μας έκαναν εξονυχιστικό έλεγχο και στη συνέχεια μας είπαν ότι πρέπει να τους ακολουθήσουμε στο τμήμα, χωρίς όμως να μας εξηγήσουν τον λόγο γι’ αυτό. Και εκεί οι έλεγχοι που ακολούθησαν ήταν κάτι παραπάνω από αυστηροί καθώς μας πήραν όλο τον εξοπλισμό, έπρεπε να βγάλουμε τα ρούχα μας και όλα αυτά την ώρα που δεν γνωρίζαμε τι συμβαίνει.

Ήμασταν δύο δημοσιογράφοι από τη Γερμανία και ακόμα δύο άτομα τα οποία μας βοηθούσαν στο ντοκιμαντέρ το οποίο γυρνούσαμε στη Σάμο σχετικά με την περιβαλλοντική αλλαγή και το κομμάτι των προσφύγων.

Ίσως θεώρησαν ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί υπήρχε κάποια πολιτική προσπάθεια γύρω από τα όσα κάναμε, όμως σε καμία περίπτωση δεν ισχύει κάτι τέτοιο και αν εστίαζαν πάνω στη δουλειά μας θα το είχαν διαπιστώσει και οι ίδιοι αυτό.

Ζητήσαμε δικηγόρο, αλλά μας αρνήθηκαν. Τότε στείλαμε κάποια μηνύματα έκτακτης ανάγκης σε διάφορες δημοσιογραφικές οργανώσεις και στο AFP που συνεργάζεται με δικηγόρους σε όλο τον κόσμο, όταν δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Ξαφνικά μας πήραν και τα τηλέφωνα, δεν μας άφησαν να έχουμε επικοινωνία ο ένας με τον άλλον, δεν μας έδωσαν ούτε φαγητό. Για 8 ώρες που μας κρατούσαν δεν ξέραμε τι συμβαίνει. Τους ρωτήσαμε αν έχουμε συλληφθεί μας έλεγαν όχι. Τους ζητήσαμε να φύγουμε και μας απαντούσαν ότι δεν μπορούσαν να μας αφήσουν. Άρα, τους λέγαμε γιατί δεν μπορούμε να καλέσουμε δικηγόρο; Και μας είπαν ότι δεν χρειαζόμαστε δικηγόρο καθώς δεν κατηγορούμαστε για κάτι. Τελικά, ήρθαν δύο δικηγόροι, αλλά και εκεί τα πράγματα έγιναν περίεργα, καθώς έκλειναν με δύναμη τις πόρτες, μας κλείδωσαν μέσα σε ένα γραφείο, δεν μας άφησαν να συζητήσουμε μαζί τους.

Δεν πίστευα ποτέ στη ζωή μου ότι θα είχα μία τέτοια αντιμετώπιση σε μία ευρωπαϊκή χώρα. Μου έχει συμβεί πριν χρόνια στο Πακιστάν, αλλά είμαι πραγματικά σοκαρισμένος που κάτι τέτοιο έγινε στην Ελλάδα.

Από ότι μαθαίνω αυτή είναι η αντιμετώπιση των τοπικών αστυνομικών αρχών στους πρόσφυγες που βρίσκονται εδώ. Τους αρνούνται δικηγόρο, μπορεί να πέφτουν θύματα αστυνομικής βίας και δεν τους αντιμετωπίζουν όπως θα έπρεπε. Φυσικά δε σημαίνει ότι όλοι οι Έλληνες αστυνομικοί ή η πλειοψηφία όσων εργάζονται στη Σάμο αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο σε ανάλογα περιστατικά.

Ελπίζουμε ότι αύριο θα καταφέρουμε να φύγουμε για τη Γερμανία, καθώς μετά από όλη την περιπέτεια που περάσαμε, μας κάλεσαν ξανά στο τμήμα για περίπου 4 ώρες χωρίς να ξέρουμε και πάλι για ποιο λόγο συνέβη αυτό».

Επικοινωνήσαμε απόψε με το γραφείο τύπου της αστυνομίας στο Βόρειο Αιγαίο όπου μας απάντησαν ότι οι προσαγωγές έγιναν στο πλαίσιο προληπτικών ελέγχων. Όταν ρωτήσαμε αν υπήρχε κάποια ένδειξη ή στοιχείο που οδήγησε στις προσαγωγές η απάντηση ήταν όχι ο έλεγχος ήταν προληπτικός. Και όταν ρωτήσαμε γιατί παρέμειναν επί επτά ώρες στο τμήμα χωρίς κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο η απάντηση μου μας δόθηκε ήταν πως ο έλεγχος διαρκεί συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το συνεργείο τελικά αποχώρησε από το τμήμα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα