Featured

ΕΙΚΟΝΕΣ: Ένα ιστορικό σχολικό συγκρότημα της πόλης ξανά σε αδιέξοδο

Καταγγελίες γονέων, εκπαιδευτικών για εγκαταστάσεις - γιαπί, αόριστες απαντήσεις από πλευράς των αρμόδιων και μεθοδεύσεις για αλλαγή του εκπαιδευτικού χάρτη της πόλης - Έτοιμοι για δυναμικές κινητοποιήσεις.

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
εικονεσ-ένα-ιστορικό-σχολικό-συγκρότ-854708
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Αναστάτωση επικρατεί το τελευταίο διάστημα σε εκατοντάδες γονείς, μαθητές, αλλά και δεκάδες καθηγητές του σχολικού συγκροτήματος στην οδό Κλεάνθους στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για μια τεράστια έκταση στην οποία βρίσκονται το 2ο και 4ο Γυμνάσιο Τούμπας καθώς και το 20ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, με το θέμα να έρχεται ξανά στο επίκεντρο μετά από περίπου δύο χρόνια.

Όπως σημειώνουν γονείς και εκπαιδευτικοί, στις αρχές του 2020 με την πρόφαση της ενεργειακής αναβάθμισης, η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης μαζί με την Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, σκόπευαν να διαλύσουν τα σχολεία, μετακινώντας μαθητές και καθηγητές σε άλλα σχολεία της ευρύτερης περιοχής. Μάλιστα, τότε σημείωναν ότι ενώ ο σχεδιασμός για την ενεργειακή αναβάθμιση είχε ξεκινήσει από το 2013 και δύο χρόνια αργότερα ξεκίνησε η διαδικασία σύνταξης της μελέτης, είχαν ενημερωθεί μόλις λίγες ημέρες πριν κλείσει η προθεσμία για το έργο.

Τότε, μετά από τεράστια κινητοποίηση που είχε γίνει, αποφασίστηκε τελικά να μπουν kibo μέχρι να τελειώσει το έργο. Στις αίθουσες kibo τα σχολεία θα έμπαιναν εναλλάξ. Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι η σειρά του 20ου Λυκείου να τα χρησιμοποιήσει.

Σύμφωνα με τους γονείς και εκπαιδευτικούς του σχολικού συγκροτήματος κάθε εβδομάδα πραγματοποιείται συνάντηση στο σχολείο με μηχανικό του δήμου Θεσσαλονίκης η οποία είναι και υπεύθυνη για το έργο και την εξέλιξη της πορείας των εργασιών.

Πρόκειται για εργασίας που ξεκίνησαν την 1η Ιουλίου και είχαν εξαγγελθεί από τις 8 Ιουνίου, όταν υπογράφηκε η σχετική σύμβαση.

«Οι εργασίες περιλαμβάνουν γεωθερμίες, άνοιξαν τρύπες, το σχολείο είναι γιαπί. Χωρίς παράθυρα, ανοιχτό από παντού. Υπάρχουν περιστατικά ζημιών και κλοπών γιατί δεν υπάρχει φύλαξη από τον εργολάβο» καταγγέλλουν γονείς και εκπαιδευτικοί στην parallaxi, οι οποίοι προσθέτουν ότι σύμφωνα με ενημέρωση που είχαν πριν μια εβδομάδα, το έργο επίσημα τελείωσε γιατί δεν υπήρχε χρηματοδότηση. Στην ερώτηση μάλιστα που έκαναν στην υπεύθυνη του έργου, δεν έλαβαν απάντηση, ακόμα και στην παρότρυνση τους να το κλείσουν το σχολείο όπως – όπως προκειμένου να μπουν σε αυτό.

Στην προχτεσινή συνάντηση, γονείς και εκπαιδευτικοί σημειώνουν ότι υπήρξε μια αναδίπλωση από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης σχετικά με την ολοκλήρωση τελικά του έργου, αλλά με κάποια καθυστέρηση. Βέβαια, όπως τονίζουν για μια ακόμη φορά δεν έλαβαν απάντηση στο τι θα γίνει με την χρηματοδότηση και ποια θα είναι η καθυστέρηση.

Μέσω των συλλογικών τους φορέων οι εκπαιδευτικοί αναμένεται να πάρουν και επίσημα θέση για το νέο θέμα που έχει προκύψει. Σύμφωνα με πληροφορίες της parallaxi, καθηγητές, μαθητές και γονείς έχουν αποφασίσει άτυπα να δώσουν μια παράταση έως τις 10 Ιανουαρίου που θα ανοίξουν και πάλι τα σχολεία. Εάν όμως δεν δουν φως στον ορίζοντα, τότε ετοιμάζονται για δυναμική αντίδραση, όπως έγινε και την πρώτη φορά που ανέκυψε ξανά το θέμα, με διαμαρτυρίες, ενημέρωση των παρατάξεων του δήμου Θεσσαλονίκης και περαιτέρω προβολή του θέματος στα μέσα ενημέρωσης.

«Διατηρούμε μια στάση αναμονής μετά την αναδίπλωση που έγινε, όμως αναρωτιόμαστε γιατί συνέβη αυτό; Μήπως επειδή στην τελευταία χρονικά συνάντηση υπήρχε μια πιο οργανωμένη παρουσία καθηγητών, γονέων και ΕΛΜΕ;» σχολιάζουν εκπαιδευτικοί και γονείς του σχολικού συγκροτήματος και προσθέτουν:

«Δεν έχουμε θέμα να κάνουμε υπομονή και να μείνουμε στα kibo και για άλλους δύο – τρεις μήνες εάν χρειαστεί. Το πρόβλημα μας είναι όμως ότι το ΕΣΠΑ λήγει και κανείς δεν μας δίνει απάντηση για το μέλλον του σχολικού συγκροτήματος. Το ποσό της χρηματοδότησης (περίπου 1,5 δις) έχει εκταμιευτεί. Τι συνέβη με τα χρήματα αυτά; Γιατί υπάρχουν μεθοδεύσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε πλήρης αλλαγή του εκπαιδευτικού χάρτη της πόλης;»

Η parallaxi ως όφειλε επικοινώνησε και με την πλευρά του δήμου Θεσσαλονίκης και το αρμόδιο τμήμα, ώστε να λάβει και να παρουσιάσει τη δική τους οπτική για το θέμα.

«Είμαστε μηχανικοί, εκτελούμε ένα έργο, έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα. Κάποιες φορές λόγω καιρού το χρονοδιάγραμμα τροποποιείται. Οι εργασίες που γίνονται στο συγκεκριμένο κτίριο μπορεί να είχαμε πει ότι θα τελείωναν στις 7/1, μπορεί όμως για παράδειγμα να τελειώσουν και 17/1, ανάλογα με τον καιρό. Δεν μπορούμε να το ξέρουμε από τώρα αυτό.

Υπάρχει ένα θέμα από το ΕΣΠΑ που δεν πληρώθηκαν, όπως πληρώνονταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι εργολάβοι, αλλά από εκεί και πέρα δουλεύουν δεν σταμάτησαν το έργο. Απλώς δουλεύουν με πιο χαμηλούς ρυθμούς και λόγω καιρού και λόγω της φύσης των εργασιών. Δεν μπορούν οι εργασίες να εκτελεστούν με αυτό τον καιρό. Είναι καθαρά τεχνικό ζήτημα. Δεν είπαμε ότι δε θα εκτελεστεί το έργο, αλλά δεν μπορούμε και να δεσμευτούμε. Έχουμε μια σύμβαση, υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα. Μας ρωτούσαν γιατί δεν τις κάναμε τις εργασίες το καλοκαίρι; Δεν μπορούμε όλες τις εργασίες να τις κάνουμε το καλοκαίρι. Υπάρχει μια σειρά στις εργασίες που γίνονται».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα