Δύο ελληνικά μουσεία που «έχτισαν» άνθρωποι του ΑΠΘ υποψήφια για τα Όσκαρ του είδους τους!
Δύο σημαντικές υποψηφιότητες.
Το Διαπανεπιστημιακό Διατμηματικό Μεταπτυχιακό ‘Μουσειολογία-Διαχείριση Πολιτισμού’ του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι δύο πολύ σοβαροί ευρωπαϊκοί μουσειακοί φορείς, απολύτως ξεχωριστοί μεταξύ τους, έχουν διακρίνει το μεταπτυχιακό και τα αποτελέσματα της 20ετούς ακαδημαϊκής παρουσίας του ως ακολούθως:
- Το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα έχει επιλεγεί από την European Academy of Museums ώστε να δέχεται διπλωματικές των φοιτητών του προς βράβευση.
- Το European Museum of the Year Award, με κριτές διευθυντές μουσείων, ακαδημαϊκούς και ερευνητές μουσειολογίας από όλη την Ευρώπη, επέλεξε για το 2020 ως υποψήφια προς βράβευση από την Ελλάδα δύο μουσεία που είναι προϊόν εργασίας αποφοίτων και διδασκόντων του μεταπτυχιακού. Πρόκειται για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κορίνθου και το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού στη Λευκάδα. Το αποτέλεσμα αυτό, αλλά και η επαγγελματική δραστηριότητα των αποφοίτων μας, επιβεβαιώνει την επιτυχημένη στόχευση του προγράμματος να ισορροπεί μεταξύ θεωρίας και πράξης.
Τις μελέτες για το Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου έκανε ο αρχιτέκτων-μουσειολόγος Θωμάς Τσουκαλάς, απόφοιτος του Τμήματος και του μεταπτυχιακού ‘Μουσειολογία-Διαχείριση Πολιτισμού’. Στην μελέτη, μεταξύ άλλων, μετείχε και η αρχαιολόγος-μουσειολόγος Α. Τσιτούρη, διδάσκουσα του μεταπτυχιακού.
Τις μελέτες για το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού έκαναν οι ομότιμοι καθηγητές Ματούλα Σκαλτσά και Πάνος Τζώνος και ο απόφοιτός του Τμήματος και του μεταπτυχιακού αρχιτέκτων-μουσειολόγος Στ. Γαλίκας, υποψ. διδάκτωρ του Τμήματος, με την διδάκτορα του Τμήματος Π. Νίτσιου, την απόφοιτη του μεταπτυχιακού και υποψ. Δρ του Τμήματος Α. Τσοτινού, και τις αρχιτεκτόνισσες αποφοίτους του Τμήματος και του μεταπτυχιακού Κ. Κούσκουρα και Μ. Τσιακμάκη. Συνεργάστηκε και ο απόφοιτος του μεταπτυχιακού Η. Γκουντάρας. Η διδάσκουσα του μεταπτυχιακού αρχαιολόγος-μουσειολόγος Δ. Πικοπούλου υπήρξε βασική συνεργάτις της μουσειολογικής νοηματικής μελέτης μαζί με την Κ. Γαβαλά.
Σημειώνεται ότι μεταξύ των υποψηφιοτήτων περιλαμβάνονται μεγάλοι διεθνείς μουσειακοί θεσμοί όπως τα Εθνικά μουσεία της Σκωτίας και της Ουαλίας, το Μουσείο της Αυστριακής Ιστορίας, το Ιστορικό Μουσείο της Λοζάνης, το Μουσείο της Ερζεγοβίνης, το Μουσείο Βικτωρίας και Αλβέρτου στο Νταντί κ.ά.
Ο θεσμός του European Museum of the Year Award (EMYA) θεσπίστηκε το 1977 και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με στόχο να βραβεύει, σε ετήσια βάση, την καλύτερη μουσειακή πρακτική στην Ευρώπη και να ενθαρρύνει τις καινοτόμες δράσεις στην κοινωνία των μουσείων.