Featured

Ο Δρόμος έχει την δική του Ιστορία: Μητροπόλεως

Με αφετηρία τα Λαδάδικα και τέρμα την οδό Παύλου Μελά, η οδός Μητροπόλεως είναι μια από τις οριζόντιες οδούς του κέντρου της πόλης.

Γιώργος Τσιτιρίδης
ο-δρόμος-έχει-την-δική-του-ιστορία-μητρ-609297
Γιώργος Τσιτιρίδης

Μια πόλη, μεγάλοι δρόμοι και οι ιστορίες που κρύβουν εντός τους. Καταστήματα, κτίρια, γεγονότα μικρά και μεγάλα που σημάδεψαν τον ρου της ιστορίας. Οι ποιητές και συγγραφείς που τους μνημόνευσαν στα έργα τους, οι άνθρωποι που περπάτησαν και περπατούν πάνω τους, η καθημερινότητα μιας πόλης που συνεχίζει μέσα στα χρόνια, γράφοντας την δική της ιστορία.

Με αφετηρία τα Λαδάδικα και τέρμα την οδό Παύλου Μελά, η οδός Μητροπόλεως είναι μια από τις οριζόντιες οδούς του κέντρου της πόλης, παράλληλη με την παραλιακή και τις οδούς, Τσιμισκή, Ερμού, Εγνατία. Αν και μετά την οικονομική κρίση έχει χάσει ένα μέρος από την αίγλη της, παραμένει ο πιο κοσμοπολίτικος δρόμος της πόλης, με ακριβά μαγαζιά ένδυσης και επώνυμους οίκους μόδας. Στο ξεκίνημά της από τα Λαδάδικα, περνάει από την πλατεία Ελευθερίας εκεί που βρίσκονται συγκεντρωμένα τα υποκαταστήματα όλων των τραπεζών. Το πιο εντυπωσιακό, με μέτωπο την πλατεία Ελευθερίας, το κτήριο της Ιονικής τράπεζας, πλέον Alpha Bank, είναι ένα νεοκλασικό του 1929 σε σχέδια Μ. Λυκούδη, που στο αέτωμά του υπάρχει γλυπτική σύνθεση των Ιόνιων νησιών (σήμα της Ιονικής τράπεζας). Κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, το κτήριο της Ιονικής τράπεζας ήταν από τα πρώτα που επιτάχθηκαν από τους κατακτητές για να στεγάσουν το Φρουραρχείο των Γερμανών. Εκεί, μπροστά στο Φρουραρχείο, ξεκίνησε η εξόντωση των Εβραίων συμπολιτών μας το «Μαύρο Σάββατο», στις 11 Ιουλίου 1942, όπου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση και ο βασανισμός τους. Στο φρουραρχείο τους, οι Γερμανοί τοποθέτησαν το γράμμα V, χαρακτηριστικό σήμα των επιταγμένων κτιρίων. Αριστερά και δεξιά τοποθετήθηκαν δύο φυλάκια για τους Γερμανούς φρουρούς. Η Ιονική τράπεζα εξαγοράστηκε το 1999 από την Alpha Bank, στην οποία ανήκει πλέον το κτήριο, το οποίο δυστυχώς μένει αναξιοποίητο.

Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος

Ακριβώς μετά την πλατεία Ελευθερίας, εκτείνονται στην σειρά όλα τα ταξιδιωτικά γραφεία της πόλης. Στην συνέχεια του δρόμου, το ξενοδοχείο Excelsior, γνωστό και ως Μέγαρο Ματαλών, χτίστηκε το 1928 από τον Γάλλο μηχανικό Jean Joseph Pleyber σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Eli Hassid Fernandez και άρχισε να λειτουργεί ως ξενοδοχείο με την σημερινή του ονομασία. Στο ισόγειο στεγάζονταν καταστήματα. Κάποια στιγμή σταμάτησε η λειτουργία του ως ξενοδοχείο. Με τους διαδρόμους του μάρτυρες πολυάριθμων ιστορικών στιγμών, το νεοκλασικό κτίριο στέγαζε τους χώρους εργασίας ελεύθερων επαγγελματιών, συμβολαιογράφων, αρχιτεκτόνων, μηχανικών, βιβλιοπωλών, ενός επισκευαστή ρολογιών, ενός ράφτη και ενός ηλεκτρολόγου. Σήμερα ανακαινίστηκε και επαναλειτουργεί ως ξενοδοχείο. Αφού διασχίσουμε την πλατεία Αριστοτέλους, εκτείνεται μπροστά μας η Μητρόπολη, από την οποία ο δρόμος πήρε το όνομα του.

