Featured

Εκεί που ενταφιάζονται όσοι πεθαίνουν από τον ιό στη Θεσσαλονίκη

Πως μπορούμε να βρούμε το χώρο ταφής όσων πεθαίνουν από Covid, ρωτάμε στην πόρτα των κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου.

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
εκεί-που-ενταφιάζονται-όσοι-πεθαίνου-668992
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Πως μπορούμε να βρούμε το χώρο ταφής όσων πεθαίνουν από Covid, ρωτάμε στην πόρτα των κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου. Εκεί ψηλά, στο τέλος των νεκροταφείων μας λένε στη είσοδο. Πίσω από τα νήπια.

Εκεί λοιπόν, ψηλά στην άκρη, που τα μνήματα γράφουν όλα 2020. 

Ειδικός χώρος για την ταφή θυμάτων του κορονοϊού λειτουργεί εδώ και λίγους μήνες εντός των Κοιμητηρίων Θέρμης τα οποία βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για το θέμα, κ. Αβαρλής εξήγησε στην Parallaxi τους λόγους για τους οποίους ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση έπειτα και από σχετική οδηγία των υγειονομικών αρχών, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι μία ενέργεια που έγινε καθαρά για λόγους πρόληψης και γίνεται για την κάλυψη των αναγκών όλων των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, που δεν έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν ξεχωριστό χώρο στα δικά τους Κοιμητήρια.

Το θέμα είχε συζητηθεί μάλιστα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης στις 8/4/2020 με θέμα στην ημερήσια διάταξη: «Τροποποίηση του υφιστάμενου Κανονισμού Λειτουργίας των Δημοτικών Κοιμητηρίων», με τη σχετική απόφαση να αναρτάται και στην ιστοσελίδα της Διαύγειας.

«Αρχές Απριλίου, ενημερωθήκαμε από το ΑΧΕΠΑ να βρούμε έναν χώρο ξεχωριστό από τις λοιπές ταφές, προκειμένου να δημιουργηθούν ταφώνες αποκλειστικά για τα θύματα του κορονοϊού. Μας ενημέρωσαν επίσης ότι η μεταφορά τους θα γίνεται μέσα σε σφραγισμένα φέρετρα τα οποία θα είναι τυλιγμένα με διπλό ειδικό νάιλον, ενώ και οι νεκροί είναι ενδεδυμένοι με ειδική φόρμα» αναφέρει σχετικά ο κ. Αβαρλής και προσθέτει:

«Βρήκαμε έναν απομακρυσμένο χώρο στη δεξιά πάνω πλευρά του, μακριά από τους λοιπούς τάφους. Μάλιστα και εγώ είχα εκφράσει την απορία μου για ποιο λόγο πρέπει να γίνει αυτός ο διαχωρισμός, η απάντηση ήταν ότι για δέκα χρόνια δεν πρέπει να γίνει εκταφή και επειδή δε γνωρίζουμε τι μπορεί προκύψει στη συνέχεια, επειδή βγαίνουν τα χώματα, δίπλα μπορεί να μπει κάποιος άλλος νεκρός, περνάνε επίσης άνθρωποι – επισκέπτες που πηγαίνουν στους τάφους των οικείων τους. Και έτσι περάσαμε από το δημοτικό συμβούλιο ειδική τροποποίηση του κανονισμού των κοιμητηριών, όπου ορίσαμε το συγκεκριμένο χώρο για ταφή μόνο από νεκρούς Covid. Τότε μου προκάλεσε ανησυχία το γεγονός μήπως ο κόσμος πανικοβληθεί από τη συγκεκριμένη μας απόφαση σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια υγεία. Ωστόσο, η σκέψη μας ήταν διπλή. Αφενός γιατί ήταν μία πρόταση που μας έγινε από τους ειδικούς και άρα πρέπει να σεβαστούμε την απόφαση τους και αφετέρου γιατί κανείς δεν γνωρίζει αν θα υπάρξει κάποτε μία πανδημία και η απόφαση που λάβαμε ήταν καθαρά για προληπτικούς λόγους.

Είναι κίνηση που συμβαδίζει πλήρως με τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Άλλωστε, στα κοιμητήρια Θέρμης γίνεται ταφή θυμάτων Covid και από άλλους τους δήμους της πόλης, που δεν έχουν στα δικά τους νεκροταφεία ειδικούς χώρους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για το συγκεκριμένο σκοπό. Όμως εμείς από τη στιγμή που είχαμε αυτή τη δυνατότητα στα συγκεκριμένα κοιμητήρια αποφασίσαμε σαν διοίκηση να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη ενέργεια».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα