Featured

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης χαρίζει θέσεις πάρκινγκ

Στόχος να ληφθεί μία απόφαση που θα υποχρεώσει πλέον την διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης να εφαρμόσει τα νόμιμα

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
ο-δήμος-θεσσαλονίκης-χαρίζει-θέσεις-π-503360
Ραφαήλ Γκαϊδατζής
Εικόνα: Ελπίδα Νικολαΐδου

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί το ζήτημα της παραχώρησης δωρεάν θέσεων στάθμευσης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από τη διοίκηση του Δήμου σε εταιρείες.

Ενώ τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση σχετικά με την πίεση που δέχεται το κέντρο της πόλης από την καθημερινή παρουσία πολλών αυτοκινήτων, η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης προχωράει σε χαριστικές ρυθμίσεις δίνοντας «ειδικές άδειες στάθμευσης» οι οποίες, με βάση τον ισχύοντα κανονισμό του δήμου χορηγούνται σε κάποιες πολύ ειδικές περιπτώσεις και συγκεκριμένα «στις δημόσιες υπηρεσίες και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, που υπάγονται στις κατηγορίες φορέων του Δημόσιου Τομέα σύμφωνα με την παρ.6, του άρθρου 1 του Ν. 1256/1982, καθώς και σε φορείς που σύμφωνα με το καταστατικό τους επιτελούν κοινωνικό έργο (φιλανθρωπικό, στήριξης ευπαθών ομάδων κ.λπ.)»

Το συγκεκριμένο θέμα είχε ανοίξει στις 23 Νοεμβρίου όταν σε συνεδρίαση της η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης είχε εγκρίνει κατά πλειοψηφία την παραχώρηση των θέσεων αυτών.

Έναν περίπου μήνα μετά από εκείνη την εξέλιξη, οι Σπύρος Βούγιας και Ανδρέας Κουράκης προσφεύγουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση με στόχο να ληφθεί μία απόφαση που θα υποχρεώσει πλέον την διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης να εφαρμόσει τα νόμιμα.

Η Parallaxi επικοινώνησε με τον κ. Κουράκη ο οποίος αναφέρθηκε στο πλαίσιο της προσφυγής η οποία κατατέθηκε, αλλά και στις ενέργειες που είχαν γίνει στο παρελθόν όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα.

«Η διαδικασία που προβλέπεται και πρέπει να ακολουθηθεί περιλαμβάνει πολύ αυστηρούς όρους ως προς την παραχώρηση χώρων για στάθμευση. Υπάρχει μία στενότητα στο κέντρο της πόλης και δε θέλουμε να προσελκύουμε και άλλα αυτοκίνητα. Πρέπει να γίνεται πάντα μία κανονιστική πράξη που να ελέγχεται όσον αφορά τη νομιμότητα της.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση και αναφέρουμε δύο παραδείγματα στην προσφυγή που κάνουμε ότι δόθηκε μία θέση στάθμευσης παραπάνω από ότι επιτρεπόταν σε δρόμο που είναι στο κέντρο της πόλης και μάλιστα κατά παράβαση της κανονιστικής πράξης. Παράλληλα, κάνουμε αναφορά και σε κατασκευαστική εταιρεία που έλαβε δωρεάν θέση στάθμευσης, αλλά το να πληρώσει για μία θέση πάρκινγκ σε έναν σταθμό αυτοκινήτων δεν θα ήταν τίποτα μπροστά στον τζίρο που κάνει.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για χαριστική ρύθμιση, γιατί έτσι θεωρεί αυτή η διοίκηση ότι μπορεί να διοικήσει.

Να θυμίσω ότι αυτό το καθεστώς το βρήκαμε σε πολύ μεγάλη έκταση το 2011 όταν τότε αναλάβαμε και εγώ ήμουν αρμόδιος Αντιδήμαρχος και υπεύθυνος για την Ποιότητα Ζωής. Κάναμε τότε μία μεγάλη προσπάθεια παρά τις έντονες πιέσεις που υπήρχαν για να μην καταργηθούν οι θέσεις οι οποίες τότε είχαν δοθεί αφειδώς από την προηγούμενη διοίκηση. Το καταφέραμε με έναν τρόπο, αλλά τώρα μετά από δέκα χρόνια και ενώ υπάρχει το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, αλλά και η πίεση που ασκεί στο κέντρο της πόλης η χρήση του αυτοκινήτου, αυτό θεωρούμε ότι είναι μία ρύθμιση τελείως χαριστική.

Δεν αρκεί μόνο να το λέμε, γιατί η διοίκηση αυτή δεν ακούει τίποτα, νομίζει ότι είναι στο απυρόβλητο. Γι’ αυτό πήγαμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ώστε να έχουμε μία απόφαση που θα υποχρεώσει πλέον τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης να εφαρμόσει τα νόμιμα».

Στο μεταξύ πολλά ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση της διοίκησης του δήμου να χαρίσει δωρεάν θέσεις στάθμευσης σε δυο δημοσιογραφικούς ιστότοπους της Θεσσαλονίκης. Όταν ρωτήσαμε σχετικά τον κ. Αβαρλή πριν από ένα μήνα με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένοι  ιστότοποι και αν θα έχουν θέσεις και τα υπόλοιπα ΜΜΕ επιφυλάχθηκε  να απαντήσει και εν τέλει δεν απάντησε ποτέ. Να υπενθυμίσουμε ότι παλαιότερα τα ΜΜΕ είχαν παρόμοιες θέσεις τις οποίες κατήργησε η διοίκηση Μπουτάρη και επαναφέρει επιλεκτικά η διοίκηση Ζέρβα. 

Τα διαφυγόντα κέρδη από αυτές τις θέσεις είναι πολλά και τα ερωτηματικά περισσότερα για διαπλοκή του δήμου με ΜΜΕ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα