Η χαμένη, αρχαία μεγαλούπολη των ΗΠΑ
Ο οικισμός της Cahokia ήταν διάσημος για τις μάχες και τα πάρτι που διαρκούσαν για μέρες.
#Cahokia refers to the location where Mississippian culture thrived before European explorers landed in the Americas. https://t.co/rVH9pkMuTP #NAHeritage pic.twitter.com/U6BgfBJlWw
— World History Encyclopedia (@whencyclopedia) November 27, 2018
Πριν από χίλια χρόνια, ο οικισμός του Μισισιπή – σε μία τοποθεσία κοντά στη σύγχρονη αμερικανική πόλη του St Louis, στο Μιζούρι – ήταν διάσημος για τις μάχες και τα πάρτι που διαρκούσαν για μέρες.
Πλήθος κόσμου στριμωχνόταν σε τεράστιες πλατείες, ποτά με καφεΐνη περνούσαν από χέρι σε χέρι, το πλήθος στοιχημάτιζε, καθώς οι αθλητές πετούσαν δόρατα και πέτρες.
Τα πράγματα είναι πιο ήσυχα αυτές τις μέρες στη Cahokia. Αλλά οι πανύψηλοι, χωμάτινοι τύμβοι εκεί υποδηλώνουν την κληρονομιά της μεγαλύτερης προκολομβιανής πόλης βόρεια του Μεξικού. Ένα κοσμοπολίτικο “μπέρδεμα” γλώσσας, τέχνης και πνευματικής ζύμωσης.
All that is left of an early pre-Columbian Native American city – Monks Mound at Cahokia Cahokia Mounds State Historic Site, Collinsville, IL pic.twitter.com/1eTpqO3Zzy
— F J Bering (@FJ_B_) April 13, 2018
Ο πληθυσμός της Καχόκια μπορεί να αυξήθηκε σε 30.000 άτομα στην ακμή της το 1050 μ.Χ., καθιστώντας την εκείνη την εποχή μεγαλύτερη από το Παρίσι.
Η τεράστια πόλη δεν είχε μόνιμη αγορά, ανατρέποντας τις παλιές αντιλήψεις ότι το εμπόριο είναι η οργανωτική αρχή πίσω από κάθε αστική πόλη.
«Η Cahokia ήταν στην πραγματικότητα ένα πολιτιστικό κέντρο και όχι εμπορικό. Αυτό είναι που με κάνει να μπερδεύομαι. Συνεχίζω να αναρωτιέμαι “που έκαναν εμπόριο;”, “ποιος έβγαζε λεφτά;”» αναφέρει η Annalee Newitz στο πρόσφατο βιβλίο της Four Lost Cities: A Secret History of the Urban Age.
«Η απάντηση είναι ότι δεν ήταν εμπορικό κέντρο και δεν ήταν αυτός ο λόγος που έχτισαν τον χώρο»
Cahokia Mounds State – USA https://t.co/Wxtp5HLchu
Cahokia Mounds, some 13 km north-east of #StLouis, #Missouri, is the largest pre-Columbian settlement north of Mexico…
5 photos.#CahokiaMounds #VS #USA #worldheritage #Unesco #werelderfgoed #travel #tourism #Collinsville pic.twitter.com/7A444c4VlY
— tineke fieggen (@fieggentrio) September 19, 2020
Η Newitz δεν είναι η μόνη που εκπλήσσεται. Οι υποθέσεις ότι το εμπόριο είναι το κλειδί για την αστική ζωή διαμόρφωσαν από καιρό μια δυτική άποψη για το παρελθόν, εξηγεί ο αρχαιολόγος Timothy Pauketat, ο οποίος έχει μελετήσει την Cahokia για δεκαετίες.
«Είναι σίγουρα μια προκατάληψη που επηρέασε παλαιότερους αρχαιολόγους», είπε.
Κατά την ανασκαφή πόλεων στη Μεσοποταμία, οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία ότι το εμπόριο ήταν η οργανωτική αρχή πίσω από την ανάπτυξή τους και στη συνέχεια έστρεψαν τον ίδιο φακό στις αρχαίες πόλεις σε όλο τον κόσμο.
Save the date! Archeologist and author Bill Iseminger joins us from Cahokia Mounds State Historic Site. This program will uncover the cultural traditions as well as the rise and demise of the largest prehistoric settlement north of Mexico. https://t.co/ayTEEeKCOL pic.twitter.com/4AY8c9nfxI
— WillCoForestPreserve (@WillCoForests) November 2, 2018
«Οι άνθρωποι πίστευαν ότι αυτή πρέπει να είναι η βάση για όλες τις πόλεις», είπε ο Pauketat.
Όμως, κάτι τέτοιο δεν βρέθηκε στη Cahokia, το οποίο ο Pauketat πιστεύει ότι μπορεί αντ’ αυτού να είχε καταληφθεί ως ένα μέρος για να γεφυρωθεί ο κόσμος των ζωντανών και των νεκρών. Για πολλούς πολιτισμούς με ρίζες στην αρχαία Cahokia, “το νερό είναι αυτό το φράγμα μεταξύ του κόσμου των ζωντανών και του κόσμου των νεκρών”, είπε ο Pauketat. Η Cahokia μπορεί να χρησίμευε ως ένα είδος πνευματικού σταυροδρόμι.
«Είναι μια πόλη που χτίστηκε για να διασχίζει νερό και ξηρή γη», είπε ο Pauketat.
Ζωντανοί κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στα πιο ξηρά σημεία, ενώ ταφικοί τύμβοι υψώνονταν σε πιο υγρά μέρη. Οι σαρώσεις Lidar της τοποθεσίας έχουν αποκαλύψει υπερυψωμένα μονοπάτια που συνδέουν τις «γειτονιές» των ζωντανών και των νεκρών, φυσικούς διαδρόμους που κυριολεκτικά ένωναν τα βασίλεια.
Και αν η ζωή στην κορυφή των δύο κόσμων ακούγεται μάλλον σκοτεινή, οι κάτοικοι της Cahokia φαίνεται να έχουν δει την πατρίδα τους ως ένα εορταστικό μέρος. Στο Four Lost Cities, η Newitz γράφει ότι οι σχεδιαστές της Cahokia κατασκεύασαν δομές και δημόσιους χώρους αφιερωμένους εξ’ ολοκλήρου για μαζικές συγκεντρώσεις.
Βέβαια το πιο εντυπωσιακό ήταν το Grand Plaza 50 στρεμμάτων, όπου πάνω από 10.000 άνθρωποι μπορούσαν να συγκεντρωθούν για εορτασμούς σε έναν μνημειώδη χώρο που πλαισιωνόταν από χωμάτινες πυραμίδες.
Cahokia was a thriving Native American metropolis from 1050CE to about 1300CE, when it was mysteriously abandoned. It’s a sacred site with many mounds and a solar-aligned wood henge. We were thrilled to visit and experience its energy. #AncientAmerica #Cahokia pic.twitter.com/fqg7QJ3ifl
— Kiki Dombrowski (@KikiD333) May 15, 2019
«Είναι δύσκολο να συλλάβει κανείς την ένταση και το μεγαλείο ενός γεγονότος όπως αυτό», είπε ο Pauketat.
Για μέρες, φαγητό και ποτό μεταφέρονταν στην πόλη, όπου μια φάλαγγα μαγείρων τάιζε τους ανθρώπους που κατέφταναν για τις γιορτές.
Οι πανύψηλοι στύλοι που επενδύουν το Grand Plaza μπορεί να πρόσφεραν ένα άλλο θέαμα αθλητικής χάρης, είπε ο Pauketat. Φαντάζεται ότι οι άντρες μπορεί να σκαρφάλωσαν στους στύλους ή να έδεσαν τους εαυτούς τους για υψηλούς, αερομεταφερόμενους χορούς, ένα τελετουργικό που εξακολουθεί να υπάρχει σε ορισμένα μέρη των Μάγια της Μεσοαμερικής.
The History Of The #Cahokia Mounds And Why You Should Visit This Great Native American City https://t.co/Pyt0AxktIv pic.twitter.com/bRR5k8sxnt
— APANB (@APANB_AAPNB) July 25, 2021
«Στην τελετή της Μεσοαμερικανικής Αμερικής, έχετε τοποθετήσει αυτά τα μεγάλα, ψηλά κοντάρια κυπαρισσιού και τέσσερις τύπους που ντύνονται σαν πουλιά και πετούν γύρω από αυτούς τους στύλους», είπε. «Έχουμε αυτούς τους πόλους στο Cahokia».
Όταν τελείωναν τα πάρτι, οι κάτοικοι της Cahokia παρέσυραν τα απόβλητα σε λάκκους που τώρα χρησιμεύουν ως “έκθεση” για το τι έφαγαν και έπιναν οι πολίτες μαζί. Πριν από μια δεκαετία, οι αρχαιολόγοι βρήκαν στην Cahokia ένα είδος πουρναριού, γνωστό ως yaupon, που είναι το μόνο φυτό με καφεΐνη εγγενές στη Βόρεια Αμερική.
1000 years ago in what is now southwestern Illinois, #Cahokia was a city with 20,000 people – what happened to it? https://t.co/WqkwK3p5AP pic.twitter.com/CYfQAmWCJZ
— AmericasMostHaunted (@amhaunted) April 25, 2021
Σήμερα, η τοποθεσία της αρχαίας Cahokia διατηρείται ως Cahokia Mounds State Historic Site, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco όπου οι αρχαιολογικές εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Εβδομήντα από τους αρχικούς λόφους προστατεύονται εκεί και μια μακριά σκάλα οδηγεί στην κορυφή του Monks Mound, με θέα στην Grand Plaza. Μαζί με ηχητικούς οδηγούς, οι επισκέπτες περπατούν σε μονοπάτι 10 χιλιομέτρων που διασχίζει λιβάδια, δάση και υγροτόπους.
Η σύγχρονη ζωή δεν είναι μακριά: η Cahokia πλαισιώνεται από μια μεσοαμερικανική εξάπλωση αυτοκινητοδρόμων και προαστίων. Αλλά δεν ήταν αυτό που τερμάτισε τη συναρπαστική ιστορία του Cahokia.
Τελικά, οι κάτοικοι απλώς επέλεξαν να αφήσουν την πόλη τους πίσω, φαινομενικά ωθούμενοι από ένα μείγμα περιβαλλοντικών και ανθρώπινων παραγόντων, όπως το μεταβαλλόμενο κλίμα που ακρωτηρίασε τη γεωργία, την καταιγιστική βία ή τις καταστροφικές πλημμύρες.
Όταν οι Ευρωπαίοι αντιμετώπισαν για πρώτη φορά τα αξιοσημείωτους υψώματα στη Cahokia, είδαν έναν χαμένο πολιτισμό, εξηγεί η Newitz στο Four Lost Cities. Αναρωτήθηκαν αν κάποιοι μακρινοί είχαν χτίσει την πόλη και μετά εξαφανίστηκαν, παίρνοντας μαζί τους τη λαμπρή κουλτούρα.
Αλλά οι κάτοικοι της Cahokia, φυσικά, δεν εξαφανίστηκαν. Απλώς έφυγαν, και μαζί τους η επιρροή εξαπλώθηκε σε μακρινά μέρη, όπου μερικές από τις πιο αγαπημένες τους ασχολίες αγαπιούνται μέχρι σήμερα.
Το yaupon που τους άρεσε να πίνουν επιστρέφει ως ένα βιώσιμο, τοπικό τσάι που μπορεί να συγκομιστεί από το δάσος. Όμως είναι κάτι περισσότερο απ’ αυτό. Οι κάτοικοι λάτρευαν να υποχωρούν με καλό barbecue και αθλητικά γεγονότα, ένας συνδυασμός που σημείωσε η Newitz, είναι εμφανής σε όλους σχεδόν τους σύγχρονους Αμερικάνους.
Πηγή: BBC