ΕΙΚΟΝΕΣ: Σε μεγάλη υποβάθμιση η περιοχή της Ακροπόλεως στη Θεσσαλονίκη

Μια περιοχή με πρόβλημα τουριστικό, χωροταξικό, αρχαιολογικό και αρχιτεκτονικό.

Parallaxi
εικονεσ-σε-μεγάλη-υποβάθμιση-η-περιοχ-612965
Parallaxi

Σε μεγάλη υποβάθμιση έχει περιέλθει περιοχή στην Άνω Πόλη, που κατά τα άλλα θα έπρεπε να αποτελεί το «τουριστικό διαμάντι» της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με καταγγελία κατοίκων της εν λόγω περιοχής, το πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή Ακρόπολη (οδός Ακροπόλεως, πρώην ταβέρνα Μακεδονικό, που εφάπτεται των βυζαντινών τειχών), δυστυχώς στα σύνορα δύο δήμων (Νεάπολης-Συκεών – Θεσσαλονίκης), που πρέπει να συνεργαστούν και δεν το έχουν κάνει μέχρι τώρα, ενώ όπως όλα δείχνουν «δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους και κάνει ο καθένας τα δικά του».

Όπως αναφέρει η καταγγελία, «Η περιοχή αυτή έχει πολλά εγκαταλελειμμένα κτίρια που καταρρέουν συνέχεια κάθε τόσο (υπάρχουν στοιχεία), δεν έχει συγκοινωνία (γραμμή ΟΑΣΘ 23, κλειστή για πάνω από δύο χρόνια – προσπερνώντας τρεις ολόκληρες στάσεις επιβατών), χωρίς το μικρό λεωφορείο (22) που υποτίθεται ότι ήταν τουριστικό, χωρίς θέσεις πάρκινγκ, ενώ περνώντας κανείς μέσα από την βυζαντινή πορτάρα μπορεί να δει την υποβάθμιση μπροστά του. Οδός Γ. Παπαδοπούλου 36, κτίριο όπου έχουν κάνει κατάληψη διάφοροι. Και παράλληλα τα βυζαντινά κάστρα. Και μόνο αισθητικά να το δει κανείς, υποφέρει. Και δεν είναι το μόνο κτίριο. Συνέχεια γίνονται καταλήψεις κτιρίων από άτομα τα οποία δεν ελέγχονται στην περιοχή.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης πρόσφατα πεζοδρόμησε μέρος της οδού Ακροπόλεως (ύψος μονής Βλατάδων), ενώ ο Δήμος Συκεών (μέσα από τα Κάστρα – συνέχεια της οδού Ακροπόλεως) αφήνει την περιοχή στην τύχη της. Στην περιοχή δρουν και κακοποιά στοιχεία τα οποία εκμεταλλεύονται αυτήν την ερήμωση. Επίσης, κάποια κτίρια μας λένε είναι διατηρητέα. Ας μας πουν ποια είναι επιτέλους και να τα αναδείξουν».

Πρόκειται, όπως αναφέρουν, για περιοχή με πρόβλημα τουριστικό, χωροταξικό, αρχαιολογικό και αρχιτεκτονικό.

Επιδιώκοντας την αναβάθμισή της, οι κάτοικοι κατέθεσαν καταγγελία στους εμπλεκόμενους φορείς, δηλαδή το αστυνομικό τμήμα Συκεών, την Εφορεία Αρχαιοτήτων, καθώς και τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών, που είναι ο υπεύθυνος των έργων κατεδάφισης και ανάδειξης, ενώ υπάρχει επίσης ρυμοτομικό το οποίο ζητούν να εφαρμοστεί, καθώς πρόκειται, όπως αναφέρθηκε, για περιοχή που εμπίπτει στα όρια δύο δήμων.

Όπως σημειώνει άλλωστε η καταγγελία, μετά από πρόσφατη αλληλογραφία για το θέμα, γνωρίζουν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης ότι «σύμφωνα με το ρυμοτομικό του δήμου Νεάπολης-Συκεών, η ζώνη που εκτείνεται παράλληλα με τα τείχη σε όλο το μήκος της πορείας του (σ’ αυτό είναι και το κτίσμα της οδού Γ. Παπαδοπούλου 36, που δεν είναι ούτε διατηρητέο, ούτε υπάρχουν ιδιοκτήτες), ρυμοτομείται για την διάνοιξη χώρου πρασίνου και μοναδικός αρμόδιος για την εφαρμογή του είναι ο Δήμος».

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν λοιπόν την άμεση κατεδάφιση των κτιριακών χαλασμάτων και εγκαταλελειμμένων κτιρίων σε όλο το μήκος της Γ. Παπαδοπούλου, Συκεών – Άνω Πόλης και την εφαρμογή του ρυμοτομικού.

Η καταγγελία αναφέρει ακόμη πως «Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών επί σειρά ετών αδιαφορεί, ενώ αντίστοιχα ο δήμος Θεσσαλονίκης, από πίσω ακριβώς, στην οδό Επταπυργίου, συνεχώς κατεδαφίζει και αναβαθμίζει.

Επίσης, η περιοχή του πρώην Μακεδονικού δεν έχει συγκοινωνία και ούτε λειτουργεί η πολιτιστική γραμμή του ΟΑΣΘ. Η κοντινότερη στάση είναι στη Μ. Βλατάδων.

Ας συνεργαστούν επιτέλους οι δήμοι μεταξύ τους. Ας σταματήσει η υποβάθμιση της περιοχής και η κοροϊδία. Ας αναδείξουμε την πόλη μας.

Θα προχωρήσουμε σε δικαστικές αντιδράσεις αν δεν υπάρχει αποτέλεσμα».

Δείτε τις εικόνες από την περιοχή:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα