Featured

Άρθρο 5,2 μη αναθεωρητέο: Το μελανό σημείο στο νέο συνταγματικό χάρτη της χώρας

Θλιβερή μέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα.

Parallaxi
άρθρο-52-μη-αναθεωρητέο-το-μελανό-σημεί-518716
Parallaxi

Με εννιά διατάξεις από τις συνολικά 49 που πρότειναν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και αφορούσαν 28 άρθρα του Συντάγματος, η Ολομέλεια της Βουλής σφράγισε χθες το νέο συνταγματικό χάρτη της χώρας.

Οι εννέα συνταγματικές αλλαγές αφορούν:

  1. Διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και αποσύνδεση της από τη πρόωρη διάλυση της Βουλής
  2. Δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στο τόπο διαμονής τους (έλαβε 212 ψήφους)
  3. Κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας για άσκηση δίωξης υπουργών υφυπουργών κοινή πρόταση 274 ΝΑΙ, μηδέν ΌΧΙ, 23 «ΠΑΡΩΝ»
  4. Περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας και προστασία μόνο για κοινοβουλευτικά του καθήκοντα και όχι για ζητήματα ποινικού κώδικα
  5. Κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
  6. Λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία με υπογραφή 500.000 πολιτών
  7. Επιλογή μελών Ανεξάρτητων Αρχών από τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής και όχι από τα 4/5.
  8. Δυνατότητα στη μειοψηφία να συγκροτεί δύο Εξεταστικές Επιτροπές ανά κοινοβουλευτική περίοδο
  9. Εξομοίωση στρατιωτικών με τακτικούς δικαστές

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: ΒΟΥΛΗ: O νέος συνταγματικός χάρτης της χώρας

Ωστόσο, μεταξύ άλλων, χθες κατά την διαδικασία της τροποποίησης του Συντάγματος η ελληνική Βουλή απέρριψε την αναθεώρηση του άρθρου 5 (παράγραφος 2) μην προωθώντας ουσιαστικά τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την απαγόρευση των διακρίσεων πoυ σχετίζoνται και με τoν σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα ή τα χαρακτηριστικά φύλου.

Συγκεκριμένα η αναθεώρηση του Άρθρου 5 παρ. 2- Απαγόρευση διακρίσεων και βάσει φύλου, ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού έλαβε: ΝΑΙ 120, ΟΧΙ 178, ΠΑΡΩΝ 7 και δεν αναθεωρείται.

Στη σημερινή του μορφή -στην οποία και παραμένει- το άρθρο 5 του Συντάγματος αναφέρει:

1. Kαθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Xώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη. 2. Όλοι όσοι βρίσκονται στην Eλληνική Eπικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Eξαιρέσεις επιτρέπονται στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Aπαγορεύεται η έκδοση αλλοδαπού που διώκεται για τη δράση του υπέρ της ελευθερίας. 3. H προσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη. Kανένας δεν καταδιώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο περιορίζεται, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος. **4. Απαγορεύονται ατομικά διοικητικά μέτρα που περιορίζουν σε οποιονδήποτε Έλληνα την ελεύθερη κίνηση ή εγκατάσταση στη Χώρα, καθώς και την ελεύθερη έξοδο και είσοδο σ’ αυτήν. Τέτοιου περιεχομένου περιοριστικά μέτρα είναι δυνατόν να επιβληθούν μόνο ως παρεπόμενη ποινή με απόφαση ποινικού δικαστηρίου, σε εξαιρετικές περιπτώσεις ανάγκης και μόνο για την πρόληψη αξιόποινων πράξεων, όπως νόμος ορίζει. **5. Καθένας έχει δικαίωμα στην προστασία της υγείας και της γενετικής του ταυτότητας. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την προστασία κάθε προσώπου έναντι των βιοϊατρικών παρεμβάσεων.

Δείτε Σχετικά ΕΔΩ

Η συζήτηση για την τροποποίηση του άρθρου 5 άνοιξε τον περασμένο Ιανουάριο όταν πέρασε (σσ η τροποποίηση) από την Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος για προσθήκη σεξουαλικού προσανατολισμού, αναπηρίας, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου. Τότε η τροποποίηση του άρθρου 5 είχε περάσει στην Επιτροπή για την Αναθεώρηση, με ψήφους βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποτάμι.

Όπως ήταν αναμενόμενο η μη αναθεώρηση του άρθρου ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων που κάνουν λόγο για μια θλιβερή μέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα. Ενδεικτικά, ο δικηγόρος και συνήγορος πολιτών και οργανώσεων σε υποθέσεις παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων, Βασίλης Σωτηρόπουλος έγραψε στο facebook:

“178 βουλευτές καταψήφισαν την συνταγματική καθιέρωση της απαγόρευσης διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου. Είναι μια ημέρα ήττας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα. Οι βουλευτές αυτοί παραδέχτηκαν με τον πιο δημόσιο και επίσημο τρόπο ότι δεν εκπροσωπούν όλους τους πολίτες και δεν ενδιαφέρονται για την ίση μεταχείριση των πολιτών, αλλά αντίθετα επικροτούν τις διακρίσεις και προτίθενται να υποδεχθούν νομοθετικές προτάσεις που τις εμβαθύνουν, γιατί αυτό σημαίνει το άρθρο που καταψήφισαν: φρένο στον νομοθέτη…” (δείτε την ανάρτηση ολοκληρωμένη ΕΔΩ).

Από την άλλη ο Αντώνης Ρέλλας αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του στο facebook “…178 ΟΧΙ πήρε η πρόταση αναθεώρησης του Άρθρου 5,2 του Συντάγματος για τη προσθήκη του φύλου, της αναπηρίας, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας και των χαρακτηριστικών φύλου. Σας ευχαριστούμε θερμά που μας θεωρείτε ανάξιους/ες/α για προστασία από τις διακρίσεις.” (δείτε την ανάρτηση ολοκληρωμένη ΕΔΩ).

Να σημειωθεί πως ρόλο στις νέες αναθεωρητέες διατάξεις που εγκρίθηκαν μετά από ψηφοφορία, είχε η κυβερνητική πλειοψηφία που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και αριθμεί 158 βουλευτές. Κατά την ψηφοφορία η ΝΔ απέρριψε όλες τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση υπερψήφισε τη κοινή πρόταση που είχε καταθέσει μαζί με τη ΝΔ για την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας σε ό,τι αφορά την ποινική ευθύνη υπουργών καθώς και τις δύο ξεχωριστές προτάσεις, τη δική της και της ΝΔ για τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία. ΌΧΙ είπε ο ΣΥΡΙΖΑ στις δύο προτάσεις της ΝΔ που αφορούν τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας εδώ 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα