Δέκα εντυπωσιακές ιδέες που όμως δεν έγιναν ποτέ πραγματικότητα
Μεγαλεπήβολα σχέδια και εντυπωσιακές κατασκευές που όμως έμειναν στα χαρτιά και δεν έγιναν ποτέ πράξη.
Μεγαλεπήβολα σχέδια και εντυπωσιακές κατασκευές που όμως έμειναν στα χαρτιά και δεν έγιναν ποτέ πράξη.
Το αεροδρόμιο στην Πόλη του Μεξικού
Η κατασκευή αυτού του αεροδρομίου στην Πόλη του Μεξικού είχε μισοολοκληρωθεί όταν το έργο ακυρώθηκε τον Οκτώβριο του 2018. Η ακύρωση προήλθε μετά από δημοψήφισμα που προκηρύχθηκε από τον Andrés Manuel López Obrador, τότε εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας. Είχε κάνει την ακύρωση του έργου, βασικό μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας λόγω ανησυχιών για το κόστος των 13,3 δις δολαρίων, αλλά και για σκιές διαφθοράς και περιβαλλοντικούς κινδύνους.
Two World Trade Center
Το όραμα της BIG με έδρα την Κοπεγχάγη για έναν ουρανοξύστη κατασκευασμένο από στοιβαγμένα γυάλινα κουτιά που μειώνονται σε μέγεθος καθώς το κτίριο ανυψώνεται. Μετά από μια παρατεταμένη ανταλλαγή απόψεων ο προγραμματιστής του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη επέλεξε πέρσι έναν ουρανοξύστη από την Foster + Partners έναντι του σχεδιασμού της BIG. Ένας πύργος παρόμοιου πνεύματος θα μπορούσε να κοσμεί τη Νέα Υόρκη. Τον περασμένο μήνα η Adjaye Associates παρουσίασε προτάσεις για ένα κτίριο που μοιάζει με μια ανάποδη έκδοση του World Trade Center.
New Tamayo Museum
Η BIG συνεργάστηκε με το τοπικό στούντιο με τον Rojkind Arquitectos στην πρόταση για το κέντρο τέχνης στο Μεξικό. Κέρδισαν έναν διαγωνισμό για τον σχεδιασμό του New Tamayo Museum το 2009, αλλά περισσότερο από δέκα χρόνια μετά παραμένει άκτιστο. Εάν είχε γίνει πράξη, τότε θα βλέπαμε ένα μουσείο που μοιάζει με σταυρό που προεξείχε από την πλαγιά ενός λόφου, με μια μεγάλη πλατφόρμα θέασης στην επίπεδη οροφή του.
Tokyo 2020 Olympic Stadium
Αφού κέρδισε το 2012 τον διαγωνισμό που είχε γίνει, η πρόταση της Zaha Hadid Architects (ZHA) συνάντησε έντονη κριτική από Ιάπωνες αρχιτέκτονες σχετικά με το μέγεθος και το κόστος της. Το κοινό επίσης ήταν διχασμένο για τα σχέδια ενός σταδίου που έμοιαζε με ένα κράνος ή ένα γιογιό. Τον Ιούλιο του 2015 ο Ιάπωνας πρωθυπουργός απέσυρε τα σχέδια της Zaha Hadid Architects (ZHA), με την εταιρεία να μην μπορεί να λάβει μέρος στο νέο διαγωνισμό, καθώς δεν βρήκε κατασκευαστική εταιρεία να υποστηρίξει την πρόταση της. Τελικά, το στάδιο σχεδιάστηκε από τους Kengo Kuma and Associates.
Stamford Bridge
Το ελβετικό στούντιο Herzog & de Meuron που συνεργάζεται με την αρχιτεκτονική εταιρεία του Λονδίνου, Lifschutz Davidson Sandilands, αποκάλυψε το σχέδιό του για μια μεγάλη αναμόρφωση του σταδίου Stamford Bridge, της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, το 2015. Η πρόταση έλαβε πολεοδομική άδεια το 2017, αλλά απορρίφθηκε έναν χρόνο μετά λόγω δυσκολιών για την χρηματοδότηση και των προβλημάτων με τη βίζα του ιδιοκτήτη της ομάδας, Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Με το deadline να λήγει τον Μάρτιο του 2020, το όραμα των Herzog & de Meuron παραμένει στα χαρτιά.
Mansion House Square
Ο πύργος γραφείων από κεχριμπαρένιο γυαλί στην πόλη του Λονδίνου σχεδιάστηκε από τον Ludwig Mies van der Rohe, αναπτύσσονταν για 20 χρόνια, αλλά ποτέ δεν χτίστηκε στην πραγματικότητα. Ο Mies van der Rohe ολοκλήρωσε το σχέδιο μόλις λίγες εβδομάδες πριν από το θάνατό του το 1969, και ο διάσημος Βρετανός αρχιτέκτονας Richard Rogers περιέγραψε τα σχέδια ως «το αποκορύφωμα του έργου ζωής ενός κορυφαίου αρχιτέκτονα». Ο πρίγκιπας Κάρολος το αποκάλεσε «γυάλινο γιγάντιο κούτσουρο» και μια μακρά εκστρατεία εναντίον του οδήγησε στην τελική του απόρριψη.
The Mile
Ο Ιταλός αρχιτέκτονας Carlo Ratti αποκάλυψε τα σχέδια για έναν πύργο παρατήρησης ύψους σχεδόν δύο μιλίων από το ύψος του Burj Khalifa το 2016. Αν και το The Mile δεν είχε προγραμματιστεί για μια συγκεκριμένη τοποθεσία, το στούντιο του Ratti ισχυρίστηκε ότι πολλές πόλεις είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για την κατασκευή του. Σχεδόν έξι χρόνια μετά, υπήρξαν λίγες ενημερώσεις σχετικά με τον πύργο που καλύπτεται από φυτά, ο οποίος σχεδιάστηκε για να έχει ένα πάρκο στην κορυφή του και προοριζόταν να παρέχει ένα οικοσύστημα για εκατοντάδες διαφορετικά είδη.
RAK Convention and Exhibition Centre
Το 2007, η αρχιτεκτονική εταιρεία OMA αποκάλυψε σχέδια για ένα τεράστιο συνεδριακό κέντρο που θα αποτελέσει μέρος μιας νέας πόλης στο Ras Al Khaimah στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ωστόσο, η δομή του που παραπέμπει στο Death-Star, δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα.
Jebel al Jais Mountain Resort
Το εκθεσιακό κέντρο δεν ήταν το μόνο φιλόδοξο έργο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που επιδόθηκε από την OMA το 2007 και τελικά δεν κατασκευάστηκε ποτέ. Το στούντιο παρήγαγε επίσης μια πρόταση για ένα τουριστικό χωριό σε μια βουνοπλαγιά στο Ras Al Khaimah, όπου ένα φράγμα, μια γέφυρα και ένα κατακόρυφο χωριό, όλα θα ήταν χτισμένα σε έναν γκρεμό.
Garden Bridge
Σχεδιάστηκε για το Λονδίνο από τον Thomas Heatherwick και έχει γίνει ένα διαβόητο παράδειγμα ενός ανεπιτυχούς μεγάλου οικοδομικού έργου.
Ανακοινώθηκε το 2013 όταν ο Τζόνσον ήταν δήμαρχος Λονδίνου, αλλά το 2017 το όραμα για μια γέφυρα καλυμμένη με φυτά εγκαταλείφθηκε καθώς το κόστος κατασκευής είχε εκτοξευθεί σε πάνω από 200 εκατ. λίρες, από την αρχική εκτίμηση των 60 εκατ. με τον Τζόνσον να αποσύρει την στήριξη του.
ΠΗΓΗ: dezeen.com