Ένα παραμύθι – βόλτα στην παραλία της Θεσσαλονίκης με άρωμα Γαλλίας

Η Ανθή Γραμματικοπούλου μας περιηγεί μέσα από το παραμύθι της στα γλυπτά της παραλίας της Θεσσαλονίκης.

Νίκος Γκάγιας
ένα-παραμύθι-βόλτα-στην-παραλία-της-θ-741297
Νίκος Γκάγιας

Μία βόλτα στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Μία περιπετειώδης διαδρομή στα γλυπτά της. Ένα ταξίδι στον πολιτισμό μας χαρίζει μέσα από το βιβλίο, «Ζωή» η Ανθή Γραμματικοπούλου.

Ποια είναι η Ανθή

Η Ανθή Γραμματικοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε κλασσική μουσική στο Κρατικό ωδείο Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι, στη σχολή jazz «cim-école de jazz et de musiques actuelles» και στο Université PARIS VIII στο τμήμα της μουσικολογίας.

Έχει δώσει συναυλίες κλασσικής, jazz, blues και world μουσικής στην Ελλάδα, Γαλλία και σ’ όλη την Ευρώπη. Παίζει φλάουτο, πιάνο, τρομπέτα και συνθέτει μουσική για μικρούς και μεγάλους. Ζει και εργάζεται στο Παρίσι.

Ποια είναι η κεντρική ιδέα του βιβλίου; Πως αποφασίσατε την συγκεκριμένη θεματολογία;

«Το καινούριο μου βιβλίο “Ζωή” περιγράφει μία βόλτα στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Μια περιπετειώδης διαδρομή στα γλυπτά της. Η αρχική ιδέα ήταν να δημιουργήσω κάτι γύρω από τις “Ομπρέλες” του Γιώργου Ζογγολόπουλου. Τα έργα του σπουδαίου Έλληνα δημιουργού είναι πηγή έμπνευσης για μένα. Μέλημά μου ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία κάθε γλυπτού και να δουν πέρα από αυτό. Έτσι, αυτά τα έργα τέχνης που μας περιβάλλουν, αποκτούν άλλη διάσταση και μας διηγούνται αμέτρητες ιστορίες. Ο πνευματικός μας ορίζοντας γίνεται πιο πλούσιος.

Η αρχική ιδέα ωρίμασε και εξελίχθηκε. Άρχισα να γράφω και παράλληλα να εικονογραφώ. Οι ίδιες οι εικόνες ενέπνεαν και υπαγόρευαν την συνέχεια του κειμένου. Η μουσική, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου από την ηλικία των 5 ετών, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ιστορία της “Ζωής” δίνοντας το δικό της στίγμα και οδηγώντας σε ένα φινάλε μ’ έναν ιδιαίτερο φιλοσοφικό στοχασμό που ξαφνιάζει.»

Πως επιλέξατε τον τίτλο “Ζωή”; Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος;

«Η ζωή είναι μια παράτολμη περιπέτεια. Είναι απόλαυση, προσφορά, ελευθερία, δράση, χαρά. Στην παραλία της Θεσσαλονίκης όλα αυτά τα δώρα μας καλούν να τα γευτούμε. Προσωποποίησα την ατμόσφαιρα που επικρατεί εκεί, την φαντάστηκα σαν ένα κορίτσι που περιφέρεται και παίζει μουσική ,παρατηρεί και θαυμάζει τα γλυπτά, συνομιλεί με τους περιπατητές και τους ανθρώπους που τα απολαμβάνουν, και της έδωσα το όνομα Ζωή. Η έμπνευση αυτή ήρθε από τον Διονύσιο Σολωμό, και τον “Ύμνο εις την Ελευθερία” όπου στις 158 αυτές στροφές, προσωποποιεί την ιδέα της ελευθερίας και την παρουσιάζει σαν μία γυναίκα».

Τέτοια παραμύθια, όπως το δικό σας, πιστεύετε πως μπορούν να ψυχαγωγήσουν και να μορφώσουν ένα παιδί καλύτερα από ότι ένα ξερό κείμενο;

«Είναι πολύ σημαντικό να καλλιεργούμε την φιλαναγνωσία στα παιδιά από πολύ νωρίς. Ένα καλό κείμενο χαρίζει χίλιες εικόνες, καινούριες λέξεις και έννοιες, ξυπνάει την φαντασία στα παιδιά, πλουτίζει το λεξιλόγιο και διευρύνει τον ορίζοντά τους. Σε μικρές ηλικίες όμως, ένα βιβλίο με εύγλωττη και ζωντανή εικονογράφηση θα ανοίξει την πύλη για τον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας.»

Το συγκεκριμένο βιβλίο σας ξυπνά μνήμες; Μιας και έχετε ζήσει πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη;

«Όσο έγραφα και εικονογραφούσα το βιβλίο μου “Ζωή”, ένιωθα σαν να βρίσκομαι στην Θεσσαλονίκη, παρόλο που ζω 2000 χιλιόμετρα μακριά. Έχω πολλές αναμνήσεις στην Θεσσαλονίκη, έρχομαι όμως πολύ συχνά και δημιουργώ συνέχεια καινούριες.»

Τι είναι για εσάς η Θεσσαλονίκη; 

«Όταν έρχομαι στην Θεσσαλονίκη νιώθω ότι γνωρίζω όλο τον κόσμο. Ζω στην Γαλλία εδώ και 22 χρόνια αλλά τα πάντα είναι πολύ οικεία για μένα στην Θεσσαλονίκη. Σαν να μην έφυγα ποτέ. Έρχομαι στην Ελλάδα πολύ συχνά. Δεν θα χρησιμοποιούσα την λέξη “επισκέπτομαι”, δεν ισχύει. Η Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη είναι σπίτι μου.»

Έχετε δημιουργήσει τον σύλλογο Les Petits Philosophes. Ποιος ο σκοπός και το όραμα του συλλόγου; 

«Ο Σύλλογος “Les Petits Philosophes”, που έχει και εκδοτική δραστηριότητα, ιδρύθηκε το 2009. Ξεκίνησε σαν λέσχη ανάγνωσης για τους μικρούς Έλληνες του Παρισιού και εξελίχθηκε πολύ φυσικά σε έναν μη κερδοσκοπικό σύλλογο και εκδοτικό οίκο. Η δραστηριότητα του πάνω στις εκδόσεις εκτείνεται από τα δικά μου βιβλία και ταινίες μέχρι και τις δημιουργίες των παιδιών και φίλων, σε μικρό αριθμό αντιτύπων. Σκοπός και όραμα των “Μικρών Φιλοσόφων” ( Les Petits Philosophes) είναι να φέρουμε τα παιδιά πιο κοντά στα βιβλία με όχημα όλες τις εκφάνσεις την τέχνης. Να τα προστατέψουμε από το “δελεαστικό τραγούδι” των οθονών που γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνο και έχει εισβάλει σημαντικά στην καθημερινότητά τους.»

Πιστεύετε πως τα νέα παιδιά έχουν χάσει την επαφή με τις τέχνες;

«Τα παιδιά αγαπούν πολύ την τέχνη. Η Δημιουργία, τους απορροφά και τους γεμίζει μ’ ενθουσιασμό. Η εκμάθηση μιας τέχνης όμως, θέλει κόπο, χρόνο, υπομονή και επιμονή. Έτσι φτάνεις σε μία ευγενή και ασύγκριτη ικανοποίηση και πληρότητα. Η εύκολη πρόσβαση σε λογισμικά ζωγραφικής ή άλλων τεχνών με γρήγορα αποτελέσματα, αποσπά την προσοχή τους και τους μειώνει την υπομονή και την συγκέντρωση. Το ιδανικό είναι να γίνονται όλα με μέτρο.»

Μάλιστα, η κυρία Γραμματικοπούλου το 2017 είχε την εξαιρετική ιδέα μικροί Έλληνες όλου του κόσμου να επικοινωνούν μέσω χειρόγραφης αλληλογραφίας.

«Έχω την δυνατότητα να ταξιδεύω με ευκολία γιατί δουλεύω στην αεροπορική εταιρεία Air France. Έτσι, άρχισα να επισκέπτομαι τα ελληνικά σχολεία στις χώρες της Ευρώπης, να παρουσιάζω τα βιβλία μου, να οργανώνω μουσικές δραστηριότητες φιλαναγνωσίας και να μεταφέρω τα γράμματα τους.

Τα ελληνόπουλα είναι πολύ γλυκά παιδιά σε όλες τις χώρες του κόσμου, γνωρίζουν καλά και αγαπούν τον ελληνικό πολιτισμό. Με υποδέχτηκαν με μεγάλη αγάπη και ενθουσιασμό στα ελληνικά σχολεία της Σουηδίας στην Στοκχόλμη, της Δανίας στην Κοπεγχάγη, της Γερμανίας στο Αμβούργο και της Νορβηγίας στο Όσλο. Μετέφερα την αλληλογραφία τους στα ελληνικά σχολεία που επισκέφτηκα. Όλοι οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν με μεγάλη θέρμη σε αυτήν την δράση. Δημιουργήθηκε ένα δίκτυο από εκατοντάδες παιδάκια που έγραψαν και έλαβαν γράμματα και αυτό θα συνεχιστεί με την αποστολή μέσω ταχυδρομείου. Επίσης, σε αυτή την οργάνωση, συμμετείχαν σχολεία στην Γαλλία που αντάλλαξαν γράμματα με γαλλόφωνα σχολεία στην Ελλάδα.

Μία πολύ όμορφη στιγμή ήταν, όταν με επισκέφτηκαν, εδώ στην Γαλλία, ένας δωδεκάχρονος φίλος μου, που μιλούσε γαλλικά, ο Γιάννης, με την μαμά του και τον αδερφό του. Πρότεινα στον Γιάννη να οργανώσουμε μία εκδήλωση σ’ ένα γαλλικό σχολείο για να ανταλλάξει πληροφορίες με τους μαθητές. Έτσι και έγινε…

Με την συνεργασία της Διευθύντριας και των δασκάλων, οργανώσαμε μία συγκέντρωση των παιδιών όπου ο Γιάννης τους μίλησε για την καθημερινότητα και τις συνήθειες στα ελληνικά σχολεία. Οι Γάλλοι μαθητές ενθουσιάστηκαν και έκαναν αμέτρητες ερωτήσεις δίνοντας παράλληλα και πληροφορίες για την δική τους καθημερινότητα.

Έχω μεταφέρει εκατοντάδες γράμματα και ζωγραφιές των παιδιών. Η συμμετοχή τους είναι πολύ μεγάλη και η στήριξη των εκπαιδευτικών είναι πολύ σημαντική. Εύχομαι, αυτό το δίκτυο που το ονόμασα ” Οι Μικροί Φιλόσοφοι” να απλωθεί σε όλο τον κόσμο. Τα ελληνόπουλα του πλανήτη θα έχουν δημιουργήσει μία μεγάλη κοινότητα. Έτσι ενωμένοι, είμαστε πολύ πιο πλούσιοι και ακόμα πιο δυνατοί».

Κατά τη διάρκεια των χρόνων, ποιες διακρίσεις και βραβεύσεις έχετε λάβει;

«Το θεατρικό μου έργο ” Ο Σωκράτης και οι Πειρατές τ’ Ουρανού” απέσπασε Έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών το 2015. Το παραμύθι μου “Τα Ιπτάμενα Σταράκια” απέσπασε Έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών το 2016.»

Το σημαντικότερο βραβείο όμως, είναι ότι τα βιβλία μου αρέσουν στα παιδιά.

«Γνωρίζουν τους ήρωές μου και μου μιλούν γι’ αυτούς ακόμα και όταν συναντιόμαστε χρόνια μετά. Οι γονείς, μου μιλούν με ενθουσιασμό για την εικονογράφηση και την θεματολογία.

Ακόμα και τα πολύ μικρά παιδάκια, μωράκια ενός έτους, έλκονται από τα χρώματα των βιβλίων μου, τα ξεφυλλίζουν και τα ζητούν. Η αγάπη τους για τα βιβλία μου, είναι το μεγαλύτερο δώρο για μένα, είναι το σημαντικότερο βραβείο.»

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

«Ετοιμάζω τρία καινούργια βιβλία, μία εναέρια μουσική ταινία και ένα εικαστικό project».

Μάλιστα, η κυρία Γραμματικοπούλου έχει δημιουργήσει και μία εναέρια αφηγηματική ταινία στο Ζάλογγο, την οποία μπορείτε να απολαύσετε στο παρακάτω βίντεο:

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της: www.petitsocrate.com

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα