Featured

Δημήτρης Μεζές: Να δώσουμε έμφαση στον “ακριβό” λόγο των ποιητών

Ο τραγουδοποιός από τη Θεσσαλονίκη αποκαλύπτεται στην Parallaxi

Ιωάννα Μαρκέλλα Χαλκιά
δημήτρης-μεζές-να-δώσουμε-έμφαση-στον-701459
Ιωάννα Μαρκέλλα Χαλκιά
Φωτογραφία: Ιάκωβος Ιωαννίδης

Η Λογοτεχνική Σκηνή, το ετήσιο φεστιβάλ για τη λογοτεχνία, τη μουσική και τις παραστατικές τέχνες, πραγματοποιήθηκε το διήμερο 11 και 12 Δεκεμβρίου διαδικτυακά, λόγω των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ανάμεσα στις ενδιαφέρουσες on-line πρεμιέρες ξεχωριστή θέση είχε το project του Δημήτρη Μεζέ με το If του σπουδαίου ποιητή, διηγηματογράφου και μυθιστοριογράφου Rudyard Kipling. Πρόκειται για το νέο single album του τραγουδοποιού από την Θεσσαλονίκη, που είναι και η πρώτη του απόπειρα να ασχοληθεί με τον αγγλικό λόγο.

Το If αποτελεί το πρώτο κομμάτι της συλλογής The Words of the Poets, καθώς πρόκειται να ακολουθήσουν έξι με επτά ακόμα τραγούδια με τον άξιο λόγο των ποιητών. Η ενασχόληση του Δημήτρη Μεζέ με τη μουσική ξεκινά από πολύ νωρίς, δεν βιοπορίζεται από αυτή, δηλώνει επίμονος εραστής της και μαθητής του πλούτου και της επιστήμης της. Συνάμα διαχειρίζεται την ετικέτα Babae Art, από την οποία προάγει όλη αυτή την παραγωγή. Ο Δημήτρης Μεζές δηλώνει πάντα πρόθυμος σε κάθε πρόκληση και κόντρα στους δύσκολους αυτούς καιρούς, αισιοδοξεί και ελπίζει σ’ ένα καλύτερο αύριο.

Θέλετε να μας μιλήσετε για τη συμμετοχή σας στην 9η Λογοτεχνική Σκηνή που φέτος πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω της πανδημίας;

Πάντα πριν θέσω μια δουλειά στη διάθεση του κοινού, λαμβάνω την άποψη ορισμένων ανθρώπων που εκτιμώ – λίγων και ενδεικτικά – όχι πάντα των ίδιων. Αυτή τη φορά μεταξύ αυτών ήταν και ο κος Τέλλος Φίλης, ο συγγραφέας. Αφού άκουσε ο κος Φίλης το τραγούδι, αμέσως έσπευσε να μου εκφράσει την συγκίνηση του και να μου πει πως θα ήταν μια ευκαιρία να συμμετέχω στην 9η Λογοτεχνική Σκηνή του Εντευκτηρίου που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σε 2-3 εβδομάδες. Μάλιστα μου ζήτησε – σε καιρό πανδημίας και εγκλεισμού – να φτιάξω αμέσως ένα κλιπ για με σκοπό να προτείνει την συμμετοχή στη διαδικτυακή εκδήλωση του Εντευκτηρίου. Ανταποκρίθηκα με χαρά, δούλεψα από το σπίτι και έγινε το κλιπ. Ήταν καλή η συγκυρία παρά τις πρακτικές δυσκολίες. Επιτρέψτε μου με την ευκαιρία να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον κο Γιώργο Κορδομενίδη για την διάθεση και τη φιλοξενία του στην Λογοτεχνική Σκηνή του Εντευκτηρίου. Γίνεται σπουδαία δουλειά και δίνεται το βήμα και στους νέους λογοτέχνες, συγγραφείς και ποιητές να γνωριστούν με τον κοινό.

Θα μοιραστείτε μαζί μας το ταξίδι της δημιουργίας του νέου σας project με το If του σπουδαίου Rudyard Kipling και της συνεργασία σας με τον Oleg Chaly;

Από καιρό είχα την ανάγκη να ασχοληθώ με τη σύνθεση του άξιου λόγου των ποιητών. Ταυτόχρονα ήθελα να δοκιμάσω τον εαυτό μου στον δυτικό ήχο. Ήταν απωθημένο να μάθω να ερμηνεύω blues, country, folk, rock και pop τραγούδια. Aυτά τα είδη μουσικής που τόσο αγάπησα από παιδί και που μέχρι πριν μερικά χρόνια δεν είχα ψελίσει ούτε κουβέντα τους, δεν είχα τραγουδήσει ούτε νότα τους. Συνήθως, στις μουσικές σκηνές, στις συναυλίες επιλέγαμε και παίζαμε κυρίως ελληνικά, όπως και κάποια ιταλικά και ισπανικά τραγούδια. Η έμπνευση χρειάζεται μια αφορμή για να ρθει… Κάποια στιγμή λοιπόν, την περασμένη άνοιξη, έγκλειστοι όπως ήμασταν λόγω της πανδημίας, ήρθε η αφορμή και έγινε η αρχή. Πήρε λίγο καιρό, περάσαμε από μια διαδικασία ακροάσεων και – ενώ είχα ήδη ξεκινήσει να μελετάω ώστε να ηχογραφήσουμε την φωνή στο στούντιο – βρέθηκα με τον Oleg. Ξέρετε, ο Oleg είναι ένας δαιμόνιος μουσικός της τζαζ και είμαστε τυχεροί εδώ στη Θεσσαλονίκη που έχουμε έναν τέτοιο μουσικό, όπως και μερικούς ακόμα. Για παράδειγμα ο Νίκος Βαριαμίδης, ο Γιάννης Παβέζας και ο Κοσμάς Στεφανίδης, είναι εξαιρετικοί μουσικοί. Το ακούει λοιπόν ο Oleg το τραγούδι και μου λέει «Δημήτρη αυτό είναι ωραίο, αλλά έχω κάποιες ενστάσεις που αφορούν την ενορχήστρωση». Ταυτόχρονα μου ζητάει τον λόγο γιατί δεν του είπα τίποτα από πριν και πράγματι δεν ήξερα τι να του απαντήσω. Του ζήτησα λοιπόν να το δουλέψει αυτός… Μετά από λίγο καιρό και από μια σειρά δοκιμών και δειγμάτων, καταλήξαμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Ο Oleg έκανε εξαιρετική δουλειά και τον ευχαριστώ θερμά. Ευχαριστώ επίσης όλο το staff για την συνεργασία και τον Γιάννη Μαυρίδη για την υπομονή και την βοήθεια του στο studio. Αυτές τις ημέρες το τραγούδι (single album) θα είναι στη διάθεση του κοινού και θα μπορεί να το ακούσει από τις ψηφιακές πλατφόρμες μουσικής.

Φωτογραφία: Ιάκωβος Ιωαννίδης

Το single album If συνοδεύεται από τον υπότιτλο The Words of the Poets. Σκέφτεστε έπειτα από το αυτό τη δημιουργία μιας συλλογής τραγουδιών; Να αναμένουμε ίσως την κυκλοφορία ενός ολόκληρου album;

Έχω αυτή τη διάθεση και ήδη βρίσκομαι στη διαδικασία ολοκλήρωσης του δεύτερου τραγουδιού. Υπάρχει μια τάση τα τελευταία χρόνια, επειδή έχει κάνει μια στροφή η δισκογραφία εμπορικά. Οι καλλιτέχνες πλέον δεν επιδιώκουν ένα album των εξήντα λεπτών κάθε 3-4 χρόνια, αλλά μια περισσότερο τακτική επαφή με τον κόσμο. Συνεπώς επιδιώκουν να εκδίδουν δύο ίσως και τρία single album μέχρι την πιθανή ολοκλήρωση ενός album. Η δική μου διάθεση και η προσδοκία μου είναι να καταφέρουμε να κάνουμε μια συλλογή έξι – εφτά τραγουδιών, δίνοντας έμφαση στο άξιο λόγο των ποιητών. 

Τι είναι για εσάς η μουσική; Πως θα ορίζατε αυτήν την τέχνη που έχει την τεράστια δύναμη να μας συγκινεί;

Μουσική είναι ένα μέρος της καθημερινότητας μας. Ο λόγος έχει μια μελωδία. Οι ήχοι γύρω είναι μελωδία. Η μουσική είναι μια δύναμη, μια τέχνη η οποία μπορεί να ανατρέψει τα τετριμμένα, ακόμα και να αλλάξει τον ρου των γεγονότων.

Από που αντλείτε έμπνευση για τις μελωδίες σας; 

Από παιδί απ’ όσο θυμάμαι είχα την διάθεση να τραγουδάω. Συνεπώς να αναπαράγω μια μελωδία. Πολλές φορές ακόμα, με αφορμή μιαν έκφραση, μια κουβέντα έφτιαχνα εκείνη τη στιγμή την μελωδία και την τραγουδούσα. Θυμάμαι επίσης να προσπαθώ ποιήματα – που πέφταν στα χέρια μου από το σχολείο ακόμα – να τα μελοποιήσω, να φτιάξω μια μελωδία γι’ αυτά, να τα τραγουδήσω. Η έμπνευση έρχεται με μια αφορμή, πολλές φορές ασήμαντη.

Ποιες είναι οι μουσικές επιρροές που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής σας ταυτότητας;

Οι επιρροές την εποχή όπου λάμβανα τα πρώτα μουσικά ερεθίσματα ήταν πολλές και διάφορες. Είχα την ευλογία, η μητέρα μου να έχει μεγάλη συλλογή από βινύλιο. Αναφέρομαι στη δεκαετία του ’80 που εγώ ήμουνα μικρό παιδί, 4-5 ετών. Η ευλογία λοιπόν ήταν, όχι μόνο ότι υπήρχε μεγάλη συλλογή αλλά και διαφορετικά είδη μουσικής. Έβρισκα από ροκ μέχρι και δημοτικά. Εκεί που άκουγα Rolling Stones, Queen, παραμέριζα μερικούς δίσκους και έπεφτα πάνω στη Φαραντούρη ή σε έναν δίσκο του Στράτου Διονυσίου. Τα άκουγα όλα! Δεν άφηνα τίποτα… Θυμάμαι είχα μαγευτεί από τη φωνή του Freddie Mercury, του Christophe, και της δικής μας Χαρούλας Αλεξίου. Ενώ με ανατρίχιαζε η Σωτηρία Μπέλου και με «στοίχειωνε» ο Tom Waits.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συνθέτες και ποιες οι μελωδίες που σας συγκινούν;

Παραπάνω αναφέρθηκα στην πρώτη δεκαετία της ζωής μου, όπου υπήρχε ένα σύνολο επιλογών και ακροάσεων κυρίως διερευνητικού χαρακτήρα. Στην πορεία των ετών και όσο μεγαλώνω δεν έχω αλλάξει, συνεχίζω να ακούω πολλά και διάφορα, που κάποια εξακολουθούν να με συγκινούν και να μ’ εκπλήσσουν. Για παράδειγμα, πριν μερικά χρόνια άκουσα μια πολύ ιδιαίτερη μουσικό, την Christina Pluhar, που κάνει πολύ ωραία δουλειά και ασχολείται με συνθέτες του μεσαίωνα και της μπαρόκ εποχής. Κυρίως ιταλούς, όπως ο Landi. Επίσης πρόσφατα μαγεύτηκα από το έργο του πιανίστα της jazz Stanley Cowell. Έχω μια ιδιαίτερη αγάπη στον Leonard Cohen, στον Nick Cave, στον Bob Dylan, μου αρέσει η “αμερικανιά” του Van Morrison, μου αρέσει ο Tom Waits που έχει κάτι θεατρικό σε όλο αυτό που κάνει και ερμηνεύει. Είναι πολλοί… και πολλές και οι μελωδίες τους που με συνεπαίρνουν.

Η ενασχόληση και η αγάπη σας για τη μουσική και το τραγούδι ξεκινά από πολύ νωρίς. Εκτός από το βινύλιο που είχε ισχυρή παρουσία στην παιδική σας ηλικία υπήρχε ίσως κάποιο μουσικό όργανο ή κάποιο έναυσμα που σας ώθησε σε αυτήν την κατεύθυνση;

Με εντυπωσίαζαν πολύ τα παιχνίδια και η τεχνολογία. Μάλιστα, στα περισσότερα ήθελα να δω πως δουλεύουν από «μέσα»! Ένα απόγευμα όμως, μπήκε στο σπίτι ο πατέρας μου, κρατόντας τις θήκες μιας κιθάρας, ενός μπουζουκιού κι ενός μικροφώνου. Θυμάμαι ακόμα την έκπληξη και τον ενθουσιασμό που ένιωσα. Ήταν μια στιγμή μοναδική! Μπορεί ο ίδιος ο πατέρας μου να μην ήτανε καλλιτέχνης – η φλέβα από τη μητέρα μου η οποία ζωγράφιζε, τραγουδούσε κ.α. – αλλά με προέτρεψε τότε, όπως και με προέτρεπε πάντα, να κάνω αυτό που αγαπάω. Εκείνη την περίοδο λοιπόν, ξεκίνησα να μελετάω και να παίζω κιθάρα και στην πορεία να κάνω τα μαθήματα στο πιάνο. Αργότερα, μεγάλος πια, αποφάσισα να μεταβώ στην Αθήνα ώστε να μελετήσω το κλασικό τραγούδι και να «δουλέψω» την φωνή μου. 

Εκτός από τη μουσική ασχολείστε και με τη φωτογραφία. Τί είναι αυτό που σας ώθησε στην ενασχόληση σας με την τέχνη και την τεχνική της φωτογραφίας;

Μία ακόμα δεύτερη ενασχόληση στη ζωή μου… Πιο πρόσφατη. Η φωτογραφία επίσης με ενδιαφέρει και την αγαπώ. Ενώ με τη μουσική ασχολούμαι από παιδί και ότι εφόδια έχω πάρει σχετικά προέρχονται από τότε, με την τέχνη της φωτογραφίας ήρθα κοντά τα τελευταία χρόνια. Το 2015 ξεκίνησα σε μια σχολή – ομάδα φωτογραφίας. Το f14/Κοινόν Φωτογράφων. Γίνεται σοβαρή δουλειά εκεί από τον κο Φώτη Παλαιλόγο και τον Κώστα Παρασκευαϊδη. Από τότε προσπαθώ… Μελετώ την τέχνη, τον τρόπο της. Προσέξτε, τα νέα μέσα, οι ψηφιακές κάμερες, που έχουν ακόμα και τα κινητά μας τηλέφωνα, εργάζονται πλέον σε πολύ καλή ανάλυση και επεξεργασία της εικόνας. Ακόμα κι ένα «μέτριο» μάτι, μια μέτρια προσέγγιση, μπορεί να αποδώσει αρκετές φορές ένα καλό αποτέλεσμα. Με αφορμή αυτό θεώρησα πρόκληση για τον εαυτό μου να καταφέρω να κάνω χρήση της αναλογικής φωτογραφικής κάμερας. Είναι δύσκολο να γίνεις καλός φωτογράφος, ειδικά της αναλογικής φωτογραφικής κάμερας. Ταυτόχρονα, προσπαθώ να αποκτήσω ικανότητες στην επεξεργασία της ψηφιακής φωτογραφίας, στις εφαρμογές που προσφέρονται για κάτι τέτοιο.

Μια ευχή για το μέλλον…

Η ευχή μου είναι να ζήσουμε καλά χρόνια, μακριά από δυσκολίες που φθείρουν τη ψυχή μας και μας φέρνουν αντιμέτωπους με ακραίες συμπεριφορές και καταστάσεις. Ίσως μοιάζει παρωχημένη αλλά είναι πάντα επίκαιρη η ευχή για αγάπη, ειρήνη και αρμονία.

INFO

Μπορείτε να ακούσετε τον Δημήτρη Μεζέ στους παρακάτω σύνδεσμους: 

AppleMusic: 

https://music.apple.com/us/artist/dimitris-mezes/760789009

Spotify: https://open.spotify.com/artist/3OYmhhw4irN5iSlLgBpbID?si=wAHMjLIwRfKmJ_Qm5pUiEw

Η επιμέλεια παραγωγής και οι ενορχηστρώσεις είναι του Oleg Chaly. Μηχανικός ήχου είναι ο Γιάννης Μαυρίδης (στούντιο Cue) και η παραγωγή της BabaeArt.

*Φωτογραφίες: Ιάκωβος Ιωαννίδης

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα