Η αθλητική επανάσταση του 2021

Η πρωτότυπη διαμαρτυρία που ετοιμάζεται στη Θεσσαλονίκη ανήμερα της 25ης Μαρτίου, οι δυσκολίες των αθλητικών ακαδημιών κατά τη διάρκεια της καραντίνας, αλλά και ο διαφορετικός ρόλος που διαδραματίζουν.

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
η-αθλητική-επανάσταση-του-2021-455572
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Σε απόγνωση βρίσκονται σύλλογοι, παιδιά και γονείς σε όλη τη χώρα από το παρατεταμένο lockdown που έχει προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στον αθλητισμό και ειδικότερα τις ακαδημίες που αν και προετοιμάστηκαν για την έναρξη της σεζόν με όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας μπήκαν ξανά στον «πάγο» ακολουθώντας την μοίρα των σχολείων.

Νεαροί αθλητές δεν μπορούν πλέον να κάνουν αυτό που αγαπάνε, χάνοντας ακόμη μία διέξοδο από την ρουτίνα της καθημερινότητας και τον εγκλεισμό τους στο σπίτι.

Την ίδια ώρα, γυμναστές, προπονητές και το υπόλοιπο προσωπικό που εργάζεται σε αθλητικούς χώρους και συλλόγους της χώρας αντιμετωπίζουν βιοποριστικά προβλήματα.

Όπως επισημαίνουν πολλοί εξ’ αυτών το ζήτημα πλέον είναι και ψυχολογικό καθώς δεν είναι σε θέση να απαντήσουν στις ερωτήσεις των παιδιών που με αγωνία περιμένουν να επιστρέψουν στους αγωνιστικούς χώρους για να αθληθούν και πάλι.

Οι ακαδημίες της χώρας, όπως και στο σύνολο του ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, έχει γίνει τους τελευταίους μήνες «μπαλάκι» μεταξύ της Πολιτείας και των ειδικών, αφού υπάρχει αδιαφορία για την κατάρτιση ενός σχεδίου που δεν θα οδηγήσει ακόμη μία σεζόν στο να ρίξει αυλαία άδοξα, αν και με τα έως τώρα δεδομένα αυτό φαντάζει δύσκολο να αποτραπεί.

Μέσα στο κλίμα αυτό, η Ένωση Αθλητικών Κέντρων Ελλάδος στέλνει το μήνυμα της για την Αθλητική Επανάσταση του 2021 προετοιμάζοντας για την Πέμπτη 25 Μαρτίου περίπατο διαμαρτυρίας στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.

Από τις 12:00 έως τις 14:00 καλεί τα μέλη των αθλητικών συλλόγων, ανεξαρτήτως αθλήματος, να φορέσουν την ενδυμασία της ομάδας τους και να περπατήσουν στην παραλία κρατώντας τις μπάλες τους.

Μάλιστα, σημειώνουν ότι δε θα δοθεί κάποιο συγκεκριμένο σημείο εκκίνησης, ώστε να αποφευχθούν οι μεγάλες παρέες και τα πηγαδάκια, και να τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας, όπως ορίζει ο νόμος.

Έναν νόμο, που όπως υπογραμμίζουν, τον σέβονται απολύτως όλο αυτό το διάστημα, όμως οι ίδιοι δεν έχουν δει ακόμη κάποια ανταπόκριση.

Επί πέντε μήνες, γονείς, παιδιά, εργαζόμενοι, προπονητές βλέπουν τις αθλητικές ακαδημίες κλειστές με τις απώλειες να είναι πολλές.

Διαταραχή της ψυχικής υγείας των παιδιών που έχουν γίνει υποχείρια της τεχνολογίας, γονείς σε απόγνωση, αθλητικό πισωγύρισμα για αθλητές ανδρικών και γυναικείων τμημάτων, οικονομική καταστροφή για εργαζόμενους του αθλητικού χώρου που πέντε μήνες δεν έχουν στήριξη από πουθενά, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Ένωση Αθλητικών Κέντρων Ελλάδος.

Αίτημα τους, είναι η επαναλειτουργία των ακαδημιών και των αθλητικών χώρων. Σε μία ημέρα σημαδιακή, όπως η 25η Μαρτίου, οι άνθρωποι του κλάδου διεκδικούν την ελευθερία του αθλητισμού, της δουλειάς, της επιβίωσης, των αθλητών.

Προτάσεις για ασφαλή λειτουργία των ακαδημιών

Η Ένωση Αθλητικών Κέντρων Ελλάδος με επιστολή της προς το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στις 11 Ιανουαρίου του 2021 κατέθεσε σειρά προτάσεων για την ασφαλή λειτουργία των ακαδημιών που μεταξύ άλλων περιλάμβανε:

  • Προπονήσεις σε ανοιχτά γήπεδα με ατομικό ιδιωτικό εξοπλισμό (μπάλα/σχοινάκι/λάστιχο ενδυνάμωσης)
  • Τέσσερις ασκούμενοι με έναν προπονητή και απόσταση πάνω από 2 μέτρα
  • Οι αθλητές να καταφτάνουν φορώντας μάσκα με ατομικό αντισηπτικό και νερό
  • Να μην υπάρχει χρήση αποδυτηρίων
  • Να μην γίνεται χρήση δημόσιας τουαλέτας
  • Να μην υπάρχει τελικό παιχνίδι, παρά μόνο ατομική προπόνηση φυσικής κατάστασης και τεχνικής
  • Η προπόνηση να διαρκεί 45 λεπτά
  • Να υπάρχει κενός χρόνος 15 λεπτών ανάμεσα στα γκρουπ των αθλητών
  • Απολύμανση σε πάγκους και σημεία επαφής μετά από κάθε γκρουπ
  • Θερμομέτρηση κατά την είσοδο

Η ημερομηνία της επιστολής μόνο τυχαία δεν ήταν καθώς εκείνη την ημέρα τα παιδιά επέστρεφαν στις σχολικές αίθουσες, με τους ανθρώπους του αθλητισμού να αναρωτιούνται πώς γίνεται 20 και περισσότερα παιδιά να συνυπάρχουν σε κάθε σχολική αίθουσα. Κατανοούν ότι ο αντίλογος λέει ότι η εκπαίδευση είναι στην εθνική λίστα προτεραιοτήτων πάνω από τον αθλητισμό, αλλά οι επιστήμονες παγκοσμίως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις καταστροφικές ψυχολογικές συνέπειες του εγκλεισμού στα παιδιά και τις ευεργετικές ιδιότητες του αθλητισμού που είναι σε θέση να τις ανακουφίσουν.

Αφήνει ανοιχτό παράθυρο ο Αυγενάκης

Από τη στιγμή που Λ. Αυγενάκης και ΓΓΑ κατάφεραν να πείσουν τους λοιμωξιολόγους να δώσουν το πράσινο φως για την επανεκκίνηση στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα το βάρος πλέον πέφτει στην επαναλειτουργία των ακαδημιών.

Η απόφαση βέβαια για κάτι τέτοιο συνδέεται και με το ζήτημα της επιστροφής των μαθητών στη δια ζώσης εκπαίδευση.

Εφόσον, Επιτροπή και υπουργείο Παιδείας δώσουν το πράσινο φως για να συμβεί αυτό, τότε στο επίκεντρο θα μπει και το ζήτημα των ακαδημιών, ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια και να μην επιβαρύνουν την επιδημιολογική πορεία της χώρας.

Δεν μένουν με σταυρωμένα χέρια

Οι αθλητικές ακαδημίες πάντως έχουν προσαρμοστεί και αυτές στα νέα δεδομένα και έχουν φροντίσει να διατηρήσουν δίαυλο επικοινωνίας με τους μικρούς αθλητές.

Μέσω διαδικτύου διοργανώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα συναντήσεις που αφορούν όχι μόνο θέματα εκγύμνασης, αθλητισμού και διατροφής κατά την διάρκεια της καραντίνας, αλλά και ευρύτερα κοινωνικά θέματα (μπούλινγκ, σεξουαλική παρενόχληση, συναισθηματική νοημοσύνη, κ.α).

Άλλωστε, πέρα από τη δημιουργία καλών αθλητών, στόχος των συλλόγων είναι η δημιουργία καλών ανθρώπων για την κοινωνία, που θα σέβεται ο ένας τον άλλον μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους.

Με την ευχή λοιπόν τα γήπεδα και οι αθλητικοί χώροι να γεμίσουν και πάλι παιδικές φωνές και χαμόγελα δίνοντας την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα