Δράση και αντίδραση στον καιρό της πανδημίας
Τρεις νέοι και νέες μιλούν για αυτά που τους κινητοποίησαν μέσα στην καραντίνα και για όσα τους απασχόλησαν τις μέρες του εγκλεισμού.
Ο πολύμηνος εγκλεισμός ως αποτέλεσμα των μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας Covid-19, περιόρισε το σώμα μας, αλλά όχι το πνεύμα μας. Όταν σχεδόν όλες οι εκφάνσεις της κοινωνικότητας μπήκαν σε αναστολή, οι νέοι και οι νέες έδειξαν έναν άλλο δρόμο, αξιοποιώντας εναλλακτικές προτάσεις κινητικότητας.
Ήδη από την αρχή της πανδημίας προσπάθησαν να βρουν τρόπους να αξιοποιήσουν τα νέα δεδομένα. Και το έκαναν, αναδεικνύοντας νέες συνήθειες που ήρθαν να γεμίσουν τον κενό χώρο και χρόνο. Το αεικίνητο κομμάτι της κοινωνίας άλλωστε δεν θα μπορούσε να περιοριστεί, καθώς η όρεξη για δημιουργία υπερβαίνει τα φυσικά εμπόδια που θέτει η μάχη κατά της πανδημίας.
Τρεις νέοι και νέες μιλούν για αυτά που τους κινητοποίησαν μέσα στην καραντίνα και για όσα τους απασχόλησαν τις μέρες του εγκλεισμού.
Ο Κωσταντίνος Βύζας, 24 ετών, χρησιμοποιεί τις λέξεις απομόνωση, ενδοσκόπηση αλλά και δημιουργία για να περιγράψει το πώς βιώνει τον εγκλεισμό.
Από την άλλη η δημοσιογράφος Ανίσσα Σκεντέρη, 28 ετών, ανησυχεί για το «πώς θα αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο, πώς θα κάνουμε την καθημερινότητα μας πιο δημιουργική».
Η 20χρονη Βίλμα Τοπαλίδου, 20 ετών, φοιτήτρια ψυχολογίας, μας λέει: «εστίασα στα χόμπι μου, άλλαξα κοσμοθεωρία, άρχισα να διαβάζω φιλοσοφικά βιβλία και άλλαξα στάση ζωής».
Ωστόσο, οι αφορμές και οι λόγοι που οδηγούν τον καθένα να δράσει και να επενδύσει σε μια δεξιότητα, είτε ατομικά είτε μέσω της συμμετοχής του σε μια ομάδα, διαφέρουν. «Ξεκίνησα να ζωγραφίζω ξανά, κάτι που έκανα πιο συχνά παλαιότερα αλλά είχα παρατήσει για καιρό λόγω έλλειψης χρόνου», συμπληρώνει ο Κωσταντίνος.
Και οι τρεις έχουν ένα κοινό, το όραμα ότι κάτι θετικό μπορεί να βγει απ’ όλη αυτή την αναταραχή. Η συμμετοχή τους στη νέα δράση της ActionAid «Mural Arts project» έγινε η αφορμή για να τους φέρει ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό.
«Μέσω ενός ποστ ενός γνωστού από τη ΧΑΝΘ, στην οποία συμμετέχω εθελοντικά σε διάφορες δράσεις, έπεσε στην αντίληψη μου το κάλεσμα της ActionAid», σημειώνει o Κωσταντίνος. Η πρωτοβουλία απευθύνεται σε νέους και νέες που ζουν στη Θεσσαλονίκη (καλλιτέχνες και μη), θέλουν να φέρουν αλλαγές μέσω της τέχνης και αναζητούν ιδέες, τρόπους και τεχνικές καλλιτεχνικής παρέμβασης.
Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία της ActionAid με το Ινστιτούτο Mural Arts (Philadelphia) και την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, με στόχο οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και μέσω των mural arts να φέρουν την τέχνη στον δημόσιο χώρο. Ο Κωνσταντίνος, η Βίλμα και η Ανίσσα είναι τρεις από τους πέντε youth leaders του προγράμματος, οι οποίοι συντονίζουν το project με την βοήθεια της ομάδας του Κέντρου της ActionAid στη Θεσσαλονίκη.
«Η δράση φέρνει την αντίδραση», λένε, «και ο λόγος τον αντίλογο». Έτσι και η νεολαία της Θεσσαλονίκης απαντά με συμμετοχή σε δράσεις ενάντια στην απομόνωση και την αδράνεια που φέρνει η πανδημία. «Μετά από όλα αυτά που έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό, νομίζω μας χρειάζεται μια κοινωνική αλλαγή μέσω της τέχνης!», τονίζει η Βίλμα.
Το Κέντρο της ActionAid στη Θεσσαλονίκη, προωθεί την απασχολησιμότητα και την ενεργό συμμετοχή των νέων στη ζωή της πόλης, μέσω της τέχνης και του εθελοντισμού. Στόχος είναι μέσα από τις δράσεις του να ενισχυθούν οι δεξιότητες των νέων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης τους, δημιουργώντας το πλαίσιο για να γίνουν οι ίδιοι πρωταγωνιστές σε μία βιώσιμη πόλη.