Featured

Covid-19 και ψυχική υγεία: Πώς να τονώσεις τον οργανισμό σου εάν νόσησες

Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και με αντιφλεγμονώδεις δράσεις μπορούν να βοηθήσουν.

Parallaxi
covid-19-και-ψυχική-υγεία-πώς-να-τονώσεις-τον-754786
Parallaxi

corona

Λέξεις: Κωνσταντίνα Καραβίτη

Ο κορoνοϊός εξακολουθεί να ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους. Παρά το γεγονός ότι έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τότε που εξαπλώθηκε ο ιός στον πλανήτη, χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να μολύνονται καθημερινά.

Υπάρχουν περισσότερα από 174 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και σχεδόν 4 εκατομμύρια θάνατοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αν και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα πραγματικά είναι πολύ περισσότερα.

Αρκετά από τα άτομα αυτά, παρόλο που έγιναν καλά από τον COVID-19, φέρουν κάποιες παρενέργειες που μπορούν να διαρκέσουν μέρες, εβδομάδες ή ακόμα και μήνες. Μια από τις πιο σοβαρές από αυτές είναι η λεγόμενη «ψυχική ομίχλη», ένα πρόβλημα που προκαλεί απώλεια μνήμης, δυσκολία στη συγκέντρωση καθώς και σύγχυση ή κόπωση όταν προσπαθεί κάποιος να σκεφτεί ή να εξετάσει μια συγκεκριμένη κατάσταση.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτή την «ψυχική ομίχλη» παρουσιάζουν προβλήματα τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Σύμφωνα με την Δρ. Uma Naidoo, από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, αυτό που ανακαλύπτουν οι άνθρωποι είναι ότι δεν μπορούν να συμβαδίσουν και πρόκειται για κάτι πολύ ενοχλητικό.

Επίσης προειδοποιεί ότι τα προβλήματα ψυχικής ομίχλης είναι τα πιο διαδεδομένα αυτή τη στιγμή.

Διατροφή που βοηθάει τον εγκέφαλο

Τα καλά νέα όμως είναι ότι η κατάσταση αυτή είναι αναστρέψιμη και ότι τρώμε μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας οποιουδήποτε ατόμου. Η σωστή διατροφή είναι άκρως σημαντική καθώς υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου μας κι αυτό είναι γεγονός.

Γι’ αυτό τον λόγο, η Naidoo μας συμβουλεύει σχετικά με τις τροφές που μπορούν να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τη μνήμη μας και να λύσουμε αυτό το πρόβλημα της ομίχλης του εγκεφάλου. Το πρώτο είναι η κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε λουτεολίνη: αυτά τα φλαβονοειδή συναντώνται στις αγκινάρες, πιπεριές, φρέσκο δυόσμο ή μαϊντανό, μεταξύ πολλών άλλων τροφίμων. Είναι αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες και βοηθά στη μείωση της ψυχικής σύγχυσης.

Η Uma Naidoo επίσης έχει γράψει ένα βιβλίο που λέγεται «Αυτός είναι ο εγκέφαλος σου στο φαγητό» και σε αυτό προτείνει να ακολουθούμε μια αντιφλεγμονώδη διατροφή. Δηλαδή, να τρώμε φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα όπως ξηροί καρποί, σολομό ή ελαιόλαδο σε καθημερινή βάση. Η γιατρός επισημαίνει ότι «η φλεγμονή είναι η βάση πολλών καταστάσεων ψυχικής υγείας και εκεί είναι που το φαγητό καθίσταται άκρως σημαντικό».

Τροφή για τη μνήμη

Άλλη μια πολύ καλή συμβουλή της είναι η κατανάλωση τροφών πλουσίων σε βιταμίνη C και φολικό οξύ. Πρόκειται για μια βιταμίνη που συναντάται σε μεγάλες ποσότητες σε φρούτα όπως τα ακτινίδια ή τα πορτοκάλια αλλά και στις κόκκινες πιπεριές. Από την άλλη, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι ή το λάχανο είναι πλούσια σε φολικό οξύ και είναι καλή ιδέα να τα προσθέσουμε στη διατροφή μας.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με άλλες τροφές όπως ο καφές και το πράσινο τσάι.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν αποδείξει τα οφέλη τους για το ανθρώπινο σώμα και, μάλιστα, συνιστώνται ευρέως σε δίαιτες απώλειας βάρους. Επιπλέον, λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους, η κατανάλωση τους σε μέτριες ποσότητες είναι πολύ ευεργετική όταν πρόκειται για την αποφυγή ψυχικής σύγχυσης.

Σύμφωνα με την Δρ. Naidoo δεν χρειάζεται να τρώμε ένα από αυτά τα τρόφιμα κάθε μέρα.

Το ιδανικό είναι να αναμειγνύουμε αρκετά από αυτά στα γεύματα όπως για παράδειγμα, εάν σε ένα μενού στο οποίο έχουμε ψητό σολομό με γαρνιτούρα λαχανικά και μια σαλάτα προσθέσουμε λίγο λεμόνι και ένα ακτινίδιο για γλυκό, θα έχουμε ένα ιδανικό πιάτο.

Συνοψίζοντας, η ίδια τονίζει ότι αυτό το πρόβλημα ψυχικής υγείας πρέπει να ληφθεί ως ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που πρέπει να εφαρμόζεται καθημερινά και, σε περίπτωση που το παραληφθεί μια φορά, αυτό διορθώνεται καθώς την επόμενη μέρα μπορούμε να μπούμε και πάλι στον σωστό δρόμο.

Τέλος, η γιατρός διαβεβαιώνει ότι ο μέσος χρόνος για να παρατηρηθεί βελτίωση είναι μεταξύ δύο εβδομάδων και ενός μήνα μετά την έναρξη της διαδικασίας.

*με πληροφορίες από El Confidencial

Δείτε επίσης…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα