Η ατυχία του Κωνσταντίνου Ζέρβα
Με την απόσταση ασφαλείας των 500 χιλιομέτρων, ένας Θεσσαλονικιός δημοσιογράφος που άφησε την πόλη για αναζήτηση μιας άλλης ζωής στην Αθήνα, κρίνει την πορεία της δημαρχίας Ζέρβα και της πόλης.
Με την απόσταση ασφαλείας των 500 χιλιομέτρων, ένας Θεσσαλονικιός δημοσιογράφος που άφησε την πόλη για αναζήτηση μιας άλλης ζωής στην Αθήνα, κρίνει την πορεία της δημαρχίας Ζέρβα και της πόλης.
Λέξεις: Κώστας Κουκουμάκας
Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας εκλέχτηκε δήμαρχος Θεσσαλονίκης κερδίζοντας στον δεύτερο γύρο τον Νίκο Ταχιάο. Ο τελευταίος είχε κάνει τα πάντα για να χάσει – έφτασε στο σημείο να τηλεφωνήσει, παραμονές των δημοτικών εκλογών, σε αθλητικό ραδιόφωνο της πόλης, παριστάνοντας τον αγανακτισμένο Παοκτσή που θέλει να συκοφαντήσει τον Ταχιάο – δηλαδή τον εαυτό του. Είχε χάσει την ψυχραιμία του, ήταν επόμενο να χάσει και τις εκλογές. Η ομάδα του διαλύθηκε, ο ίδιος απέτυχε επίσης να εκλεγεί βουλευτής και εν τέλει διορίστηκε πρόεδρος της Αττικό Μετρό. Ο διάβολος κρύβεται στη σημειολογία.
Ζω στην Αθήνα δύο χρόνια και τρεις μήνες. Δεν γνωρίζω αν ο δήμαρχος Ζέρβας καθαρίζει τα πεζοδρόμια ή αν αλλάζει τις λάμπες στους φανοστάτες. Δεν αμφισβητώ ότι το κάνει, αν και για να λύσει καθημερινά ζητήματα χρειάζεται, λόγω της ανωμαλίας του εκλογικού νόμου, τη συναίνεση δημοτικών συμβούλων πέραν της δικής του ομάδας. Το πρόβλημα είναι ότι στον Ζέρβα χρεώνεται ταύτιση με την κυβέρνηση σε όλα τα θέματα της Θεσσαλονίκης. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του μετρό, για το οποίο ελήφθη η τρελή απόφαση για απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων στον σταθμό Βενιζέλου.
Τον περασμένο Απρίλιο η δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης προσπάθησε να κάνει μια εκπομπή με θέμα τη Δικαιοσύνη. Ένας από τους καλεσμένους ήταν ο πρώην δήμαρχος Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης στο δημοτικό ταμείο. Θα μπορούσε να ήταν μια δημοσιογραφική επιτυχία – οι «κακοί» έχουν πάντα ενδιαφέρον. Το αποτέλεσμα ήταν το αντίθετο. Χωρίς κανέναν δημοσιογραφικό αντίλογο, ο Παπαγεωργόπουλος προσπάθησε να ξεπλύνει μια ιστορία που πλήγωσε την πόλη. Η δημοτική τηλεόραση τυπικά λειτουργεί ανεξάρτητα από τον δήμαρχο. Ο Ζέρβας έχει αστική ανατροφή και καλές προθέσεις. Η συνέντευξη Παπαγεωργόπουλου, όμως, ελήφθη ως αποδοχή των πιέσεων από φαντάσματα του παρελθόντος, τα οποία επανεμφανίστηκαν στο δημαρχείο.
Η ατυχία του Ζέρβα είναι πως διαδέχθηκε τον Γιάννη Μπουτάρη, κάτι που φροντίζει να το υπενθυμίζει με κάθε τρόπο. Ματαίωσε έργα και πρωτοβουλίες της προηγούμενης διοίκησης και απαξιώνει όσα –λίγα ή πολλά – έκανε ο Μπουτάρης. Η περιβόητη συνέντευξή του Ζέρβα στην «Καθημερινή» αμέσως μόλις εκλέχθηκε δήμαρχος, ήταν «αφιερωμένη» στον προηγούμενο δήμαρχο. Η Νέα Δημοκρατία ενοχλήθηκε. Λίγες μέρες μετά, στις 14 Οκτωβρίου, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επισκέφτηκε το δημαρχείο, πιθανώς για επανα-συσπείρωση του ακροατηρίου. Κι έπειτα είναι πάλι η βασανιστική σημειολογία. Την ίδια μέρα ο Δήμος εξέδωσε δελτίο Τύπου, ενημερώνοντας για την αποκατάσταση των προτομών των Μακεδονομάχων που ήταν τοποθετημένες απέναντι από την Παναγία Αχειροποίητο. Ήταν μια από τις ενέργειες των πρώτων ημερών της νέας διοίκησης.