COVID-19: Η κατάσταση στην Ευρώπη και τον κόσμο
Οι εξελίξεις και όλα τα νεότερα μέχρι αυτή την ώρα.
Μια μικρή σταθερότητα στην Ιταλία δίνει μια ελπίδα μαζί με την άρση των περιορισμών στην Κίνα.
Η Ιταλία Διακρίνει «Ένα Φως Στην Άκρη Του Τούνελ»
Η Ιταλία, την οποία έχει γονατίσει η μάστιγα του κορονοϊού, κατέγραψε σήμερα μια δεύτερη συνεχή μείωση της αύξησης στον αριθμό των νεκρών και των θετικών κρουσμάτων, δίνοντας συγκρατημένες ελπίδες για επιβράδυνση της πανδημίας έστω και αν η χερσόνησος πέρασε το όριο των 6.000 νεκρών.
«Δεν είναι ακόμη η στιγμή να μιλάμε για νίκη, αλλά βλέπουμε ένα φως στην άκρη του τούνελ», σχολίασε με ένα αμυδρό χαμόγελο ο Τζούλιο Γκαλέρα, ο υπεύθυνος για την Υγεία της περιφερειακής κυβέρνησης της Λομβαρδίας, στον βορρά, της πλέον πληγείσας στη χώρα, με 28.761 κρούσματα και 3.776 θανάτους.
Σύμφωνα με τον απολογισμό σε εθνικό επίπεδο απόψε το βράδυ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε σε 4.789, έναντι 6.557 το Σάββατο. Έκανε λόγο για 601 νέους θανάτους που έχουν σχέση με τον κορονοϊό, δηλαδή 6.077 από την αρχή της επιδημίας.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, και ο πρόεδρος του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας (ISS) Σίλβιο Μπρουσαφέρο απέφυγε κάθε θριαμβολογία: «Εξετάζω προσεκτικά και με ευνοϊκό βλέμμα τα στοιχεία, αλλά προτιμώ να μην προχωρήσω επιβεβαιώνοντας ή όχι ότι υπάρχει μια τάση» προς τα κάτω.
«Ζούμε κρίσιμες ημέρες. Προσοχή να μην μειώσουμε τη φροντίδα», προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα.
Για να αυξήσει τις πιθανότητες η χώρα να βγει το συντομότερο δυνατό από την πανδημία, η κυβέρνηση επέκτεινε σήμερα με διάταγμα τα περιοριστικά μέτρα παύοντας τη λειτουργία όλων των βιομηχανιών που παράγουν μη βασικά είδη και απαγορεύοντας στο εξής στους Ιταλούς να βγαίνουν από τον δήμο ή την κοινότητά τους, εκτός κι αν είναι «επείγουσα απόλυτη ανάγκη» ή «λόγοι υγείας».
Οι δυνάμεις της τάξης, παντού παρούσες, ενέτειναν τους ελέγχους κυρίως σε πολίτες που ήθελαν να πάνε στο εξοχικό τους, κάτι που ήδη απαγορεύεται αυστηρά.
Ο πρώτος ασθενής
Στόχος αυτού του νέου διατάγματος, του τρίτου σε δύο εβδομάδες, είναι να περιοριστεί στον μέγιστο βαθμό η κυκλοφορία των ανθρώπων, και κυρίως μεταξύ του βορρά και του νότου όπως συνέβη το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Μαρτίου μετά την απόφαση να μπουν σε καραντίνα 15 εκατομμύρια κάτοικοι του βορρά.
Χιλιάδες άνθρωποι που εργάζονταν στον βορρά έτρεξαν τότε στους σιδηροδρομικούς σταθμούς για να πάνε στους δικούς τους στην Καμπανία (περιοχή της Νάπολης) ή στην Απουλία (το «τακούνι» της ιταλικής μπότας), συμβάλλοντας στη διασπορά του ιού σε αυτές τις περιφέρειες που είναι λιγότερο εξοπλισμένες σε υγειονομικό επίπεδο.
Η μεγάλη πλειονότητα των Ιταλών δείχνει επί του παρόντος να δέχεται και να τηρεί τα περιοριστικά μέτρα όπως φαίνεται από τους έρημους δρόμους των μεγαλύτερων ιταλικών πόλεων από το Μιλάνο και τη Φλωρεντία μέχρι τη Ρώμη και τη Νάπολη, διαφέροντας πολύ από τα πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί πριν από δύο εβδομάδες στις παραλίες και στα πάρκα.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα La Repubblica, το 94% των ερωτηθέντων θεωρεί «θετικά» και μάλιστα «πολύ θετικά» τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, από το κλείσιμο των σχολείων μέχρι την παύση της εμπορικής δραστηριότητας και τον περιορισμό της κυκλοφορίας των ανθρώπων. Επιπλέον, για το 46% μεταξύ αυτών, η Ιταλία αντιμετωπίζει καλύτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυτήν την ιστορική κρίση.
Στο Τραστέβερε, τη γραφική συνοικία στην καρδιά της Ρώμης, οι πελάτες ενός μικρού παντοπωλείου συμμορφώνονταν σήμερα με τις οδηγίες ασφαλείας, τηρώντας αποστάσεις μεταξύ τους και φορώντας τα πλαστικά γάντια που διανέμονταν στην είσοδο. Οι περισσότεροι φορούσαν μάσκες, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Άλλος λόγος για ελπίδα: ο πρώτος Ιταλός ασθενής, ο 39χρονος Ματία που είχε μολύνει την έγκυο γυναίκα του, έναν φίλο και τους γιατρούς του, πήρε εξιτήριο σήμερα από το νοσοκομείο. Είχε επίσης μολύνει το νοσηλευτικό προσωπικό στο νοσοκομείο του Κοντόνιο, της πόλης κοντά στο Μιλάνο που είχε γίνει η κύρια εστία της επιδημίας στην Ιταλία, καθώς και ασθενείς όπως και το περιβάλλον τους.
«Είναι δυνατόν η ασθένεια αυτή να θεραπευθεί, αλλά πρέπει να μένουμε στο σπίτι, η πρόληψη είναι απαραίτητη. Ήμουν τυχερός, θεραπεύτηκα, όμως τώρα αυτό μπορεί μην ήταν δυνατό», έγραψε στο Facebook.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 4.764 σε διάστημα 24 ωρών. Ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 27.436
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού αυξήθηκε στη Γερμανία κατά 4.764 σε διάστημα 24 ωρών για να φτάσει τα 27.436, ανακοίνωσε σήμερα το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.
Συνολικά 114 άνθρωποι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής εξαιτίας της covid-19, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται κατά 28 σε σχέση με χθες Δευτέρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Αίρονται από αύριο οι περιορισμοί στις μετακινήσεις στην επαρχία Χουμπέι. Το μέτρο θα ισχύσει για την πόλη Ουχάν από τις 8 Απριλίου
Οι αρχές της πόλης Ουχάν στην Κίνα, από όπου ξεκίνησε η επιδημία του κορονοϊού τον Δεκέμβριο, θα άρουν στις 8 Απριλίου όλους τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που είχαν επιβληθεί στους κατοίκους της έπειτα από περισσότερο από δύο μήνες, ανακοινώθηκε σήμερα.
Σε κατάσταση “υγειονομικής έκτακτης ανάγκης” τέθηκε η Γαλλία
Η Γαλλία τέθηκε σήμερα σε «κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης» για διάστημα δύο μηνών, ένα καθεστώς το οποίο προβλέπει απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών και άλλα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού.
Το κοινοβούλιο υιοθέτησε την Κυριακή το νομοσχέδιο αυτό «προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδημία covid-19», έγραψε σήμερα η Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή «κατάστασης υγειονομικής έκτακτης ανάγκης» βάσει των προβλέψεων νόμου του 1955 ο οποίος είχε ενεργοποιηθεί ξανά τον Νοέμβριο του 2015 μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι που είχαν κοστίσει τη ζωή σε 130 ανθρώπους.
Βουλευτές της αντιπολίτευσης επέκριναν τους «ευρείς» περιορισμούς των ατομικών ελευθεριών και τις «τεράστιες εξουσίες» που δίνονται στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 860 ανθρώπους στη Γαλλία.
Το νέο έκτακτο καθεστώς προβλέπει μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων των πολιτών, του συνέρχεσθε και του επιχειρείν.
Σε περίπτωση παραβίασης των περιορισμών στις μετακινήσεις επιβάλλεται πρόστιμο 135 ευρώ. Εφόσον υπάρξει νέα παραβίαση «σε διάστημα 15 ημερών» το πρόστιμο ανέρχεται σε 1.500 ευρώ και σε περίπτωση «τεσσάρων παραβιάσεων σε διάστημα 30 ημερών» το αδίκημα τιμωρείται «με πρόστιμο 3.700 και έξι μήνες φυλάκιση το μέγιστο».
Η Γερμανία θα αναλάβει τη θεραπεία Ιταλών
Έξι ασθενείς που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό στην Ιταλία θα νοσηλευθούν σε γερμανικά νοσοκομεία, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο πρωθυπουργός του γερμανικού κρατιδίου της Σαξονίας, ενώ η Γερμανία ήδη έχει υποδεχθεί ασθενείς από τη Γαλλία.
«Αυτή, φρονώ, είναι μια πολύ σημαντική ένδειξη ότι υποστηρίζουμε και βοηθάμε και τους άλλους όταν μπορούμε να το κάνουμε», σημείωσε ο Μίχαελ Κρέτσμερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Οι έξι ασθενείς, η κατάσταση των οποίων δεν διευκρινίστηκε, θα διακομιστούν αεροπορικώς σε νοσοκομεία της Δρέσδης και της Λειψίας, των δύο μεγαλύτερων πόλεων του ομόσπονδου κρατιδίου της πάλαι ποτέ ΓΛΔ.
Ο Κρέτσμερ εξήγησε ότι η απόφαση ελήφθη κατόπιν αιτήματος της ιταλικής κυβέρνησης.
«Συζητήσαμε με γιατρούς, οι οποίοι μας είπαν ότι έχουν τις δυνατότητες» να αναλάβουν τη φροντίδα των ασθενών αυτών, καθώς ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 6.000 στην Ιταλία.
Ο συντηρητικός πολιτικός δεν διευκρίνισε πότε θα διακομιστούν οι ασθενείς στη Γερμανία.
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, το οποίο δεν κατονόμασε τις πηγές του, οκτώ ασθενείς από την Ιταλία θα νοσηλευθούν στη Γερμανία.
Το Σαββατοκύριακο άλλα τρία γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια, κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία, ανακοίνωσαν ότι ανέλαβαν τη φροντίδα ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού αυξήθηκε στη Γερμανία κατά 4.764 σε διάστημα 24 ωρών για να φτάσει τις 27.436, ανακοίνωσε σήμερα το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.
Συνολικά 114 άνθρωποι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής εξαιτίας της covid-19, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται κατά 28 σε σχέση με χθες Δευτέρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Έκκληση Τραμπ να «προστατευθούν» οι Αμερικανοί ασιατικής καταγωγής
Ο Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε έκκληση να «προστατευθούν» οι Αμερικανοί ασιατικής καταγωγής, διαβεβαιώνοντας ότι για την εξάπλωση του κορωνοϊού «δεν φταίνε αυτοί», αφού κατηγορήθηκε πως τροφοδότησε ο ίδιος το κλίμα καχυποψίας, μιλώντας περί «κινεζικού ιού».
«Είναι πολύ σημαντικό να προστατευθεί απόλυτα η κοινότητα μας των ασιατών Αμερικανών, στις ΗΠΑ και παντού στον κόσμο», ανέφερε μέσω Twitter και συμπλήρωσε:
«Είναι καταπληκτικοί άνθρωποι και η εξάπλωση του ιού δεν είναι δικό τους λάθος, επ’ ουδενί. Συνεργάζονται στενά μαζί μας για να απαλλαγούμε από δαύτον. Μαζί θα επικρατήσουμε».
Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας χρησιμοποιεί καθημερινά την έκφραση «κινεζικός ιός» όταν αναφέρεται στον κορωνοϊό που απομονώθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο στην Ουχάν, στην κεντρική Κίνα.
Αψηφώντας τις νουθεσίες του Πεκίνου, που προειδοποιεί εναντίον του στιγματισμού, ο Τραμπ επιμένει να χρησιμοποιεί αυτήν τη διατύπωση, που διατείνεται πως βασίζεται στα γεγονότα, ενώ προσάπτει στις κινεζικές αρχές ότι καθυστέρησαν να ενημερώσουν την κυβέρνησή του για την επιδημία.
Σύμφωνα με οργανώσεις οι οποίες εκπροσωπούν την κοινότητα των Αμερικανών ασιατικής καταγωγής, η ρητορική του Τραμπ ήδη έχει αρχίσει να τροφοδοτεί ρατσιστικές συμπεριφορές σε βάρος τους.
Καθολική καραντίνα στη Βρετανία
Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε σήμερα την απαγόρευση μετακινήσεων στην Μεγάλη Βρετανία, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Σε όλο τον κόσμο παρακολουθούμε τις καταστροφικές συνέπειες αυτού του αόρατου δολοφόνου. Και έτσι απόψε θέλω να σας ενημερώσω για τα τελευταία βήματα που παίρνουμε προκειμένου να πολεμήσουμε την ασθένεια και τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε» είπε ο Μπόρις Τζόνσον.
Και πρόσθεσε: «Μείνετε σπίτι. Ήρθε η ώρα και για εμάς να κάνουμε περισσότερα. Από απόψε, πρέπει να δώσω στους Βρετανούς πολίτες μια πολύ απλή εντολή – πρέπει να μείνετε σπίτι. Γι’ αυτό το κρίσιμο είναι να σταματήσουμε την εξάπλωση της ασθένειας».
Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία θα διαρκέσουν για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας. Στο διάγγελμά του, ο Τζόνσον είπε στους Βρετανούς ότι επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι τους μόνο στις παρακάτω περιπτώσεις:
1. Ψώνια.
2. Άσκηση, μόνο μία φορά τη μέρα.
3. Ιατρικές επισκέψεις.
4. Φροντίδα συγγενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
5. Κυκλοφορία μόνο ενός ή δύο ατόμων μαζί εκτός σπιτιού.
6. Για εργασία, μόνο στην περίπτωση που δεν μπορεί να γίνει από το σπίτι.
Η αστυνομία θα μπορεί να επιβάλει τα μέτρα, στην περίπτωση μη συμμόρφωσης.
“You must stay at home” UK PM Boris Johnson announces tighter measures to tackle spread of coronavirus
He says to only leave home if:
– Shopping – One form of exercise a day – Any medical need – Travelling to and from work – only when necessaryhttps://t.co/G4a8WnHHAA pic.twitter.com/Hoeza1pcjk
— BBC News (UK) (@BBCNews) March 23, 2020
Επτά θάνατοι λόγω κορωνοϊού καταγράφηκαν σε μια ημέρα στην Τουρκία.
‘Ετσι, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της ασθένειας Covid-19 ανέβηκε στα 37, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά μέσω του Twitter. Επίσης, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 293 και ανέρχονται σε 1.529.
Το τελευταίο 24ωρο έχουν διενεργηθεί 3.672 διαγνωστικά τεστ και συνολικά στη χώρα έχουν εξεταστεί περισσότεροι από 24.000 άνθρωποι.
Δεύτερος θάνατος από κορωνοϊό στην Ταϊλάνδη
Οι αρχές της Ταϊλάνδης κατέγραψαν τον δεύτερο θάνατο εξαιτίας του κορωνοϊού, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της ασιατικής χώρας.
Η κυβέρνηση στην Μπανγκόκ έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής 721 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης.
Η Κούβα θέτει όλους τους ξένους τουρίστες σε απομόνωση
Οι αρχές της Κούβας θα θέσουν όλους τους τουρίστες που βρίσκονται ακόμη στη νήσο σε απομόνωση από σήμερα Τρίτη, καθώς αρχίζει να εφαρμόζεται το μέτρο του κλεισίματος των συνόρων εν μέρει για έναν μήνα, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο πρωθυπουργός Μανουέλ Μαρέρο.
Η χώρα της Καραϊβικής καταμετρά 40 κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό.
«Όλοι οι τουρίστες που βρίσκονται ακόμη σε ξενοδοχεία θα τεθούν σε απομόνωση (…), δεν θα μπορούν να βγαίνουν από τα ξενοδοχεία», μέχρι τουλάχιστον να γίνουν οι απαιτούμενες διευθετήσεις για να μπορέσουν να επιστρέψουν αεροπορικώς στις πατρίδες τους, εξήγησε ο Μαρέρο κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματός του.
Διευκρίνισε ότι στην Κούβα απέμεναν χθες Δευτέρα 32.500 ξένοι τουρίστες.
Πολλοί εξ αυτών έσπευσαν χθες στο αεροδρόμιο της Αβάνας, έχοντας καταληφθεί από αγωνία λόγω της ανησυχίας πως δεν θα μπορέσουν να βρουν πτήσεις, αφού οι περισσότερες είναι φυσικά γεμάτες, ενώ αρκετές αεροπορικές εταιρείες έχουν αρχίσει να αναστέλλουν τα δρομολόγιά τους, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Κούβα αντιστεκόταν ως την τελευταία στιγμή στην εφαρμογή περιορισμών στην κίνηση των προσώπων και το κλείσιμο των συνόρων της, καθώς ο τουρισμός είναι ακρογωνιαίος λίθος της οικονομίας της, η δεύτερη κυριότερη πηγή συναλλάγματος για τη νήσο (ο τομέας εισέφερε συνολικά έσοδα 3,3 δισεκ. δολαρίων το 2018).
Εντέλει η κυβέρνηση το πήρε απόφαση: από σήμερα, μόνο οι Κουβανοί και οι αλλοδαποί μόνιμοι κάτοικοι της νήσου θα έχουν τη δυνατότητα να μπαίνουν στη χώρα, μέτρο με ισχύ διάρκειας τουλάχιστον ενός μήνα.
Εξάλλου, οι εκδρομές και οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων θα ανασταλούν.
Από τους 32.500 τουρίστες που απομένουν στην Κούβα, οι 9.400 διαμένουν σε casas, δηλαδή σε σπίτια μόνιμων κατοίκων. Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι θα φροντίσει να μεταφερθούν σταδιακά σε κρατικά ξενοδοχεία.
Άλλο μέτρο που ανακοίνωσε η Αβάνα χθες: σχολεία και πανεπιστήμια κλείνουν για έναν μήνα, κίνηση άνευ προηγουμένου μετά τη σοσιαλιστική επανάσταση του 1959, που μετέτρεψε την παιδεία και την υγεία στους δύο πυλώνες της.
Επιπλέον οι Κουβανοί δεν θα μπορούν, παρά μόνο κατ’ εξαίρεση και με άδεια των αρχών, να φεύγουν από τη χώρα, για «να προστατευθεί η υγεία τους», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Στη νήσο επιβεβαιώθηκαν σαράντα κρούσματα του κορωνοϊού, εκ των οποίων ένα θανατηφόρο — υπέκυψε ιταλός τουρίστας 61 ετών — που σε όλες τις περιπτώσεις είτε έφθασαν έχοντας ήδη μολυνθεί, ή είχαν επαφή με ήδη ασθενείς. Οι υγειονομικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι ακόμη δεν έχει καταγραφεί κρούσμα μετάδοσης του ιού μεταξύ πολιτών ή μόνιμων κατοίκων.
Μεξικό: 2 νέοι θάνατοι, 51 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα
Οι υγειονομικές αρχές του Μεξικού κατέγραψαν 367 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού ως τη Δευτέρα (23/3) — αυξημένα κατά 51 από τα 316 μία ημέρα νωρίτερα — και συνολικά 4 θανάτους, δύο περισσότερους εξαιτίας της επιδημίας, ενημέρωσε ο υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ.
Ν.Κορέα: 2 νέοι θάνατοι, λιγότερα από 100 νέα κρούσματα
Οι υγειονομικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας κατέγραψαν 84 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού, λιγότερα από 100 για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, γεγονός που γεννά ελπίδες ότι στη χώρα της Ασίας που έχει χτυπηθεί πιο βαριά από κάθε άλλη πλην Κίνας η εξάπλωση της νόσου COVID-19 ενδέχεται να επιβραδύνεται.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκε σήμερα είναι θεαματικά χαμηλότερος από την κορύφωση του ξεσπάσματος (909 κρούσματα την 29η Φεβρουαρίου) και αύξησε το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί σε 8.320, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).
Ο απολογισμός των θυμάτων αυξήθηκε κατά δύο στους 81 νεκρούς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Άλλοι 264 ασθενείς αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν, κάτι που αυξάνει το σύνολο των ασθενών που ιάθηκαν σε 1.401, κατά την ανακοίνωση των KCDC.
Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν δηλώνει ολοένα πιο σίγουρος ότι η χώρα του θα μπορέσει να ελέγξει την επιδημία, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να μειώνεται. Ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές κατέγραψαν με ανησυχία το γεγονός ότι μια νέα μεγάλη εστία μόλυνσης εντοπίστηκε στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας Σεούλ.