Ελάχιστες οι κρατήσεις σε καταλύματα της Θεσσαλονίκης και της Πιερίας
Οι κρατήσεις έχουν μπει στο «ψυγείο» και αναμένεται να μείνουν εκεί μέχρι και τα μέσα Ιουνίου το λιγότερο
Βδομάδα με τη βδομάδα γίνονται οι κρατήσεις στα περισσότερα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης και της Πιερίας, γεμίζοντας αγωνία τους ξενοδόχους και απόγνωση τους ανθρώπους που ζουν μέσα στον κλάδο.
Μπορεί τυπικά ο τουρισμός να ξεκίνησε φέτος από τις 15 Μαΐου, όμως μέχρι στιγμής οι κρατήσεις έχουν μπει στο «ψυγείο» και αναμένεται να μείνουν εκεί μέχρι και τα μέσα Ιουνίου το λιγότερο. Η συνεχής αλλαγή μέτρων, η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 00:30 και η μη σύνδεση της χώρας μας με κάποια κράτη είναι αυτά που κατά κύριο λόγο βάζουν stop στην επιλογή της χώρας μας ως προορισμό από τους ξένους τουρίστες.
Στρέφοντας το βλέμμα στον λεγόμενο εσωτερικό τουρισμό, τους Έλληνες που θα επιλέξουν την Ελλάδα για διακοπές δηλαδή, δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το πόσοι θα κλείσουν διακοπές ή πιο μέρος θα επιλέξουν, μιας και οι περισσότεροι βασίζονται στις ‘last minute’ διακοπές κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που παραδοσιακά δίνονται οι πιο πολλές άδειες.
Χωρίς ασφαλείς προβλέψεις οι ξενοδόχοι στην Πλάκα Λιτοχώρου
Το camping Olympios Zeus στην Πλάκα Λιτοχώρου, άνοιξε τις πόρτες του στις 24 Μαΐου και αυτή την περίοδο έχει κάποιες κρατήσεις κυρίως από ξένους πελάτες. «Το ελληνικό κοινό δεν έχει δώσει κάποια δείγματα ‘γενναίας’ παρουσίας στις διακοπές» τονίζει ο Γιάννης Σφήκας εκ μέρους της ιδιοκτησίας του στην Parallaxi.
Ρώσοι, Βαλκάνιοι και Δυτικοευρωπαίοι αναμένονται από τον Ιούνιο και μετά με την ελπίδα ότι θα υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων. «Το βασικό πρόβλημα του ξενοδόχου αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν μπορεί να κάνει μια ασφαλή πρόβλεψη αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι λόγω του ‘last minute’, αναιρείται κάθε δυνατότητα πρόβλεψης αφενός και αφετέρου, υπάρχουν τα συμβόλαια πάνω στα οποία υποτίθεται ότι δουλεύουμε σε ένα μεγάλο ποσοστό στα ξενοδοχεία. Ωστόσο μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι ασφαλή συμπεράσματα θα μπορέσουμε να βγάλουμε από τη στιγμή που θα αρχίσουμε να βλέπουμε και ροές, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν έχουν ξεκινήσει».
Πολλά ξενοδοχεία στην Πιερία δεν έχουν ανοίξει ακόμα ή βρίσκονται στη διαδικασία του ανοίγματος αυτές τις μέρες, ενώ το σενάριο του να είναι γεμάτο ένα κατάλυμα αυτή την περίοδο είναι ουτοπικό με τον κ. Σφήκα να το χαρακτηρίζει «πυροτέχνημα».
Μεγάλο ρόλο φυσικά παίζουν οι tour operators και τα γραφεία ταξιδιών, τα οποία και επηρεάστηκαν από την υγειονομική κρίση. Ως αποτέλεσμα αυτό είχε και αλλαγές μεταξύ των συμβολαίων τους με τις ξενοδοχειακές δομές, κάτι που ακόμα είναι άγνωστο που θα οδηγήσει.
Ένα ξενοδοχείο ανοίγει σύμφωνα με τις κρατήσεις που έχει και οφείλει να τηρεί τα μέτρα που έχει ορίσει η Ελληνική Κυβέρνηση, σημειώνει ο Γιάννης Σφήκας και εκτιμά ότι φέτος δεν θα υπάρξουν μονάδες που δε θα ανοίξουν ή θα είναι ελάχιστες αυτές που θα το αποφασίσουν. «Υπάρχει μια μεγάλη αυτοσυγκράτηση για όλους. Και για εμάς, για να σας πω με ακρίβεια τι περιμένουμε και από άποψη ανθρώπων που θέλουν να κάνουν τις διακοπές τους. Ο άνθρωπος δε θα σταματήσει να έχει την ανάγκη να ξεφύγει από την καθημερινότητα και να κάνει διακοπές» δηλώνει και προσθέτει «αυτό που τον απασχολεί είναι να κάνει διακοπές με τους δικούς του όρους». Σε αυτό περιλαμβάνεται φυσικά η άμεση επικοινωνία με τους ξενοδόχους ώστε αν κάτι πάει «στραβά» να μη χάσει τα λεφτά του.
Οι διαφορές των κρατήσεων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα
Στη Θεσσαλονίκη και σε ένα από τα πιο κεντρικά ξενοδοχεία της πόλης, το Electra Palace, υπάρχει μια αυξητική κίνηση από το Πάσχα και μετά, ενώ το προηγούμενο διάστημα εν μέσω lockdown οι κρατήσεις ήταν εταιρικές και από κάποιες αθλητικές ομάδες.
«Μετά το Πάσχα, βλέπουμε ότι οι εταιρικές κρατήσεις έχουν αυξηθεί πολύ περισσότερο, αλλά βλέπουμε να έχει ξεκινήσει δειλά δειλά και ο τουρισμός» υπογραμμίζει ο Γιάννης Ανθουλίδης, Γενικός Διευθυντής του ιστορικού ξενοδοχείου. Οι πρώτες κρατήσεις στο πλαίσιο του τουρισμού, προέρχονται κυρίως από Ισραηλινούς, ενώ σε μικρότερο ποσοστό είναι και από Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ρουμανία και Σερβία.
Σύμφωνα με τον κ. Ανθουλίδη κάθε μέρα είναι και λίγο καλύτερη από την προηγούμενη, ενώ οι ελπίδες στρέφονται στον Ιούνιο και τον Ιούλιο, που όπως χαρακτηριστικά είπε ο τελευταίος θα είναι ένας καλύτερος μήνας για τη Θεσσαλονίκη.
Ο ίδιος, κάνοντας μια σύγκριση της πόλης μας με την Αθήνα, αναφέρει ότι σε ότι αφορά τις κρατήσεις της Θεσσαλονίκης είναι για τις επόμενες 10 μέρες, ενώ στην πρωτεύουσα έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. «Είναι πολύ νωρίς για τη Θεσσαλονίκη να δούμε την εικόνα των επόμενων δυο μηνών» σημειώνει ο Γιάννης Ανθουλίδης.
Σε ότι αφορά τη ΔΕΘ η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 11 με 19 Σεπτεμβρίου, είναι νωρίς να γίνουν προβλέψεις, όπως λέει ο ίδιος, ωστόσο «υπάρχει μια κινητικότητα και μια ζήτηση για εκδηλώσεις και κάποια συνέδρια, δηλαδή το business κομμάτι».
Οι κρατήσεις στη Θεσσαλονίκη ερχόταν πάντα πιο αργά, όπως λέει ο Γενικός Διευθυντής του Electra Palace. Αυτό συμβαίνει, γιατί στην Αθήνα για παράδειγμα κάποιος που την επισκέπτεται με σκοπό να πάει σε κάποιο νησί θα κάνει έναν προγραμματισμό που θα συμπεριλαμβάνει και κάποιες διανυκτερεύσεις στην πόλη με σκοπό να επισκεφθεί και την πρωτεύουσα, την ίδια ώρα που στη Θεσσαλονίκη οι κρατήσεις είναι της λογικής του ‘last minute’.
Συγκρατημένη διάθεση του κόσμου για κρατήσεις
Τον Μάιο επέστρεψε σε λειτουργεία και το ξενοδοχείο ABC στη Θεσσαλονίκη στην «καρδιά» της ΔΕΘ και των Πανεπιστημίων. Η κίνηση, σύμφωνα με τη διευθύντρια του, Σοφία Μπρόβα, ξεκίνησε από τα μέσα του μήνα και μετά που άνοιξαν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, αλλά και η έλευση κάποιων ξένων τουριστών.
Ο κόσμος, όπως είπε είναι ακόμα διστακτικός και μεγάλο ρόλο παίζει και ο οικονομικός παράγοντας, καθώς για πολλούς μήνες αρκετοί Έλληνες ζούσαν με μειωμένο εισόδημα ή μικρά επιδόματα. Ένας άλλος παράγοντας, είναι και κάποια περιοριστικά μέτρα τα οποία λειτουργούν ανασταλτικά για την επίσκεψη πχ γκρουπ τουριστών, όπως είναι ο μειωμένος αριθμός ατόμων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
Η κα Μπρόβα τονίζει πως το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου σίγουρα θα γίνουν κάποιες κρατήσεις, ενώ προσθέτει πως «όλα τα ξενοδοχεία έχουν ευέλικτες πολιτικές πια. Σιγά σιγά ξεκινούν τα πράγματα. Είναι λογικό κάτι που ήταν κλειστό έξι μήνες, πρέπει να χτιστεί από την αρχή».
Μέχρι στιγμής, υπάρχει μια συγκρατημένη διάθεση του κόσμου για κρατήσεις. Οι περισσότεροι ρωτούν και ψάχνουν πληροφορίες μεν, αλλά για το πολύ κοντινό μέλλον και όχι για παράδειγμα για Ιούλιο ή Αύγουστο. «Κάθε βήμα απελευθέρωσης για τον τουρισμό είναι σημαντικό. Αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία, αλλά είναι αλλιώς κάποιος να ξέρει ότι δε θα υπάρχει πχ απαγόρευση κυκλοφορίας», δηλώνει η κα Μπρόβα στην Parallaxi.
Σαν επιχειρηματίας όπως λέει, δέχεται πολύ συχνά ερωτήσεις από τον κόσμο για διάφορα μέτρα που ακούγονται στα media και η ίδια έρχεται σε «δύσκολη» θέση καθώς δεν έχει επίσημες αποφάσεις στα χέρια της. Μια κατάσταση που σίγουρα είναι προβληματική, γιατί πλέον ο κόσμος έχει μπερδευτεί σχετικά με το τι ευσταθεί και τι όχι. «Να υπάρχει μια σταθερότητα στις αποφάσεις, μια καλύτερη επικοινωνία του τι ισχύει και τι θα ισχύσει, για να μπορεί και ο κόσμος να προγραμματίσει, αλλά και ο επιχειρηματίας».
Δείτε επίσης
Η Θεσσαλονίκη ανοίγει φτερά αυτό το καλοκαίρι! Όλες οι νέες πτήσεις