Η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και στην εκκλησιαστική περιφέρειά της υπάγεται όλο το κεντρικό τμήμα της πόλης. Μητροπολίτης της από το 2004 είναι ο Άνθιμος Ρούσας, με προκάτοχο τον Παντελεήμων Β΄, Χρυσοφάκη. Αποτελείται από 43 ενορίες και τρεις μονές. Τον 8ο αιώνα, η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης συνδέθηκε με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, στο οποίο ανήκει έως σήμερα. Κατά τη χιλιετία του Βυζαντίου, ο επίσκοπος Θεσσαλονίκης έφερε τον τίτλο του «Αρχιεπισκόπου». Κατά τον Μακεδονικό Αγώνα, η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης διαδραμάτισε κομβικό ρόλο. Ο Μικρασιάτης ιερέας Αιμιλιανός Λαζαρίδης, ως πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης, προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στον Μακεδονικό Αγώνα, συνεργαζόμενος με τον Πρόξενο της Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη Λάμπρο Κορομηλά και τον Μακεδονομάχο Αθανάσιο Σουλιώτη. Το 1906, εντάχθηκε στην αντιστασιακή «Οργάνωση Θεσσαλονίκης» του Αθανασίου Σουλιώτη, που συντόνιζε τη δράση των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα. Ο Μητροπολιτικός ναός είναι αφιερωμένος στον άγιο Γρηγόριο Παλαμά. Στον ίδιο χώρο παλαιότερα βρισκόταν χτισμένη μια τρίκλιτη βασιλική, που από τον 16ο αιώνα καθιερώθηκε ως ο μητροπολιτικός ναός της πόλης. Το 1890 καταστράφηκε από πυρκαγιά και έτσι ξαναχτίστηκε εκ νέου το 1914 σε σχέδια του Έρνεστ Τσίλερ και Ξενοφώντα Παιονίδη. Το σχέδιο της εκκλησίας βασίζεται στον Βυζαντινό οκταγωνικό τύπο, ενώ έχει σχήμα εγγεγραμμένου ισοσκελούς σταυρού. Στο κτιριακό συγκρότημα της Μητρόπολης βρίσκεται το εκκλησιαστικό μουσείο της πόλης και το επισκοπείο. Το εκκλησιαστικό μουσείο βρίσκεται στο ισόγειο του μεγάρου. Τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν στις 27 Οκτωβρίου του 2006 από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια. 

Ακριβώς δίπλα από την Μητρόπολη, το τρίγωνο της Κούσκουρα είναι ο χώρος που οι Θεσσαλονικείς συνηθίζουν να τρώνε, μιας και δεξιά και αριστερά κυριαρχούν τα εστιατόρια και τα καταστήματα γρήγορου φαγητού. Οι παλαιότεροι Θεσσαλονικείς θυμούνται πως εκεί στεγαζόταν ένα ιστορικό μαγαζί, η «Ωραία». Ραντεβού στην «Ωραία», θυμάμαι πως λέγαμε μέχρι και τα τέλη του 1990, όταν το περίφημο μαγαζί της κυρίας Δόμνας με το εκπληκτικό παγωτό, που έγινε στέκι για δεκάδες νέους, έφυγε από το κέντρο της πόλης. 

Αν και στενός δρόμος με παρκαρισμένα αυτοκίνητα, η Μητροπόλεως διαθέτει και λεωφορειολωρίδα. Από εκεί περνούν καθημερινά τα λεωφορεία 3, 5, 6, που εξυπηρετούν όλη την ανατολική Θεσσαλονίκη. Καθώς συνεχίζουμε προς Παύλου Μελά, η Μητροπόλεως κρατά λίγη από αυτή την παλιά αίγλη προ της κρίσης, με καταστήματα επώνυμων ρούχων και υποδημάτων και σικάτα γραφεία. Τελειώνει στην Παύλου Μελά, εκεί που ο δρόμος σε λίγα μέτρα απόσταση συναντά το Λευκό Πύργο.

Δείτε τα υπόλοιπα άρθρα της στήλης:

Ο Δρόμος έχει την δική του Ιστορία

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα